Теми статей
Обрати теми

БезПДВшні придбання: чи відображати у декларації з ПДВ?

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Чи обов’язково у декларації з ПДВ відображати придбання без ПДВ та коригування до них? Які наслідки чекають платника, якщо він не покаже такі придбання?
ПДВ-декларація, додаток Д1

БезПДВшні придбання підлягають відображенню у декларації з ПДВ. Для них у декларації передбачено спеціальний ряд. 10.3 «Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України з нульовою ставкою та/або без податку на додану вартість».

Як бачимо, у ряд. 10.3 відображають обсяги придбань:

— за ставкою 0 %;

без ПДВ (купівлі: у неплатників, необ’єктні ( ст. 196 ПКУ), звільнені від ПДВ згідно зі ст. 197, підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

img 1Зокрема, у ряд. 10.3 відображаються «необ’єктні» послуги банку з розрахунково-касового обслуговування ( п.п. 196.1.5 ПКУ), роялті, що виплачуються грошима або цінними паперами ( п.п. 196.1.6 ПКУ).

Обсяги придбання товарів/послуг без ПДВ відображаються у ряд. 10.3 декларації за той звітний період, у якому вони були придбані (лист ДФСУ від 09.06.2016 р. № 12798/6/99-99-15-03-02-15). У додатках до ПДВ-декларації такі купівлі не розшифровуються!

Зовсім по-іншому складається ситуація з відображенням коригувань щодо безПДВшних придбань. Річ у тім, що нинішньою формою додатка Д1 передбачено, що в його таблиці 2 («Коригування податкового кредиту згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу») відображають тільки коригування тих придбань, де був вхідний ПДВ за ставкою 20 % або 7 %. А ось коригування обсягів безПДВшних придбань у таблиці 2 додатка Д1 не показують.

Таким чином, безпосередньо обсяги безПДВшних придбань підлягають відображенню у декларації з ПДВ (у ряд. 10.3), а от коригування до них у декларації не показують.

Що буде за невідображення безПДВшних придбань у ряд. 10.3 декларації? Фінсанкції за ПКУ у цьому випадку не загрожують. Єдине, можуть притягти до адміністративної відповідальності за порушення порядку ведення податкового обліку. Розмір штрафу — від 85 до 170 грн., а за повторне порушення протягом року — від 170 до 255 грн. ( ст. 1631 КпАП). Утім, навіть можливість застосування цього штрафу досить примарна. Адже податківці самі говорять: якщо податкові зобов’язання показані в декларації в повному обсязі, то адміністративна відповідальність до платника не застосовується (лист ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24784/6/99-99-10-03-02-15).

Кілька слів скажемо про зворотну ситуацію — безПДВшні постачання (до них належать постачання, що не обкладаються ПДВ за ст. 196 ПКУ, звільнені постачання та постачання за межами митної території України). Такі постачання відображаються у ряд. 5 ПДВ-декларації та підлягають розшифруванню в додатку Д6. І, що важливо: коригування щодо таких постачань підлягають відображенню в таблиці 1 додатка Д1 (гр. 7) і відповідно у ряд. 7 декларації. Адже обсяги таких постачань використовуються для визначення частки використання товарів/послуг у неоподатковуваних операціях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі