Теми статей
Обрати теми

Призупинення реєстрації податкових накладних: де ми?

Біляєва Олена, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Точніше: на якому етапі перебуваємо? Що з нормативкою? Чи все готово? Чого чекати в найближчій перспективі? Про це давайте і поговоримо.
призупинення реєстрації ПН/РК

Почалося все «з хвоста» — з появи постанови № 190*. Багато хто подумав: «ну все, приїхали». Але насправді «не приїхали».

* Постанова КМУ «Про встановлення підстав для прийняття рішення комісією ДФС про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації» від 29.03.2017 р. № 190.

Дійсно, з 01.04.2017 р. запрацював новий п. 201.16 ПКУ, а також зміни в п. 201.10 цього Кодексу в частині призупинення реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі.

Але знову ж таки, важлива деталь. Упродовж II кварталу 2017 року система працює в тестовому режимі без (!) фактичного блокування реєстрації ( п. 57 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

img 1Тобто заблокувати реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування податківці зараз не можуть!

Мало того, самої по собі появи постанови № 190 недостатньо. Чому і говоримо, що почалося все «з хвоста». Адже в іншому ще «кінь не валявся».

Кабмін ще повинен затвердити порядок призупинення реєстрації.

А Мінфіну необхідно затвердити: 1) критерії оцінки ступеня ризику, достатні для призупинення реєстрації; 2) вичерпний перелік документів, що подаються платником для «розблокування» реєстрації; 3) порядок роботи комісії, яка приймає рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування; 4) форму рішень цієї комісії.

Усе це поки що перебуває на проектній/тестовій стадії. З проектами відповідних документів можна ознайомитися за адресою: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2017-rik.

img 2Знову ж таки, вони активно обговорюються на бухгалтерському порталі buhgalter911.com.

Таким чином, так, процес іде — на рівні проектів/тестування. Але на платниках це найближчим часом не відобразиться. Підзаконка ще «сира». До її аналізу ми плануємо приступити вже в наступному номері журналу. Поки ж коротко розповімо про постанову № 190 — документ, що регулює передостанній етап у механізмі призупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування.

Згідно з нею відмовити в реєстрації ДФСУ матиме (з другого півріччя) право, якщо: 1) платник не подав письмових пояснень на підтвердження інформації, вказаної в заблокованій податковій накладній / розрахунку коригування; 2) платник не подав копії документів відповідно до п.п. «в» п.п. 201.16.1 ПКУ; 3) платник надав копії документів, які складені з порушенням законодавства та/або не є достатніми для прийняття комісією ДФС рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування.

Рішення про відмову в реєстрації можна оскаржити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі