Теми статей
Обрати теми

Уточненка щодо єдиного податку: як врахувати в наступних періодах

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter 911.com
Для платників єдиного податку групи 3 звітним (податковим) періодом є календарний квартал. У межах цієї статті розглянемо популярне нині питання щодо подання уточнюючої декларації посеред року та облік її показників у деклараціях за наступні періоди.
єдиний податок, податкова звітність, виправлення помилок

Квартальний звітний період для єдиноподатників групи 3 (причому як юр-, так і фізосіб) встановлено абз. 2 п. 294.1 ПКУ. Заповнюють декларацію наростаючим підсумком з початку року. Звідси й запитання: як враховувати в наступному періоді дані з поданої уточненки? Для відповіді доведеться «повернутися до джерел» — згадати загальні принципи заповнення та подання уточнюючих декларацій. Готові?

Як виправитися з допомогою уточненки?

Деки «фізика»-єдиноподатника та «юрика»-єдиноподатника хоча й затверджені одним і тим же наказом № 578*, все ж відрізняються. Тому давайте розглянемо порядок їх уточнення по черзі.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 19.06.2015 р. № 578.

Але спочатку звернемо увагу на їх спільний недолік. Зараз п. 293.3 ПКУ для платників групи 3 передбачені ставки податку 3 % доходу — у разі сплати ПДВ або 5 % доходу — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку. А що в декларації?

Її форма — ой, леле! — традиційно відстає від змін у законодавстві (у ній «сидять» ставки 2 % і 4 %). Хоча до цього ми вже, можна сказати, давно звикли.

Нагадаємо вихід — які б ставки не містив бланк декларації, ми застосовуємо саме актуальні ставки єдиного податку.

img 1У відповідних комірках декларації зазначаєте цифри, розраховані виходячи з правильної ставки єдиного податку. На розмір ставки, що «відстав», уваги не звертаєте.

Ще один важливий момент. «Виправний» строк згідно з п. 50.1 ПКУ обмежується 1095 днями. Стартує їх відлік за останнім днем граничного терміну подання помилкової декларації. Якщо ж таку декларацію було подано пізніше — за днем її фактичного подання.

img 2Виходить, нині у загальному випадку ви можете виправитися лише за ІІІ квартал 2013 року та наступні звітні (податкові) періоди.

І нарешті такий момент. У складі звітної (звітної нової) декларації зараз можна уточнити тільки один минулий податковий (звітний) період (квартал, півріччя, 3 квартали) поточного року або (квартал, півріччя, 3 квартали, рік) минулих років. Якщо бажаєте одразу уточнити показники за кілька періодів, це можна зробити тільки шляхом подання окремих уточнюючих декларацій за кожний період, що уточнюється.

При цьому зверніть увагу, що уточнювати потрібно ту декларацію, до якої вкралася помилка. Виправляти деки, подані за «післяпомилкові» періоди (подані наростаючим підсумком), вважаємо, не варто. Але цей момент не зайвим буде уточнити у своїх податківців — задля уникнення можливих адмінштрафів.

Фізособи — підприємці групи 3. Про подання уточнюючої декларації «сигналізує» відповідна помітка в полі 01 вступної частини такої декларації. Тобто вибираєте значення 03 — «Уточнююча». Поле 02 не заповнюєте. У полі 03 зазначаєте звітний (податковий) період, за який подаєте уточнюючу декларацію.

У розділі ІV уточнюючої декларації зазначаєте правильні показники за період, що виправляється. Тобто ніби помилки взагалі не було!

Крім того, потрібно визначити:

— податкове зобов’язання за звітний період, який уточнюється в розділі V декларації (рядки 08 — 14);

— суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з єдиного податку у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у розділі VII декларації (рядки 15 — 18).

img 3Суми пені** і штрафу (у розмірі 3 % від суми збільшення податкових зобов’язань) визначаєте лише у разі, якщо заповнено рядок 17, тобто утворилася недоплата.

Це — класичний випадок. Але в житті часто бувають варіації.

Наприклад, подати уточнюючу декларацію податківці дозволяють за ситуації, якщо підприємець змінив групу на «молодшу», після чого йому «зайшов» дохід від виду діяльності, дозволеного для «старшої» групи, але забороненого для «молодшої». Це за умови, що дохід «зароблений» (відвантаження, підписання акта робіт/послуг відбулися) в періоді перебування єдиноподатника в «старшій» групі.

У такому разі ДФСУ пропонує через подання уточненки включити отримані кошти до складу доходу, який оподатковується за ставками групи 3 (категорія 107.08 ЗІР).

Юрособи групи 3. Помітка «уточнююча» у рядку 1 розділу І декларації — обов’язковий атрибут уточненок не лише для фіз-, а й для юросіб. Не забувайте тут ще і про суцільний підрахунок декларацій, у тому числі уточнюючих, у комірці «Порядковий № за рік*».

У рядку 3 розділу І ставите помітку біля періоду, за який уточнюєте декларацію. Рядок 2 при цьому не заповнюєте.

У розділах II і III декларації зазначаєте правильні показники доходів і податкових зобов’язань (вже з урахуванням уточнень). У рядках 11 — 17 розділу IV декларації зазначаєте суму уточнень податкових зобов’язань. Її розраховуєте шляхом порівняння показників декларації, що уточнюється, та уточнюючої.

img 4Суми нарахованого «самоштрафу» та пені** (у разі потреби) показуєте в рядках 15 і 17 відповідно.

** Від нарахування пені може врятувати п. 129.9 ПКУ, але тільки у разі, якщо зміни до декларації встигнете внести протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання.

При цьому зазначаєте:

— у рядку 11 — суму податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється;

— у рядку 12 — уточнену суму податкових зобов’язань за період (календарний квартал), у якому виявлено помилку;

— у рядку 13 — суму податку (недоплату), яка збільшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки. Для цього від значення рядка 12 декларації віднімаєте значення рядка 11;

— у рядку 14 — суму податку, яка зменшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки. Тут зазначаєте додатне значення різниці рядків 11 і 12 декларації.

Якщо помилки в розділах II і III декларації не призводять ні до заниження, ні до завищення податкового зобов’язання (рядок 10 податкової декларації заповнено правильно), в уточнюючій декларації у розділі IV заповнюють показники рядків 11 і 12, а рядки 13 — 17 прокреслюють (в електронці не заповнюють) (підкатегорія 108.01.05 ЗІР).

Виправлене — врахувати правильно!

Але виправити помилку за допомогою уточненки — тільки половина справи. Друга складова — правильно врахувати показники уточненої декларації в поточній звітності за наступні періоди протягом року.

img 5Це актуально, якщо говоримо про помилку, допущену у 2016 році. У декларації за 3 квартали року потрібно буде показати дані вже з урахуванням виправлень.

Фізособи-підприємці. У загальному випадку в декларації за наступні звітні періоди переноситься значення рядка 12, яке потрапляє до рядка 13 поточної декларації. При цьому в самому рядку 13 міститься чітка вказівка, що сюди переноситься значення рядка 12 декларації попереднього звітного (податкового) періоду.

Увага: у разі подання у звітному році уточненки за півріччя до цього рядка необхідно перенести значення рядка 12 саме такої уточнюючої декларації.

img 6Крім того, значення рядків 05 — 07, 08 — 12, які заповнюються наростаючим підсумком з початку року, мають враховувати показники уточненки за період цього року.

А якщо помилка вкралася до декларації за І квартал? У такому разі безпроблемного перенесення не вийде. Оскільки необхідності виправляти декларацію за півріччя ми не бачимо, в ній, найімовірніше, рядок 12 заповнено неправильно. Що ж тоді зазначати у рядку 13 декларації за 3 квартали? Для розрахунку цього значення достатньо підсумовувати значення рядків 14 декларації за І квартал (уточненої!)*** та за півріччя.

*** У декларації за І квартал значення рядків 12 і 14 мають збігатися.

При цьому «виправний» розділ VI не заповнюємо.

Юрособи. Безпосередньо з декларації за попередній звітний період у межах року слід брати показник рядка 9. І хоча прямої підказки про те, як її заповнювати, у формі декларації немає, сюди в загальному випадку вносять показник рядка 8 з попередньої декларації в межах року. А у разі подання уточненки за попередній період у межах року (у 2016 році — за півріччя) — саме з неї.

Якщо ж помилку допустили в декларації за І квартал, то значення рядка 9 в декларації за 3 квартали слід визначати як суму рядків 10 декларації за І квартал (уточненої)**** та за півріччя.

**** У декларації за І квартал значення рядків 8 і 10 мають збігатися.

Заповнюючи рядки 1 і 5, 6 і 8, не забувайте й про наростаючий підсумок. У їх показниках за наступний звітний період у межах року повинні «сидіти» у тому числі й значення аналогічних рядків з уточненок за попередні звітні квартальні періоди.

При цьому «виправний» розділ IV не заповнюємо.

На закінчення побажаємо вам не допускати помилок, а якщо ті й закрадуться до декларацій, то нехай їх виправлення буде безболісним ☺!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі