Теми статей
Обрати теми

Ліцензії по-новому: розбираємо ЗЕД-запитання

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Тема сьогоднішньої публікації продиктована запитанням одного з користувачів порталу buhgalter911.com, який хвилюється з приводу того, що в постанові № 609* серед повноважень Мінекономрозвитку** з’явилося ліцензування ЗЕД. Які наслідки таїть в собі таке розмите формулювання? Які саме види діяльності імпортерів та експортерів сьогодні «під прицілом»? Відповіді — у нашому матеріалі.
ліцензування, ЗЕД

* Постанова КМУ «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 05.08.2015 р. № 609.

** А також обласних, Київської міської держадміністрації (це окрема позиція у списку).

Поспішаємо вас заспокоїти: зазначена постанова КМУ — це усього лише один з нормативно-правових актів, призначених «збалансувати» правове поле у зв’язку з прийняттям нового Закону про ліцензування***. Тобто нових видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, вона не може встановлювати.

*** Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII. Про головні його нововведення ви могли довідатися з матеріалу «А ліцензія у вас є? Звичайно… ні! (ліцензійні news)» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 17.

Тому для вирішення питання про необхідність ліцензування тих чи інших видів ЗЕД звернемося до цього Закону. Серед видів діяльності, які підлягають ліцензуванню, знаходимо і ЗЕД (п. 25 ст. 7 цього Закону). Крім того, порівняно зі своїм попередником****, який просто говорив, що це є одним із тих видів діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до спеціальних законів, новий Закон про ліцензування більш конкретний. Він навіть прямо посилається на ст. 16 Закону про ЗЕД*****, відповідно до якої і має здійснюватися ліцензування ЗЕД (за фактом так було і раніше).

**** Маємо на увазі Закон «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III (втратив чинність з 28.06.2015 р.).

***** Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII.

Виходить, відповідь, що цікавить нас, — там? Так, і тут — повний штиль.

img 1

Єдина зміна, унесена новим Законом про ліцензування, стосувалася ч. 34 ст. 16 Закону про ЗЕД і була «косметичною», а не істотною.

Тобто якщо ваш вид експортно-імпортної діяльності не підлягав ліцензуванню раніше, то ані новий Закон про ліцензування, ані тим більше постанова № 609 змін у цьому аспекті не внесли.

Що стосується позиції 24 переліку органів ліцензування, наведеного в цій постанові (через який, власне, і виникло запитання), то варто звернути увагу, що в ній ідеться саме про ті види ЗЕД, які підлягають ліцензуванню згідно зі ст. 16 Закону про ЗЕД. І якщо порівнювати його зі списком******, подібним йому, то як в одному, так і в іншому окремими позиціями виділені ті види діяльності, які підлягають ліцензуванню відповідно до спеціальних законів. Наприклад, позиція 23 нового переліку відповідає видам діяльності з  ч. 7 і 19 нового Закону про ліцензування.

****** Наведеним у постанові КМУ «Про затвердження переліку органів ліцензування» від 14.11.2000 р. № 1698.

m.shevchuk@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі