Теми статей
Обрати теми

Дочекалися, або Нова ЄСВ-звітність

Александрова Олеся, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Услід за змінами в ЄСВ-законодавстві давно просилися «дзеркальні» зміни в підзаконній ЄСВ-нормативці. До Інструкції про порядок нарахування та сплати ЄСВ Мінфін нещодавно вже добрався*. А тепер ось дочекалася своєї черги ЄСВ-звітність. Про це й поговоримо.
ЄСВ, ф. № Д4, ф. № Д5

* Ви могли прочитати про це в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 21.

Що, власне, відбулося? Мінфін виклав у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками Звіту з ЄСВ** (далі — Порядок), а також усі додатки до цього Звіту.

** Маються на увазі зміни, передбачені наказом Мінфіну від 11.04.2016 р. № 441.

Перше запитання — «З коли перший раз звітувати за новою ф. № Д4»? — уже знято з порядку денного. Податківцями... Зміни набули чинності 1 червня 2016 року (з 1-го числа місяця, наступного за місяцем опублікування, яке відбулося в «Офіційному віснику України» 27.05.2016 р.). У зв’язку з чим податківці підтверджують: за новою формою потрібно звітувати за червень 2016 року. Тобто ніякої лихоманки немає.

img 1«З 01 липня 2016 року звіти з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за звітний період «червень 2016 року» подаються за новою формою...» (http://sfs.gov.ua/anonsi/13382.html).

А тепер проведемо стислий огляд змін (детальніший аналіз ви отримаєте в одному з наступних номерів).

Незмінною залишилася кількість додатків (їх 7) і таблиць до кожного з них. Також не змінилися основні правила заповнення Звіту, способи та строки його подання.

Декілька слів про нововведення в Порядку.

Увага: перехідна норма! Звіт за попередній звітний період (періоди) до 2016 року, який не подавався, подається до органу доходів і зборів за формою, що діяла з 01.05.2015 р. Такий Звіт подається тільки один раз за один звітний період.

Найбільше змін відбулося в таблиці 1 ф. № Д4. Зокрема, додали рядки для суднобудівників і підкоригували ставки нарахувань (22 %).

Також слід звернути увагу на зміни в таблиці 4, де відображаються нарахування ЄСВ на суму допомоги по вагітності та пологах. На цю таблицю також вплинула нова ставка та відсутність ЄСВ-утримань. Ви вже не знайдете додатка до цієї таблиці, де наводилося виправлення старих доЄСВшних помилок.

Цікаво, що в деяких місцях Звіту залишилися утримання, наприклад, у таблиці 6 ф. № Д4.

Є нововведення і в підприємницькій ф. № Д5. Звичайно, немає більше диференційованих ставок. Крім того, прибрали згадку про добровільну участь у страхуванні та відомості про договір.

img 2Адже тепер, якщо й можна говорити про добровільну сплату ЄСВ, то не за договором і лише стосовно ППЄПів-пільговиків (підприємців на єдиному податку, які є пенсіонерами за віком або інвалідами)***.

*** Детальніше — у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 21, с. 4.

На цьому поки що все. Зовсім скоро ви отримаєте детальний матеріал.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі