Теми статей
Обрати теми

Залучаємо чужу техніку для роботи в полі: заміна підряду

Смердов Віталій, шеф-редактор журналу «Бухгалтер 911», buhgalter911@mail.ua
Сільське господарство — одна з небагатьох галузей, яка зараз не просто виживає, але й розвивається. Тому у фермерів виникає маса практичних запитань. Одне з них полягає в такому: для виконання робіт у полі фермер залучає чужу техніку. До останнього часу він використовував із цією метою договір підряду, але зараз вирішив перейти на договір оренди. Далі розберемося, чи можливо це і наскільки доцільно.
сільське господарство, оптимізація податків, договірна робота

Податкові переваги. З точки зору оптимізації податків бажання замінити підрядні відносини на орендні цілком виправдане. Воно пов’язане з ризиками зі сплати «лівопаливного» акцизного податку за операціями заправки чужої техніки. Далі пояснимо.

Зважаючи на «польову» специфіку сільськогосподарських товаровиробників (далі — фермери), заправляти техніку на звичайних АЗС найчастіше неможливо. Тож із цією метою вони нерідко використовують власні паливороздавальні колонки.

При цьому п.п. 14.1.212 ПКУ містить дуже широке визначення терміна «продаж палива». По суті, таким продажем вважається передача (відпуск, відвантаження) палива на підставі будь-яких цивільно-правових або господарських договорів, що передбачають передачу на нього права власності або права розпорядження. Податківці на цій підставі доходять висновку, що продажем палива вважається, у тому числі, заправка «чужої» техніки, яка виконує роботи для фермера на підставі договорів підряду.

img 1Див., зокрема, лист ГУ ДФС у Чернігівській області від 17.07.2017 р. № 1200/ІПК/25-01-40-14.

Враховуючи це, у такому разі фермер вимушений або реєструватися платником акцизного податку, або нести ризики донарахувань: зокрема, у вигляді штрафу в сумі 100 % вартості відпущеного палива (п. 117.3 ПКУ).

Водночас якщо залучити «чужу» техніку на підставі договору оренди (а не підряду), то вказана вище проблема зникне img 2. Обумовлено це тим, що при заправці взятої в оренду техніки відсутній перехід права власності / розпорядження на паливо. На щастя, це підтверджують і податківці (див., зокрема, лист ДФСУ від 24.05.2017 р. № 339/6/99-99-15-03-03-15/ІПК):

«… оскільки у випадку оренди спецтехніки підприємство використовує пальне виключно для власних потреб, а саме для заправки орендованої ним спецтехніки, якою керують відряджені робітники орендодавця, то такі операції не є реалізацією пального у розумінні абзацу другого п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу…».

Нотаріальне посвідчення: потрібно чи ні? Якщо орендодавцем виступає підприємець (єдиноподатник або загальносистемник — без різниці), потурбуйтеся, щоб у договорі оренди він і виступав саме як підприємець, а не як звичайний «фізик» img 3.

Це пов’язано з тим, що договори оренди транспортних засобів за участю фізичної особи підлягають обов’язковому нотаріальному засвідченню (ч. 2 ст. 799 ЦКУ). Але ця вимога не стосується тих випадків, коли фізична особа — сторона договору діє як підприємець. Останнє підтверджується правовою позицією ВСУ в постанові від 18.12.2012 р. у справі № 3-66гс12.

img 4Нагадуємо вам, що правова позиція ВСУ є обов’язковою для всіх суб’єктів владних повноважень (включаючи податківців) і, за загальним правилом, для нижчих за рівнем судів.

Техніка передається разом з персоналом: чи потрібно приймати його на роботу? Право на передачу в оренду транспортного засобу разом з обслуговуючим персоналом прямо передбачено ч. 2 ст. 798 ЦКУ. При цьому орендареві не потрібно оформляти з таким персоналом трудові договори (у тому числі подавати за ними повідомлення в ДФС). Такі особи продовжують числитися працівниками орендодавця й отримувати від нього зарплату*.

* Деталі зможете знайти в статті «По щучому велінню… з’явися човен відразу з рибалками (про оренду риболовецького судна з екіпажем)» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 18-19).

Як зафіксувати норми виробітку? У договорах підряду на виконання робіт з використанням сільськогосподарської техніки розмір винагороди, зазвичай, фіксується в прив’язці до площі обробленої землі (чи до іншого натурального показника). Але при оренді такої техніки використати цей підхід не рекомендуємо. Річ у тому, що згідно із законом орендна плата визначена як фіксований платіж (ч. 1 ст. 286 ГКУ). Тому якщо визначати її розмір у прив’язці до натурального показника, у податківців з’явиться спокуса визнати такий договір змішаним — з домішкою договору підряду і відповідними наслідками за «лівопаливним» акцизним податком (див. вище).

Враховуючи це, безпечніше використовувати, наприклад, такий варіант — визначити фіксований розмір орендної плати, натуральні норми, які мають бути виконані в межах договору оренди техніки, а також коригування розміру орендної плати в разі невиконання або перевиконання такої норми.

Оренди немає у видах діяльності орендодавця: як бути? У КВЕД є спеціальні коди для передачі сільськогосподарської техніки в оренду — окремо з персоналом (01.61) або без (77.31). Далі відповідь залежить від статусу орендодавця.

Якщо ним виступає підприємство на загальній системі, відсутність того чи іншого виду діяльності в Єдиному держреєстрі ні на що не вплине (див. підкатегорію 102.21 ЗІР). Тому додавати види діяльності в Єдиний держреєстр не обов’язково.

Якщо ним виступає підприємець на загальній системі — є ризик обкладення відповідного доходу ПДФО і ВЗ за «цивільними» правилами (ст. 177.6 ПКУ). Тому відповідні види діяльності орендодавцеві рекомендуємо додати. Податковому агентові (орендареві) при цьому достатньо упевнитися в підприємницькому статусі контрагента (отримати копію виписки/витягу). Якщо статус підтверджений, ПДФО, ВЗ, ЄСВ у будь-якому разі орендареві утримувати/сплачувати не потрібно.

Якщо орендодавець — підприємство/підприємець на єдиному податку, то відсутність орендного виду діяльності для нього обернеться як мінімум зльотом з єдиного податку (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Орендареві, знову-таки, жодних «звірянь» видів діяльності проводити не потрібно.

img 5Якщо підприємець підтвердив статус підприємця-єдиноподатника, ПДФО, ВЗ утримувати не потрібно. ЄСВ тут немає в будь-якому разі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі