Теми статей
Обрати теми

«Новорічні подарунки» від ВРУ: зміни… неподаткові

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Разом з нововведеннями, прямо або опосередковано пов’язаними з конкретними податками, у рамках новорічного реформування знайшлося місце і для неподаткових змін. Найбільш «кричуща» з них — повне і однозначне скасування форм № 1-РА та № 1-РТ. Давайте ж розглянемо, що цього разу поклала «під ялинку» ВРУ.
податкова реформа — 2017, інші неподаткові зміни

В об’єктиві зараз, головним чином, Закон № 1791*. Що ж він нам приготував?

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 21.12.2016 р. № 1791-VIII.

1-РА, 1-РТ, прощавайте! Роздрібні торговці алкогольними напоями та тютюновими виробами тепер уже точно можуть зітхнути з полегшенням. З нового року обов’язок подання відповідних звітів «викреслено» з першоджерела — Закону № 481**, а саме з ч. 3 ст. 16. Але! У ній, як і раніше, «сидять» суб’єкти, які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями та тютюновими виробами і які здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції.

** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Ще приємніше, що ч. 19 ст. 18 Закону № 481 встановлює заборону на накладення штрафів на «роздрібників» за неподання / несвоєчасне подання / подання з помилками цих звітів. Причому «заднім числом» — з дати виникнення зобов’язання щодо подання такого звіту.

img 1Відповідно, той, хто припинив подавати цей звіт ще минулого року, спираючись на позицію Держрегслужби, може не хвилюватися щодо штрафних наслідків.

Інші «алкогольні» img 2 зміни. Запізніла реакція законодавця на віднесення пива до алкогольних напоїв — ліцензія на оптову торгівлю пивом для виробників пива з обсягом виробництва до 3000 гектолітрів*** на рік тепер коштує 30000 грн. (згідно з ч. 5 ст. 15 Закону № 481).

*** 1 гектолітр = 100 л, тобто 3000 гл = 300000 л.

Причому уточнено, що обсяг виробництва розраховують з дня внесення плати за ліцензію до дня внесення наступного платежу.

Виробництво, зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв у тарі, що не відповідає вимогам, визначеним ч. 1 ст. 11 Закону № 481, тепер «важить» 200 % вартості товару****, але не менше 17000 грн. Що стосується самої тари, то до «дозволеного» її переліку (абз. 14 ч. 1 ст. 11 Закону № 481) додано позицію 0,18 л.

**** Раніше таку міру покарання було передбачено для фальсифікованих або «безмарочних» алкогольних напоїв та тютюнових виробів (або з підробленими марками акцизного податку).

Пенсійний збір при купівлі інвалюти пішов у небуття! Можливим це стало завдяки змінам, унесеним до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР.

img 3Виграли від цього прості фізособи, адже саме вони донедавна залишалися «щасливими» платниками цього збору під час купівлі готівкової інвалюти.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі