Теми статей
Обрати теми

Новинки в адмініструванні податків: «гарячий» дайджест

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Законодавці обіцяли реформу в адмініструванні податків. Що на ділі змінилося? Про «найгарячіше» розповімо в сьогоднішній статті. Детальніше — в наступних номерах. Знову ж таки говоримо про зміни із Закону № 1797*.
податкові декларації, перевірки, консультації

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 р. № 1797-VIII.

Електронний кабінет платника. Закріпили його статус на рівні ПКУ. Але «кабінетні» норми наберуть чинності не скоро. Конкретно — з місяця, наступного за місяцем впровадження в роботу програмного забезпечення, але не пізніше 1 січня 2018 року (п. 1 розд. II Закону).

Індивідуальні податкові консультації. Змінено порядок та строки їх отримання. Проте «нововведення» запрацюють тільки з 1 квітня 2017 року img 1 (п. 1 розд. II Закону).

Податкова звітність. Перше — розширили поняття «декларація». Тепер декларацією визнається також і документ, в якому відображаються обсяги операцій або доходи, які звільняються від оподаткування. Друге — розширили «сферу дії» штрафного п. 120.1 ПКУ (ср. ). Тепер за ним штрафують не лише за неподання / несвоєчасне подання податкових декларацій (розрахунків), а й за неподання / несвоєчасне подання «звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено цим Кодексом».

img 2У зоні ризику опинився той же Звіт про пільги img 3. Хоча, варто визнати, не все гладко з «підсовуванням» його під ці зміни.

Але є й хороше нововведення. Встановлено, що єдиною підставою для відмови в прийнятті електронної звітності є недійсність електронного підпису ( п. 49.3 ПКУ) img 4.

Також податківцям заборонили в односторонньому порядку розривати договір про визнання електронних документів ( п. 49.4 ПКУ) img 5.

Перевірки. Одне з нововведень — перенесення перевірок на обласний рівень. Районні ДПІ не мають права їх проводити ( ст. 193 ПКУ).

Камеральні перевірки. Під час камеральної перевірки може перевірятися також своєчасність реєстрації податкових/акцизних накладних ( п.п. 75.1.1 ПКУ). Крім того, чітко врегульовано строки проведення камеральних перевірок. Для декларацій / уточнюючих розрахунків — це 30 к. дн., що настають за останнім днем граничного строку їх подання. За всіма іншими підставами — 1095 к. дн. ( п. 76.3 ПКУ).

Позапланові перевірки. З’явилася додаткова підстава — ненадання відповіді на запит щодо зустрічної звірки (таку відповідь необхідно надати протягом 10 р. дн., наступних за днем його отримання) ( п.п. 78.1.19 ПКУ).

img 6Збільшено строки надання відповіді на запит податківців на підставі ст. 78 ПКУ. Такий строк становить 15 робочих днів, що настають за днем отримання запиту (раніше було — 10 робочих днів з дня отримання запиту).

Податкова вимога / податкова застава. Податкова вимога не надсилається, якщо сума податкового боргу не перевищує 60 нмдг (1020 грн.). Для виникнення права на податкову заставу сума податкового боргу повинна перевищити 60 нмдг (раніше — 20) ( п. 89.2 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі