Теми статей
Обрати теми

Водна рента: знайомство з декларацією

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
І квартал позаду, а це означає, що, по-перше, настав час відзвітувати за цей період платникам рентної плати, у яких звітний період дорівнює календарному кварталу. У їх числі і платники ренти за спецводокористування, на прикладі яких і буде побудовано розгляд матеріалу. По-друге, відзвітувати доведеться вже за новою формою1. Допоможе це зробити ця стаття.
рентна плата за спеціальне використання води, податкова звітність

1 Затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з рентної плати» від 17.08.2015 р. № 719. Зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 07.11.2016 р. № 927 (далі — наказ № 927).

Все вище, і вище, і…

Розпочнемо з речей не дуже приємних, але водночас неминучих — зростання ставок. У межах новорічного реформування2 в п. 255.5 ПКУ, що відповідає за ставки рентної плати, були внесені зміни. Суть їх — у зростанні ставок на 10,4 %. Такий розмір пояснюється прогнозним індексом цін виробників промислової продукції на 2016 рік.

2 Ідеться про Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.2016 р. № 1791-VIII, яким змінені розміри ставок.

«Щасливі» платники

Водну ренту сплачують водокористувачі. Поки їх перелік не зазнав змін img 1. Це суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юрособи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юрособи (окрім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізособи-підприємці, що використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних чи інших водокористувачів (вторинні водокористувачі).

Уже у 2018 році вторинні водокористувачі «випадуть» з розряду «щасливих» платників водної ренти.

img 2Усе завдяки п. 110 розд. I Закону № 1797-VIII3.

3 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 р. № 1797-VIII.

Поки ж вторинні водокористувачі сплачують водну ренту при одночасному дотриманні таких умов:

— між ними і первинними водокористувачами укладений договір на постачання води ( абз. 2 п.п. 255.11.2 ПКУ). Якщо вторинний водокористувач отримує воду без такого договору, то платником рентної плати є постачальник води, а не водокористувач (підтвердження — у категорії 121.01 ЗІР);

— воду використовують не лише на питні і санітарно-гігієнічні потреби, але і на господарські цілі ( п.п. 255.4.1 ПКУ).

img 3Якщо ж платник використовує воду виключно на санітарно-гігієнічні потреби, то від сплати рентної плати він звільнений4!

4 Див. також статтю «Використання води: оповідь про санітарно-гігієнічні потреби» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 36).

Розраховуємо суму ренти

Розмір плати згідно з п. 255.2 ПКУ розраховують за фактично використаний об’єм води (з урахуванням об’єму втрат води в системах водопостачання). Визначають його за даними лічильників або за технологічними даними, якщо такі прилади не встановлені.

img 4Якщо є можливість установити лічильники, але це не зроблено, сплачувати збір доведеться в двократному розмірі.

Ліміти на використання води, які має практично кожен платник рентної плати, дуже важливі. Нагадаємо: первинні водокористувачі беруть їх із дозволів на спецводокористування, а вторинні — з договорів на постачання води, укладених з первинними водокористувачами. Як же такі ліміти впливають на розмір рентної плати?

У межах ліміту розмір ренти розраховують у звичайному розмірі. А ось за понадлімітний об’єм води плату стягують у 5-кратному розмірі.

Будьте обережні! Якщо у вас немає лімітів (наприклад, первинний водокористувач не отримав дозволу або для вторинного водокористувача в договорі на постачання води не виділені ліміти), ДФСУ вважає ліміт нульовим. Тому за весь об’єм використаної води платити доведеться, як за понадлімітне використання img 5.

Розрахунок суми рентної плати простий: достатньо перемножити фактичний об’єм використаної води на ставку плати. При цьому платники беруть розмір ставок, диференційованих залежно від водного об’єкта, з якого забирають воду.

img 6Житлово-комунальні підприємства згідно з п. 255.7 ПКУ до ставок рентної плати застосовують коефіцієнт 0,3.

Нагадаємо: знайти оновлені ставки плати ви можете в п. 255.5 ПКУ.

Вода зі змішаних джерел

Поширені ситуації, коли воду, яка постачається вторинному водокористувачеві, добувають з різних водних об’єктів. У вашій місцевості теж так відбувається? Тоді для розрахунку ренти згідно з п. 255.10 ПКУ ви повинні застосовувати ставки, встановлені для змішаних джерел.

Для розрахунку потрібно розподілити об’єм використаної води на воду, отриману з кожного водного об’єкта, що сформували це змішане джерело. Розподіл проводять виходячи зі співвідношення, у якому формується змішане джерело.

Його можна знайти в дозволах на спецводокористування та/або в договорах на постачання води. За його відсутності там — у місцевих податкових потрібно дізнатися усереднене співвідношення.

Відзначимо, що існують два підходи до розрахунку розміру плати і відображення даних у декларації.

Суть першого в тому, що отриману воду з одного змішаного джерела у звітності відображають як отримання води з кожного джерела окремо. У такому разі платникові потрібно подати два додатки 5 до декларації з рентної плати. У кожному з них слід розрахувати плату виходячи з об’єму отриманої води, розподіленого в співвідношенні, визначеному коефіцієнтом розподілу, і ставки податку, встановленої для цього водного об’єкта.

img 7Таким чином нараховувати ренту ДФСУ в листі від 27.01.2016 р. № 2604/7/99-99-15-04-02-17 велить платникам, що одержують воду зі змішаного джерела для виробництва напоїв.

При другому підході співвідношення, у якому формується змішане джерело, застосовують не до об’ємів отриманої води, а при визначенні ставки плати. При такому підході розмір ренти можна розрахувати за допомогою подання одного додатка 5.

У ньому потрібно вказати об’єм отриманої води зі змішаного джерела як з одного водного об’єкта img 8. Ставку ж слід визначати самим: як середньозважене значення за змішаним джерелом у тому співвідношенні, у якому сформоване таке джерело.

Зрештою — вибір за вами.

Декларація: у чому новації?

img 9Граничний термін подання декларації за І квартал з водної ренти5 минає в середу, 10 травня. Сплатити визначені в ній зобов’язання потрібно не пізніше за п’ятницю, 19 травня.

5 Те ж саме стосується інших видів рентної плати, звітним періодом за якими є квартал.

Ви вже знаєте, що минулий квартал є дебютним для оновленої форми декларації. Підтверджують це і податківці (категорія 121.05 ЗІР). Що змінилося?

По-перше, з’явилася довгоочікувана можливість проставляння необхідної відмітки в «шапці» декларації під час зазначення звітного періоду. Тепер тут наявні як квартал, так і місяць.

img 10Це порадує платників рентних плат за користування надрами для добування вуглеводневої сировини, користування радіочастотним ресурсом і за транспортування нафти й аміаку територією України.

По-друге, з додатків 2, 4 і 10 нарешті виключили рядки, «присвячені» img 11 давно забутим авансовим внескам.

По-третє, розраховувати пеню (у разі потреби) тепер потрібно не в самій декларації, а де вам зручно. У декларацію ж потрапить лише підсумковий результат.

По-четверте, і знову-таки з прицілом на місячних платників, з’явилися нові додатки 21, 41, 101 і 111, призначені для розрахунку щомісячних підсумків.

Детальніше про правила заповнення декларації ми поговоримо вже в наступному номері журналу.

Якщо воду більше не використовувати: подаємо заяву

У ті ж терміни, що передбачені для подання декларації, деяким платникам необхідно подати звільняючу img 12 заяву. Стосується такий обов’язок платників, які планують використовувати воду виключно для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб.

Хоча як сказати «обов’язок»: на поданні такої заяви (складеної, до речі, в довільній формі) наполягають податківці (лист ДФСУ від 30.01.2017 р. № 2069/7/99-99-12-03-04-17; роз’яснення в категорії 121.06 ЗІР), у той час як ПКУ нічого подібного не передбачає.

img 13Щоб уникнути проблем з податківцями, таку заяву безпечніше все ж подати.

Якщо ж у платника водної ренти хоча б в одному кварталі виникає об’єкт оподаткування (наприклад, за підсумками І кварталу), то подавати декларації доведеться до кінця звітного року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі