Теми статей
Обрати теми

Помилка у платежі на 1 копійку: як складати ПН

Сумцова Ольга, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
При виписці рахунка покупцю ми помилилися (сума в ньому округлилася) на 0,01 грн. Покупець перерахував передоплату з урахуванням цієї 1 копійки. Як правильно виписати ПН у цьому випадку, якщо це остання операція з покупцем?
ПДВ-облік

У вашій ситуації подальших операцій з покупцем не передбачається, тому все, що перераховане понад установлену суму за договором, є нічим іншим, як помилково перерахованими грошовими коштами.

А на помилково зараховані кошти ПН не складається, адже об’єктом обкладення ПДВ є операція постачання. Усе, що перераховане понад суми за договором, випадає з-під об’єкта обкладення ПДВ. Та й сума в ПН повинна відповідати договору та первинним документам.

Тому, вважаємо, уключати «зайву» копійку до ПН не потрібно.

Звичайно, по-хорошому, помилково зараховані кошти мають бути повернені назад покупцю у 5-денний строк (це було б додатковим підтвердженням того, що сума дійсно зарахована помилково). Детальніше читайте у статті «На рахунок надійшли помилкові кошти: ПДВ-наслідки» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 34. Але в нашому випадку ми маємо справу з неістотною сумою в 1 копійку, яку, зрозуміло, повертати ніхто нікому не буде. Повернення однієї копійки обійдеться набагато дорожче, ніж сама сума, що повертається.

Тому в цій ситуації діємо так:

1. ПН складаємо виходячи з суми договору (без урахування «зайвої» копійки).

2. Після відвантаження товарів / підписання Акта наданих послуг виникне кредиторська заборгованість перед покупцем в 1 копійку. За загальним правилом списати кредиторську заборгованість можна після закінчення строку позовної давності. Але з огляду на те, що сума в 1 копійку не перевищує поріг істотності, її можна одразу списати до складу інших доходів (Дт 36 — Кт 719). Покупець покаже цю копійку у складі інших витрат (Дт 949).

img 1

Також краще переробити помилково виписаний рахунок на правильну суму. А як аргумент для податківців (на випадок, якщо вони захочуть чіплятися до ПН), бажано провести звіряння розрахунків.

Якби це була не остання операція з покупцем, тоді 1 копійку потрібно було б розглядати як оплату в рахунок майбутніх постачань. ПН у цьому випадку повинна складатися з урахуванням «зайвої» 1 копійки.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі