Теми статей
Обрати теми

«Нетиповий» вид діяльності в податковій накладній: чи є ризики?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Чим загрожує невідповідність кодів послуг, указаних у податковій накладній, кодам діяльності підприємства за КВЕД? Це «хіт»-запитання наших читачів. Чи не визнають у цьому випадку податківці операцію нереальною? Чи не буде це підставою для блокування податкових накладних? Давайте розбиратися.
податкова накладна, коди товарів/послуг

Правові моменти. Розпочнемо з юридичних моментів: чи має право суб’єкт господарювання взагалі здійснювати види діяльності, не вказані в ЄДР (Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і громадських формувань)? Так, має. Адже згідно з ГКУ ( ч. 1 ст. 19, ст. 43 і 44) суб’єкт господарювання може здійснювати будь-які види підприємницької діяльності, окрім заборонених законом. Те ж саме сказано і в ЦКУ ( ст. 3). Єдине — у ст. 91 ЦКУ вказано, що якщо окремий вид діяльності потребує дозволу (ліцензії), то юрособа має право здійснювати такий вид діяльності тільки після отримання спеціального дозволу (ліцензії).

img 1Те ж саме стосується і фізосіб-підприємців.

Тобто немає жодних законодавчих обмежень, щоб суб’єкт господарювання здійснював тільки ті види діяльності за КВЕД, які вказані в ЄДР img 2. Виняток — діяльність, що ліцензується.

Знову ж таки, тут є декілька нюансів, про які не можна замовчувати.

1. Обережними потрібно бути платникам єдиного податку. Для них важливо, щоб вид діяльності був указаний у Реєстрі платників єдиного податку. Адже якщо єдиноподатник здійснить діяльність, не вказану в «єдиноподатному» Реєстрі, то з першого числа місяця, наступного за звітним періодом, у якому здійснений такий вид діяльності, йому доведеться самостійно покинути лави платників єдиного податку ( п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Якщо ви не виконаєте цієї вимоги, вашу реєстрацію як платника єдиного податку податковий орган анулює самостійно на підставі п. 299.10 ПКУ.

Вимога про перехід на загальну систему стосується абсолютно всіх платників єдиного податку груп 1 — 3.

img 3Важливо! А платники єдиного податку груп 1 і 2 повинні будуть ще й заплатити із цього доходу податок за ставкою 15 % ( п. 293.4 ПКУ) img 4.

2. Підприємці на загальній системі, декілька слів для вас! Юридичних наслідків від здійснення «непрофільного» виду діяльності теж немає. Але є податкові наслідки за «непрофільну» діяльність підприємця.

Якщо підприємець отримує інші доходи, ніж від здійснення підприємницької діяльності, в межах обраних ним видів такої діяльності, то вони обкладаються за правилами як для звичайних фізосіб ( п. 177.6 ПКУ). А вибір видів діяльності підприємець на загальній системі робить, якраз вносячи їх перелік до ЄДР.

Знову ж таки, податковий агент тут спантеличуватися правильним оподаткуванням відповідних виплат не повинен img 5. Адже в «ПДФО/ВЗ-розрізі» він не зобов’язаний при виплаті доходу підприємцеві «звірятися» з його видами діяльності в ЄДР.

3. А ось у «ЄСВ-розрізі» податковим агентам, які виплачують винагороду фізособам-підприємцям за договорами на виконання робіт, надання послуг (оренда не в рахунок), потрібно бути напоготові. Не нараховувати ЄСВ на таку винагороду можна тільки в тому випадку, якщо виконані підприємцем роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, вказаним у ЄДР.

Майбутнє блокування податкової накладної. На сьогодні з’явився проект наказу Мінфіну з Критеріями оцінки ступеня ризиків, достатніх для призупинення реєстрації податкової накладної*. З нього вже можна щось «вивудити».

* З текстом наказу можна ознайомитися на офіційному сайті ДФСУ (www.sfs.gov.ua) в розділі «Регуляторна політика».

Відразу скажемо, що такої самостійної підстави, як постачання послуги з коду, який не відповідає даним ЄДР, у цих Критеріях немає.

Підозри викличуть ті податкові накладні, у яких вказані коди УКТ ЗЕД / коди послуг, при постачанні яких у платника має бути дозвільний документ (ліцензія) на їх здійснення, але, за даними податківців, він відсутній.

Тому, наприклад, якщо у вас у податковій накладній стоїть код підакцизного товару або вид діяльності, що вимагає ліцензування, а у вас немає ліцензії на цей вид діяльності, це вже буде підставою для призупинення реєстрації податкової накладної.

img 6Упродовж II кварталу 2017 року, нагадаємо, система працює в тестовому режимі без (!) фактичного блокування реєстрації.

Щоправда, тут залишається відкритим питання з «компенсаційними» платежами, тобто коли суб’єкт господарювання, по суті, є посередником і лише перевиставляє замовникові/покупцеві послуги третіх осіб. Невже не можна буде перевиставити замовникові податкову накладну з тим же кодом, який указаний у вхідній податковій накладній img 7?

Це запитання потребує ще роз’яснень податківців. Але якщо у вхідній податковій накладній указаний код «ліцензійного» виду діяльності, то поки що безпечніше такий код у податковій накладній для замовника не вказувати.

img 8У цьому випадку можна прив’язуватися до коду основної послуги з договору, у межах якої відбувається така «компенсація».

Також зазначимо, що «нетипове» постачання, наприклад, відсутність придбань відповідного товару/послуги, саме по собі не є єдиною підставою для призупинення реєстрації податкової накладної. А розглядається разом з іншими критеріями.

Тому невідповідність кодів послуг, указаних у податковій накладній, кодам діяльності підприємства за КВЕД (якщо не йдеться про вид діяльності, що ліцензується) сама по собі не може стати причиною блокування податкової накладної.

Нереальність госпоперації. Пару слів скажемо про те, чи можуть визнати правочин нереальним, якщо здійснений «нетиповий» вид діяльності. У «профільних» Методрекомендаціях щодо фіксації нереальних господарських операцій** теж прямо нічого не сказано про те, що здійснення виду діяльності, не вказаного у КВЕД, є підставою для визнання операції нереальною.

** Викладені в листі ДФСУ від 16.05.2016 р. № 16872/7/99-99-14-02-02-17.

Для ухвалення рішення про «нереальність» операції податківці враховуватимуть і інші чинники (зокрема, наявність матеріальних, технічних можливостей здійснити подібну операцію та ін.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі