Теми статей
Обрати теми

«Танці» регліміту при блокуванні/розблокуванні податкової накладної

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Ситуація. Нам заблокували податкову накладну. У момент подання ПДВ-декларації ліміт реєстрації саме зменшився на суму ПДВ, указану в податковій накладній. Тепер надійшло рішення про те, що податкова накладна розблокована, але регліміт на суму податкової накладної так і не відновився. У чому причина?
регліміт, блокування податкових накладних

Перше, на що звернемо увагу. Безпосередньо при блокуванні податкової накладної така податкова накладна ліміт реєстрації не з’їдає. Адже показник ∑НаклВид формують тільки зареєстровані податкові накладні.

У тому, що заблокована податкова накладна в ∑НаклВид не бере участі, ви можете переконатися, подавши Запит про отримання відомостей з Єдиного реєстру (J(F)1300104 або (J(F)1301402. І у витягах, направлених у відповідь на ці запитання, ви не знайдете жодної заблокованої податкової накладної.

Але ліміт може «пропасти» з такої причини. Постачальник зобов’язаний відобразити податкові зобов’язання з податкової накладної в тому звітному періоді, у якому вони виникли (пп. 187.1, 201.1 ПКУ). Причому незалежно від того, заблокована податкова накладна чи ні.

Так ось, уся «сіль» у тому, що якщо податкові зобов’язання відображені в декларації, а сама податкова накладна не зареєстрована, то на дату подання декларації спрацює показник ∑Перевищ (п. 9 Порядку № 569*, п. 2001.3 ПКУ).

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

img 1Адже він з’являється завжди, коли зобов’язання з поданої ПДВ-декларації перевищують зобов’язання за даними Єдиного реєстру.

А щойно «засвітиться» цей показник, на цю ж суму автоматично буде зменшений і показник регліміту ∑Накл img 2.

Таке зменшення некритичне (поки що тільки теоретично, про що скажемо далі), якщо хочемо зареєструвати податкову накладну/накладні, за рахунок яких утворився цей показник (∑Перевищ). Але якщо зараз потрібно зареєструвати інші податкові накладні, а ліміту недостатньо, то знову доведеться поповнювати ПДВ-рахунок або чекати «вхідних» податкових накладних.

Є, звичайно, варіант піти від таких «незручностей» — не показувати в декларації незареєстровану податкову накладну, а потім, коли податкова накладна зареєструється, подати уточнюючий розрахунок до декларації. Зрозуміло, зі сплатою «самоштрафу», якщо невідображення податкової накладної призвело до заниження податкових зобов’язань до сплати.

Проте цей варіант достатньо слизький. Адже ту ж заблоковану податкову накладну податківці можуть побачити вже на етапі камералки, і їх напевно зацікавить, чому ви не нарахували зобов’язання за нею в декларації.

Тепер візьмемо варіант, коли, наприклад, потрібно зараз зареєструвати розблоковану податкову накладну (за рахунок якої й утворився показник ∑Перевищ).

Ситуація 1. Якщо регліміту для її реєстрації достатньо. У цьому випадку відразу після реєстрації такої податкової накладної збільшиться показник ∑НаклВид, а потім піде і показник ∑Перевищ. Що ніяк не вплине на ліміт реєстрації. Адже регліміт спочатку зменшиться, а потім збільшиться на однакову суму (у результаті — нульова зміна).

img 3Фактично, унаслідок такої реєстрації відповідна сума з ∑Перевищ «переллється» в показник ∑НаклВид.

Ситуація 2. Якщо ліміту для реєстрації розблокованої податкової накладної не вистачає. Для цього випадку законодавець ще з 1 січня 2017 року прописав можливість реєстрації податкової накладної за рахунок показника ∑Перевищ (п. 2001.9 ПКУ). Це ж зараз гарантує й оновлений п. 91 Порядку № 569.

img 4Нагадаємо, за рахунок показника ∑Перевищ можна реєструвати тільки ту податкову накладну, яка відноситься до звітного періоду, за який виник цей показник.

Але факт залишається фактом: «на зараз» податківці тільки допрацьовують програмне забезпечення, яке б дозволило зробити такий «залік» (тобто зареєструвати податкову накладну за рахунок ∑Перевищ). Тому актуальною залишається проблема з необхідністю «подвійного» забезпечення ліміту для реєстрації податкової накладної.

Природно, після того як податкова накладна буде зареєстрована, показник ∑Перевищ піде, і на цю ж суму платникові відновлять регліміт. Тобто фактичного зменшення регліміту на одні й ті ж суми двічі не буде.

Податківці обіцяють незабаром «доналагодити» програмне забезпечення, і тоді проблема з «подвійним» відверненням ліміту вирішиться.

Розглянемо приклад. Припустимо, ліміт реєстрації в підприємства дорівнював 0 грн. Підприємству потрібно зареєструвати податкову накладну із сумою ПДВ 10000 грн., і для цього воно перераховує на ПДВ-рахунок 10000 грн. При реєстрації податкову накладну заблокували. На дату подання декларації з ПДВ податкова накладна так і не розблокована.

Дата події

Подія

ПопРах

НаклВид

Перевищ

Накл

25.07.2017 р.

Поповнений ПДВ-рахунок у сумі, необхідній для реєстрації податкової накладної

10000

10000

18.08.2017 р.

Подана декларація за липень

10000

10000

0

21.08.2017 р.

Надійшло рішення про розблокування податкової накладної. Але оскільки регліміт був «з’їдений» за рахунок ∑Перевищ, підприємство знову вимушено поповнює рахунок на 10000 грн.

20000*

10000

10000

* Коли податківці налагодять можливу реєстрацію податкової накладної за рахунокПеревищ, у цій ситуації ПДВ-рахунок можна буде не поповнювати. Податкова накладна реєструватиметься за рахунокПеревищ.

21.08.2017 р.

Зареєстрована податкова накладна

20000

10000

0

10000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі