Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість: «гарячі точки» подання декларації

Наближається граничний термін подання декларації з «нерухомого» податку. У зв’язку з цим освіжимо в пам’яті головні моменти її подання, особливу увагу звернувши на нововведення (зокрема щодо ставок податку) і не до кінця врегульовані аспекти.
податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податкова звітність

Розпочнемо з того, що сьогодні говоримо виключно про юросіб, адже фізичні особи — платники податку подавати звітність за ним не зобов’язані.

Ставки податку: які розміри актуальні?

Як ви знаете1, змінився максимальний розмір ставки податку за 1 м2 бази оподаткування. Минулого року він складав 3 % розміру міінзарплати, встановленої законом на 1 січня (дорівнював 41,34 грн.). У 2017 році аналогічний показник установлений на рівні 1,5 % розміру мінзарплати (що складає 48 грн.).

img 1Конкретні ставки податку, як і раніше, встановлюють місцеві ради. Градацію вони проводять залежно від місця розташування (зональності) і типів об’єктів нерухомості.

1 У тому числі завдяки статті «Другий ешелон»: новації-2017 по «інших» податках» у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 1-2.

По-хорошому img 2 прийняти/переглянути рішення про встановлення податку місцеві ради зобов’язані до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується їх застосування або зміна. До цього їх зобов’язує п.п. 12.3.4 ПКУ.

Але цього року діє особливий порядок, який пояснюється вказаними вище змінами. Завдяки п. 4 розд. ІІ Закону № 17912 вимоги п.п. 12.3.4 (а також деяких інших норм) ПКУ місцеві ради можуть не враховувати.

2 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.2016 р. № 1791-VIII.

Крім того, з 01.01.2017 р. до прийняття місцевою радою рішення про встановлення ставок податку на нерухомість на 2017 рік установлені нею ставки податку застосовують з коефіцієнтом 0,53

3 Аналогічний порядок передбачений для ставок єдиного податку І групи і «паркувального» збору.

Приміром, минулого року діяла максимальна ставка податку (причому вона була виражена не в гривнях, а прив’язана до розміру мінзарплати на початок року).

У такому разі цього року перерахований розмір ставки за 1 м2 склав би 96 грн. Але з урахуванням змін, що відбулися, нова ставка дорівнює 48 грн. (3 % х 0,5 х 3200 грн.).

Зверніть увагу: «половинчастий» коефіцієнт слід застосовувати і в тих випадках, коли «старі» ставки в перерахунку на нову мінзарплату не перевищили б «стелі»-2017.

Тому універсальна порада: перш ніж складати і подавати декларацію, треба перевірити оновлення відповідних рішень місцевих рад. Якщо ж рішення ще не оновили, є вірогідність того, що надалі доведеться подавати уточнюючу декларацію img 3.

+ 25 тис. грн.: чи актуально для юросіб?

Податкова реформа — 2016 «подарувала» неприємний сюрприз у вигляді додаткових 25000 грн. податку для тих, хто володіє об’єктом (об’єктами) житлової нерухомості, у тому числі його частками, загальна площа якого(их) перевищує 300 м2 (для квартири) та/або 500 м2 (для будинку).

img 4Розрахована за звичайними правилами сума податку збільшується на 25 тис. грн. на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частину) згідно з п.п. «ґ» п.п. 266.7.1 ПКУ.

Але «при ділах» юрособи чи? Вся річ у тому, що відповідна норма міститься в п.п. 266.7.1 ПКУ, що регулює порядок обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності фізичних осіб.

Але є і «зворотний бік медалі» img 5. ПКУ говорить про власників з числа як фіз-, так і юросіб. Хто б сумнівався, що за цю «рятувальну соломинку» вхопилися податківці! Зокрема, вони голосують за те, що юрособи входять в коло платників «25 тис. грн.»., у листах Міжрегіонального ГУ ДФС від 04.03.2016 р. № 4758/10/28-10-06-11 і ГУ ДФС в Київській обл. від 19.05.2016 р. № 878/14/10-36-13-04.

img 6Як «увіпхнути» додаткові 25 тис. грн. у декларацію, ДФСУ роз’яснила в категорії 106.07 ЗІР.

«Необ’єктні» об’єкти

Не усю нерухомість, на щастя, обкладають податком на нерухомість. У п.п. 266.2.2 ПКУ наведений перелік того, що не є об’єктом оподаткування.

img 7Податкова реформа — 2017 доповнила цей перелік пп. «ї» — «л», що порадує державні і комунальні установи і багатодітні та прийомні сім’ї (де більше 5 дітей).

Юросіб у цій частині може обрадувати п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ, що виводить з-під оподаткування будівлі промисловості (зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення) промислових підприємств. Але податківці акцентують увагу на тому, що скористатися поблажкою можуть лише промислові підприємства (листи ГУ ДФС в Київській обл. від 02.06.2016 р. № 1236/10/10-36-13-04 і від 04.07.2016 р. № 1517/10/10-36-13-04; категорія 106.02 ЗІР4).

4 Див. статтю «Податок на нерухомість: ДФСУ «розродилася» роз’ясненнями» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 14).

А ось непромислові підприємства, що мають у власності промислові будівлі, звітувати за них зобов’язані в загальному порядку img 8.

Схоже звільнення передбачено п.п. «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ для будівель, споруд сільгосптоваровиробників, призначених для використання безпосередньо в сільгоспдіяльності.

АТО-пільги і пов’язаний з ними клопіт

Про радісні новини для платників із зони АТО ви вже знаете5. Зараз же поговоримо про те, чим обернеться звільнення з п.п. 38.6 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ для платників, що раніше декларували і сплачували податкові зобов’язання.

5 У тому числі завдяки статті «АТО-податки і податкова реформа» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 5).

По-перше, переплатою за цим податком.

img 9Але її повернення — це, так би мовити, приємний клопіт img 10. Його проводять за загальними правилами, встановленими ст. 43 ПКУ.

По-друге, що стосується декларування таких об’єктів у звітності за 2017 рік, то їх показувати в декларації не треба. А якщо окрім них іншої нерухомості (на території «мирної» України) немає, то декларації і зовсім не треба подавати. Податківці в категорії 106.07 ЗІР висловлюють таку думку відносно об’єктів нерухомості, що не є об’єктом оподаткування.

По-третє, суми нарахованого і сплаченого податку, ймовірно, зіграли (1) у зменшення зобов’язання з податку на прибуток; (2) у витратах, що вплинули на зменшення фінрезультату до оподаткування.

По-хорошому, виправити таку ситуацію не так-то й просто. Для цього доведеться «включати» повноцінний бухобліково-податковоприбутковий виправний механізм. З виправленнями у фінзвітності і поданням уточнюючих декларацій з податку на прибуток. Але сподіваємося на гуманність податківців, які, можливо, запропонують «натомість» щось простіше.

Перед поданням «прибуткової» декларації — 2016 такі суми «вичистіть» у бухобліку і не надумайте відображати власне в декларації.

Подання декларації: загальні моменти

img 11Граничний термін подання декларації за 2017 рік — понеділок, 20 лютого. У загальному випадку відзвітувати необхідно до цієї дати, але цього року «спрацьовує» святково-вихідне перенесення.

Усі розглянуті вище основоположні моменти вам стануть у нагоді при заповненні декларації. Що стосується безпосередньо цього процесу, то врахуйте: декларацію подають за формою, затвердженою наказом № 4086.

6 Наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» від 10.04.2015 р. № 408.

Вона включає основну частину і додаток, в якому наводять відомості про наявні об’єкти нерухомості. Сподіваємося, заповнення декларації не викличе у вас особливих труднощів, оскільки потрібними знаннями для цього ви вже озброїлися img 12.

Звітність подається за місцем знаходження об’єкта/об’єктів нерухомості. Таким чином, якщо усі об’єкти нерухомості (житлові і нежитлові) розташовані на території однієї адміністративно-територіальної одиниці, то слід подати одну декларацію за усі об’єкти. Якщо ж вони знаходяться на території різних адміністративно-територіальних одиниць, які підконтрольні різним органам ДФСУ, то доведеться подавати окремі декларації в кожен орган ДФСУ, у віданні якого знаходиться територія, де розміщений кожен з об’єктів нерухомості.

Розрахований у ній податок сплачують за місцем розташування об’єкта(ів) оподаткування (згідно з п.п. 266.9.1 ПКУ). Причому сплату проводять щокварталу авансовими внесками.

img 13На виконання п.п. «б» п.п. 266.10.1 ПКУ останні треба сплачувати до 30-го числа місяця, що йде за звітним кварталом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі