Теми статей
Обрати теми

Квартальний період з ПДВ: кому можна не забути

Сумцова Ольга, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
Базовим звітним періодом для платників ПДВ є місяць. І тільки деякі категорії осіб (вони зазначені в п. 202.2 ПКУ) можуть набути статусу квартального платника ПДВ. Хто в числі «щасливців» — розповімо у статті.
ПДВ-звітність

У 2016 році право обрати квартальний звітний період з ПДВ мають тільки платники ЄП ( п. 202.2 ПКУ): фізособи на ставці ЄП — 3 %; юрособи на ставці ЄП — 3 %; сільгосппідприємства, які працюють на ЄП у групі 4.

Щоб стати квартальниками, таким платникам потрібно подати Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду з ПДВ ( додаток 1 до Порядку № 966*). Заява подається разом з декларацією з ПДВ за грудень 2015 року (або IV квартал 2015 року — якщо й раніше звітували поквартально). У завершальній частині декларації потрібно проставити відмітку про подання разом з нею Заяви (поле «Відмітка про одночасне подання до декларації»).

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. № 966 (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2015 р. № 13).

img 1

Новозареєстрований платник ПДВ може бути тільки місячним платником ПДВ.

При цьому ті єдиноподатники, які звітували поквартально у 2015 році і бажають застосовувати квартальний період і у 2016 році, також повинні подати Заяву. Якщо Заява не буде подана — платник автоматично опиниться на місячному звітному періоді починаючи з 1 січня 2016 року ( п. 3 розд. II Порядку № 966).

img 2

Зауважимо, що платники податку на прибуток, які мали право на застосування нульової ставки податку на прибуток і в 2015 році звітували поквартально, з 1 січня 2016 року автоматично стали місячними платниками ПДВ (подають декларації за IV квартал 2015 року і за січень 2016 року).

Строк подання квартальної декларації з ПДВ — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу ( п.п. 49.18.2 ПКУ). Розрахунок ПЗ з ПДВ і заповнення декларації проводиться за тими самими правилами, що і для місячного періоду.

На місячний період єдиноподатники-квартальники зобов’язані будуть повернутися, якщо перейдуть з ЄП на загальну систему оподаткування. Змінити статус квартальника на місячника необхідно буде починаючи з першого місяця роботи на загальній системі (тобто за перший місяць роботи на загальній системі потрібно подати місячну декларацію з ПДВ). Про перехід з квартального на місячний податковий період необхідно проінформувати контролерів за допомогою відмітки в завершальній частині такої місячної декларації (поле «Відмітка про перехід на місячний податковий період з поточного звітного (податкового) періоду»).

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі