Теми статей
Обрати теми

Податкові новації для аграріїв

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Для сільськогосподарських товаровиробників новини не вельми втішні. Від ідеї скасувати спецрежим з ПДВ законодавці так і не відмовилися. Як компенсатор пропонують лише надання бюджетних дотацій. Є зміни і для сільгосппідприємств, що працюють у групі 4 єдиного податку. Детальніше про новинки — далі.
податкові зміни — 2017, сільське господарство

Спецрежим з ПДВ

На жаль, з 1 січня 2017 року спецрежим з ПДВ припиняє своє існування img 1 ( п.п. 4 п. 2 розд. XIX ПКУ) — аграрії стають платниками ПДВ на загальних підставах.

«Перехідні» нюанси. У зв’язку зі скасуванням спецрежиму оподаткування ПДВ сільгосппідприємствам потрібно врахувати такі «перехідні» положення:

додаткові електронні ПДВ-рахунки будуть закриті з дня, що настає за граничним строком сплати податкових зобов’язань за грудень 2016 року (для квартальників — за IV квартал 2016 року) ( п. 48 підрозд. 2 розд. XX ПКУ);

«спецрежимні» податкові накладні, складені до 01.01.2017 р., мають бути зареєстровані не пізніше 15.01.2017 р. ( п. 49 підрозд. 2 розд. XX ПКУ);

від’ємне значення (ряд. 21), сформоване в останній «спецрежимній» декларації за грудень (IV квартал) 2016 року, слід перенести до загальної декларації з ПДВ (до ряд. 16.1) за січень (I квартал) 2017 року ( п. 50 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Також законодавці передбачили звільнення для сільгосппідприємств від штрафних санкцій за заниження податкових зобов’язань з ПДВ або завищення бюджетного відшкодування унаслідок порушення порядку розподілу податкового кредиту за звітні періоди з 01.01.2016 р. по 01.01.2017 р. ( п. 54 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Обіцяні дотації. Як компенсатор скасування спецрежиму «впровадили» бюджетні дотації. Закон № 1877* доповнюють спеціальним розд. V1 — він присвячений бюджетним дотаціям для стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції. У Держбюджеті-2017 для таких дотацій заклали близько 5 млрд грн.

* Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV.

Право на отримання дотації має сільськогосподарський товаровиробник, основною діяльністю якого є постачання сільськогосподарських товарів, виготовлених ним на власних або орендованих основних засобах. Причому питома вага сільськогосподарських товарів має становити не менше 75 % вартості усіх товарів, поставлених ним протягом 12 послідовних звітних періодів, а види діяльності, що провадяться, повинні «вписуватися» в перелік, наведений у п. 161.3 Закону № 1877.

img 2Претендувати на бюджетну дотацію можуть тільки сільгоспвиробники — платники ПДВ.

Щоб претендувати на дотацію, сільгоспвиробнику потрібно включитися в Реєстр отримувачів дотації. Для цього необхідно подати податківцям за місцем обліку платником ПДВ заяву, форму якої має затвердити Мінфін ( п. 161.2 Закону № 1877).

Сільгоспвиробники, включені до Реєстру, зобов’язані подавати разом із декларацією з ПДВ (1) спеціальний додаток і (2) розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів ( п. 51 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Порядок розподілу дотацій буде визначено КМУ. У 2017 році розподіл дотацій здійснюватиметься пропорційно сумі вартості реалізованої товаровиробником сільгосппродукції.

СільгоспЄП

Як і раніше, у групі 4 єдиного податку можуть працювати сільгоспвиробники, в яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за останній звітний (податковий) рік дорівнює або перевищує 75 %.

img 3Позбавлення статусу платника спецрежиму ПДВ жодним чином не впливає на право працювати на єдиному податку групи 4.

Зміни для сільськогосподарського єдиного податку такі:

1. Збільшили ставки єдиного податку — в середньому на 17 % img 4. Так, для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту) ставка становить 0,95 % бази оподаткування (було 0,81).

2. Уточнили, що платники групи 4 також можуть здійснювати діяльність з виробництва електричної енергії на кваліфікованих когенераційних установках та/або з відновлюваних джерел енергії (за умови, що дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 відсотків доходу від реалізації продукції).

3. Виключено п. 2921.3 ПКУ, який встановлює, що підставою для нарахування єдиного податку групи 4 є дані земельного кадастру або дані з Держреєстру майнових прав на нерухоме майно.

img 5До бази оподаткування єдиним податком повинні потрапляти усі с/г угіддя та землі водного фонду незалежно від того, чи є щодо них дані у земкадастрі або держреєстрі.

4. Є уточнення і щодо індексації. Нагадаємо: базу оподаткування єдиним податком слід визначати з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року. Отже, п. 5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ передбачено, що для розрахунку коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду індекс споживчих цін за 2015 рік необхідно брати зі значенням 100.

img 6Інакше кажучи, індекс інфляції за 2015 рік не впливає на розрахунок суми єдиного податку. Як, власне, і минулого року.

При цьому при поданні декларації за 2017 рік потрібно врахувати індекси інфляції, включаючи і 2016 рік. Причому без урахування «поблажок» з підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ для плати за землю (посилання на розд. XII ПКУ з єдиноподаткового розділу прибрали).

5. Хороші зміни є і для товаровиробників, які спеціалізуються на вирощуванні та переробці продукції в умовах закритого ґрунту. За «високою» ставкою 6,33 % буде оподатковуватися тільки площа земель, що перебувають в умовах закритого ґрунту. А от решта земель, що перебувають у власності або користуванні, такими виробниками оподатковуватимуться за «загальними» ставками ( п.п. 293.9.6 ПКУ). Також скасовано вимогу про те, щоб дохід від реалізації продукції, виробленої в умовах закритого ґрунту, становив не менше 66 % загального доходу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі