Теми статей
Обрати теми

Пошуки працівника-інваліда: ф. № 3-ПН проти адмінгоспсанкцій

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Ви вже знаєте, що працевлаштування інвалідів у межах встановленого нормативу робочих місць — обов’язок роботодавця. Але чи повинен він самостійно шукати таких працівників, чи, можливо, йому досить оголосити привселюдно про наявність вакантних «інвалідних» місць, та й квит? Давайте розбиратися в цьому важливому питанні разом!
санкції, вина, перевірки

На перший погляд може здатися, що під виконанням нормативу робочих місць розуміється зобов’язання підприємства/підприємця самостійно вживати усіх заходів щодо працевлаштування інвалідів. А все тому, що в ч. 3 ст. 19 Закону № 875* зазначено: роботодавець зобов’язаний самостійно забезпечувати працевлаштування інвалідів на виділені або створені робочі місця в рахунок установлених нормативів. Але це тільки на перший погляд.

* Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Питання в тому: шукати чи не шукати

Принциповий момент. За Законом № 875 роботодавець повинен створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів. Займатися пошуком таких громадян з метою їх працевлаштування — не його справа.

Так, у ч. 1 ст. 18 цього Закону зазначено, що право інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу забезпечується шляхом безпосереднього їх звернення на підприємства або до держслужби зайнятості. Тобто щоб отримати роботу, інвалід сам має звернутися: або безпосередньо на підприємство, або до держслужби зайнятості.

Від роботодавця ж вимагається лише (ч. 3 ст. 18 Закону № 875):

виділяти та створювати робочі місця для інвалідів;

— надавати держслужбі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів (про наявність створених робочих місць та вакансії щодо них);

— звітувати перед Фондом інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів.

Бачите: серед перелічених обов’язків підприємства немає такого обов’язку, як пошук непрацевлаштованих інвалідів.

img 1Пошуком відповідної роботи для цієї категорії працівників повинен займатися не сам потенційний роботодавець, а держслужба зайнятості.

Цікаво, як довести, що «інвалідне» робоче місце ви створили і готові були працевлаштувати на нього інваліда? Для цього достатньо:

1) видати наказ по підприємству про виділення та створення робочих місць для працевлаштування інвалідів і внести до штатного розпису (зарезервувати) посади (професії), на які планується працевлаштувати інвалідів;

2) подати до центру зайнятості звіт за формою № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затвердженою наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 316 (ср. ). Обов’язково зазначте в його п. 4 розд. II, що на вакантну посаду потрібний інвалід.

Якщо є бажання, можете вжити ще й додаткових заходів для заповнення передбачених нормативом вакансій.

img 2Зверніться з письмовим запитом до громадських організацій інвалідів, помістіть оголошення про «інвалідні» вакансії у ЗМІ, на інтернет-ресурсах.

А що Фонд інвалідів?

Ви виконали усі необхідні дії, передбачені Законом № 875 для працевлаштування інвалідів, — створили робочі місця і сповістили про це центр зайнятості, але ці місця так і залишилися незайнятими, оскільки центр зайнятості не направив до вас необхідну кількість інвалідів? На наше глибоке переконання, жодні санкції за невиконання «інвалідного» нормативу в цьому разі до вас застосовуватися не повинні. Чому? Все просто.

Адмінгоспсанкції за робочі місця, призначені для працевлаштування інвалідів і не зайняті ними, сплата яких передбачена ст. 20 Закону № 875, є засобом впливу на правопорушника у сфері господарювання у зв’язку із вчиненням правопорушення.

img 3Це не податок, не збір (обов’язковий платіж), що підлягає обов’язковій сплаті.

А така відповідальність у підприємств (підприємців) настає у разі, якщо вони не доведуть, що вжили усіх належних заходів, щоб не допустити цього правопорушення ( ч. 1 і 2 ст. 218 ГКУ).

Підтверджують це й суди (див., наприклад, постанови ВСУ від 02.04.2013 р. № 21-95а13 і від 16.04.2013 р. № 21-81а13, а також ВАСУ від 08.07.2014 р. у справі № К/9991/79273/11 та від 21.08.2014 р. у справі № К/800/29264/14).

img 4Вони підкреслюють, що завдання роботодавця — створити робоче місце для інваліда, а підшукати і направити до нього такого працівника — справа центру зайнятості.

Чому справа дійшла до судів? Тому що Фонд інвалідів, на жаль, завжди вважав, що роботодавці повинні самі знайти та працевлаштувати в себе потрібну кількість інвалідів. Не виконав норматив — сплати санкції (див., наприклад, лист від 28.05.2013 р. № 1/6-175/09). А це не мало не багато половина (якщо працюють від 8 до 15 працівників) або ціла (15 працівників і більше) середньорічна зарплата працівника за кожне порожнє «інвалідне» робоче місце.

Тож будьте готові обстоювати свою правоту в суді. А допоможуть вам у цьому саме звіти за формою № 3-ПН з вакансіями для інвалідів!

На закінчення — ще трохи бальзаму для душі: завдяки змінам у ст. 19 Закону № 875 Фонд інвалідів з 09.12.2012 р. не має права проводити перевірки роботодавців щодо: реєстрації у Фонді; подання звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів; виконання нормативу робочих місць. Це підтверджує і сам Фонд (див. лист від 24.05.2013 р. № 1/3-59/68).

Із зазначеної дати проводити такі перевірки уповноважено органи Держпраці. Роблять вони це відповідно до Порядку проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 р. № 390. При цьому «трударі» не наділені правом контролювати нарахування та сплату роботодавцями санкцій за незайняті інвалідами робочі місця і пені.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі