Теми статей
Обрати теми

Підприємець на єдиному податку і ЗЕД: що можна, а що не можна

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Вихід на міжнародну арену вже давно перестав бути для підприємців чимось екстраординарним. Але й досі виникає безліч запитань з приводу правомочності участі підприємців-єдиноподатників у зовнішньоекономічній діяльності (ЗЕД). Зараз ми нагадаємо засадничі принципи роботи в ЗЕД для підприємців-єдиноподатників.
єдиний податок, ЗЕД, електронні гроші

Загальні ЗЕД-моменти, обмеження

Згідно зі ст. 5 Закону про ЗЕД* і ст. 378 ГКУ фізособи-підприємці мають право здійснювати ЗЕД нарівні з іншими суб’єктами господарювання. Тобто статус фізособи-підприємця, а тим більше платника єдиного податку, для ЗЕД не перешкода.

* Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII.

Також сама собою ЗЕД не конфліктує згідно з ПКУ і з можливістю перебування на єдиному податку. Інша річ, що для єдиноподатників груп 1 — 3 виписаний довгий список заборонених видів діяльності — конкретно в п. 291.5 ПКУ. Якщо покупець/замовник у межах такого виду діяльності «не українець» — це нічого не міняє. Тобто ці заборони поширюються в рівній мірі і на ЗЕД.

Зокрема, єдиноподатник не може займатися експортом та імпортом підакцизних товарів. Цей термін розшифрований у п.п. 14.1.145 ПКУ.

img 1Підакцизні товари (продукція) — товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку.

Тобто дорога нам у ст. 215 «Підакцизні товари та ставки податку» ПКУ. Якщо «загалом», то до підакцизних товарів належать (ст. 215.1 ПКУ):

— спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;

— тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну;

— паливо;

— автомобілі легкові, кузови до них, причепи і напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;

— електроенергія.

Але це загалом. Потрібно обов’язково дивитися, які саме товари названі в п. 215.3 ПКУ. Наприклад, ті ж гіроборди, гіроскутери, електросамокати, електроскейти, моноколеса, говерборди при ввезенні оформляються (у тому числі з перекваліфікацією з іграшок на колесах) під кодом 8711 90 90 00 УКТ ЗЕД** зі сплатою акцизу!

** Підтвердження знаходимо, зокрема, у постанові КМУ від 16.03.2017 р. № 231.

img 2Згідно з п.п. 215.3.7 ПКУ підакцизними є «Мотоцикли (включаючи мопеди) і велосипеди з електричним двигуном…» з кодом 8711 90 УКТ ЗЕД.

Тобто той же імпорт таких товарів для єдиноподатників заборонений, причому незалежно від групи.

Також заборонено на єдиному податку, зокрема:

— торгувати дорогоцінними металами і коштовним камінням, у тому числі органогенного утворення;

img 3Продавати ювелірні і побутові вироби з дорогоцінних металів, коштовного каміння, коштовного каміння органогенного утворення і напівкоштовного каміння можна, але тільки в групі 3 без ПДВ.

— продавати предмети мистецтва й антикваріату;

— добувати, реалізовувати корисні (окрім реалізації копалин місцевого значення) копалини тощо.

Обов’язково ознайомтеся з усім переліком заборон!

«Групові» обмеження

Знову ж таки потрібно пам’ятати, що для окремих груп єдиного податку в ПКУ прописані певні обмеження. Так, якщо ви — платник єдиного податку групи 1, то до ЗЕД вас і близько не підпустять. Ваша межа — роздрібний продаж товарів з торгових місць на ринках або надання побутових послуг населенню, до якого нерезиденти не належать.

Другій групі єдиного податку пощастило трохи більше. Вони можуть експортувати-імпортувати товари в ЗЕД (звичайно, окрім заборонених). А ось виконувати роботи / надавати послуги другогрупники мають право тільки платникам єдиного податку та/або населенню.

img 4Населення — це громадяни держави, іноземні громадяни, які живуть у цій державі, особи без громадянства й особи з подвійним і більше громадянством.

На жаль, але єдиноподатник групи 2 не має права виконувати роботи / надавати послуги закордонним юрособам (оскільки вони не можуть бути єдиноподатниками — п.п. 291.5.7 ПКУ) і громадянам, які перебувають за кордоном, оскільки вони не є громадянами України.

Знову ж таки, заборона на роботи/послуги діє тільки в тому випадку, якщо єдиноподатник групи 2 є їх виконавцем. Якщо ж він вирішить, навпаки, замовити роботи/послуги, то зможе зробити це в кого завгодно, у тому числі в іноземної юридичної або фізичної особи.

Фізособи-єдиноподатники групи 3 вільні від меж, описаних вище для груп 1 і 2 img 5. При цьому реєструватися платником ПДВ чи ні — це вже кому як більше подобається або кому як потрібніше.

Електронні гроші

Як відомо, п. 291.6 ПКУ вимагає, щоб платники єдиного податку здійснювали розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковою та/або безготівковою). Це означає, що взаємозалік, бартер та інші негрошові розрахунки заборонені. Водночас електронні гроші перетворюються на реальні грошові кошти не на етапі отримання оплати від покупців, а після їх «виведення» на банківський рахунок. Тому податківці забороняють єдиноподатникам приймання будь-яких електронних грошей.

img 6…платники єдиного податку не можуть здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) через електронні платіжні системи, у тому числі через систему «WebMoney» (електронні гроші) (категорія 107.04 ЗІР ГФСУ).

І тим, хто не може вступати з податківцями в дискусії, краще на цьому (відмові від застосування електронних грошей) і зупинитися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі