Теми статей
Обрати теми

«Перехідні» декретні і три «мінімальні» вимоги

Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Робітниця пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 26.12.2016 р. на 126 календарних днів. Її фактична середньоденна зарплата виявилася нижче середньоденної зарплати, розрахованої з мінзарплати. Тому період такої відпустки був оплачений виходячи з «мінімальної» середньоденної зарплати. Чи треба в січні 2017 року підприємству донараховувати декретні у зв’язку зі зростанням мінімального розміру зарплати (з 1600 грн. в грудні 2016 року до 3200 грн. в січні 2017 року)? Як бути з «трудовою» доплатою і сплатою ЄСВ за місяці 2017 року?
«трудова» і ЄСВ-доплати, Звіт за ф. № Д4

Пояснимо, у зв’язку з чим виникло запитання.

Пунктом 2 ч. 4 ст. 19 і ч. 2 ст. 26 Закону № 1105* визначено: сума допомоги по вагітності та пологах основної робітниці з розрахунку на місяць не може бути менша за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку. Для виконання цієї вимоги страхувальники зобов’язані:

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

по-перше, розрахувати середньоденну зарплату виходячи з фактичної зарплати, нарахованої в розрахунковому періоді;

по-друге, обчислити суму «мінімальної» середньоденної зарплати, розділивши розмір мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку, на 30,44 (середньомісячну кількість календарних днів);

по-третє, порівняти ці величини. Якщо сума фактичної середньоденної зарплати виявиться нижче «мінімальної» середньоденної (як у ситуації, описаній в запитанні), період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами необхідно оплатити виходячи з «мінімальної» середньоденної зарплати, що і зробила наша читачка.

Причому, якщо в повних місяцях відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами сума декретних основної робітниці виявиться нижче мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку**, необхідно здійснити в цих місяцях доплату до розміру мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку, і відповідно збільшити суму допомоги по вагітності та пологах (див. лист Мінсоцполітики від 23.06.2016 р. № 215/18/99-16).

** Це місяці з кількістю календарних днів 30 (лютий — 28 (29)).

Як бачите, у вказаних нормах ідеться про розмір мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку.

img 1Тобто на дату, з якої згідно з листком непрацездатності у робітниці виникає право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Тому якщо в подальшому мінзарплата «виросте», перераховувати і доплачувати робітниці суму допомоги до нового розміру мінзарплати не треба!

Ідемо далі. Робітниця в січні 2017 року не відпрацювала жодного дня, оскільки перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Отже, навіть якщо сума доходу за цей місяць виявиться нижче мінзарплати, розраховувати і доплачувати їй «трудову» доплату до 3200 грн. не потрібно.

А що з ЄСВ? А ось тут якраз потрібно ! Робітниці за січень 2017 року був нарахований дохід (декретні), який входить до бази стягнення ЄСВ. Тому роботодавець зобов’язаний провести порівняльні розрахунки з метою виконання вимоги про сплату ЄСВ з «мінімалки». Якщо база стягнення ЄСВ за січень 2017 року виявиться нижче мінзарплати, встановленої на цей місяць, на різницю між цими двома величинами необхідно донарахувати ЄСВ.

Різницю відображайте у Звіті з ЄСВ, сформованому за той місяць, за який проводите порівняльні розрахунки.

img 2На відміну від сум декретних, наперед відображати різниці, на які донараховуватимете ЄСВ, не треба! Усе робите місяць у місяць.

Важливо! Донарахований на різницю ЄСВ не забудьте сплатити до 20-го числа місяця, що йде за звітним.

Припустимо, що сума декретних, нарахована робітниці в грудні 2016 року за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, дорівнює 6774,08 грн., у тому числі: за грудень-2016 — 315,36 грн., за січень-2017 — 1629,36 грн., за лютий-2017 — 1600 грн., за березень-2017 — 1629,36 грн., за квітень-2017 — 1600 грн.

Для цілей дотримання вимоги про сплату ЄСВ з фактичної бази стягнення ЄСВ, але не нижче «мінімалки», суми допомоги по вагітності та пологах умовно відносимо до місяців, за які вони нараховані.

Припустимо, в січневу базу нарахування ЄСВ потрапили тільки декретні за січень 2017 року (1629,36 грн.). Їх сума нижче мінзарплати, що діє в січні 2017 року (3200 грн.). Тому на різницю між цими двома сумами (1570,64 грн.) донараховуємо ЄСВ за ставкою 22 %. Сума внеску дорівнює 345,54 грн. Різницю, визначену за січнем, і нарахований на неї ЄСВ відображаємо в Звіті з ЄСВ за січень 2017 року. Покажемо нижче, як це зробити в таблиці 6 цього Звіту.

img 3Такі ж порівняльні розрахунки проводите в інших місяцях, на які припадає період декретної відпустки. img 4

Фрагмент таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за січень 2017 року

Теги декретні
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі