Теми статей
Обрати теми

ПДФО: знайомимося з новинками 2017 року

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
А зараз пропонуємо вам поговорити про найбільш людський податок у ПКУ, а саме про податок на доходи фізичних осіб. Чим же він нас потішить у 2017 році? Що змінилося?
ставки ПДФО, строки сплати, закордонні відрядження, пільги, плата за навчання

Ставки ПДФО

Судячи з усього, законодавець мав намір з 01.01.2017 р. ввести нову ставку ПДФО 9 % для «звичайних» дивідендів, що виплачуються суб’єктами господарювання - неплатниками податку на прибуток підприємств. Та через технічну помилку формально ця норма з 01.01.2017 г. чинності не набрала. Тож діє ставка 18 %. Потрібно чекати на додаткові пояснення. Суб’єкти господарювання — платники податку на прибуток оподатковуватимуть такі доходи за старою ставкою 5 %. Тут без змін.

img 1Інформацію про ставки ПДФО та військового збору, що застосовуються до окремих видів доходів у 2017 році, див. в окремому матеріалі сьогоднішнього номера.

Строки сплати ПДФО

Ще трохи позитивчику img 2. Збільшено строки сплати ПДФО у разі, якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі або виплачується готівкою з каси податкового агента за рахунок коштів, які не були отримані у банку для цієї мети, а надійшли в касу підприємства, наприклад, як виручка.

У цих випадках ПДФО (і військовий збір, до речі, теж) потрібно буде перераховувати до бюджету протягом трьох банківських днів, що настають за днем такого нарахування (виплати, надання).

Доходи фізосіб

Відрядні «фішки». Для відряджень за кордон граничну суму неоподатковуваних добових прив’язали до євро. Чому дорівнює неоподатковувана межа у 2017 році? 80 євро за кожний календарний день закордонного відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, встановленим НБУ, у розрахунку на кожний такий день.

img 3Див. п. 170.9 ПКУ.

Ще один приємний момент у відрядженнях «за бугор». Тепер під час поїздки до «візової» країни можна не ставити в паспорті відмітки про перетин кордону для визначення суми добових. Проте якщо інших документів, що підтверджують факт перебування за кордоном, у вас не буде, такі відмітки можуть стати для вас рятівним патичком-рятівничком. Отже, зовсім ігнорувати їх не варто.

Щодо документів, які підтверджують «транспортні» витрати у відрядженні, уточнено, що посадковий талон потрібний тільки у разі, якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту.

Щодо відряджень «місцевих» — граничну суму неоподатковуваних добових урізали наполовину — до 0,1 мінзарплати на 1 січня. Так би мовити, з оглядкою на двократне зростання мінзарплати. Тобто виходимо на 320 грн.

Допомога на лікування та медобслуговування. Завдяки змінам, унесеним до п.п. 165.1.19 ПКУ, з цього року роботодавці можуть надавати неоподатковувану допомогу на лікування/медобслуговування як безпосередньо працівника, так і члена його сім’ї першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням цього працівника. Єдина умова для неоподаткування — наявність документів, що підтверджують суму понесених лікувальних витрат.

img 4Див. п.п. 165.1.19 ПКУ.

Цільова благодійна допомога на лікування. Збільшено з 12 до 24 місяців строк, протягом якого одержувач може використовувати цільову благодійну допомогу на лікування без оподаткування ПДФО та військовим збором.

img 5Див. пп. 170.7.4, 170.7.5 ПКУ.

Прощений борг за іпотекою. З цього року фізособи можуть отримати розстрочку зі сплати суми задекларованого податкового зобов’язання, нарахованого на суму боргу (кредиту), прощеного (анулюваного) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності за іпотечним кредитом.

img 6Див. п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ.

Навчання. З 1 січня 2017 року не оподатковується ПДФО сума, сплачена юрособою або фізособою за здобуття освіти, підготовку чи перепідготовку платника податку при одночасному виконанні двох умов. Перелічимо їх.

img 7Див. п.п. 165.1.21 ПКУ.

Перша — плата за навчання, підготовку, перепідготовку платника податків здійснена вітчизняному вищому або професійно-технічному навчальному закладу. Друга — сума оплати не перевищує трикратний розмір мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2017 році — 9600 грн.), за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки платника податків. Зауважимо, що раніше така неоподатковувана межа була «прив’язана» до розміру доходу, що надає право на ПСП (у 2016 році — 1930 грн.).

Важливо! Вимогу щодо обов’язкового укладення договору про трирічне відпрацювання для неоподаткування ПДФО відтепер скасовано img 8.

Податкова знижка на навчання. Скасовано обмеження щодо розміру суми, сплаченої за навчання, яку платник податків матиме право включити до складу податкової знижки за підсумками 2017 року img 9.

img 10Див. п.п. 166.3.3 ПКУ.

Зауважимо: до складу податкової знижки, що декларується за підсумками 2016 року, можна включити суму «навчальних» витрат, що не перевищує 1930 грн. у розрахунку на кожну особу, що навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом такого звітного податкового року.

Вторсировина. Виведено з-під оподаткування ПДФО доходи від здавання (продажу) брухту чорних металів (за кодом 7204 УКТ ЗЕД). Тим часом військзбір з таких доходів доведеться сплачувати як і раніше.

img 11Див. п.п. 165.1.25 ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі