Теми статей
Обрати теми

Коли єдиного податку стало менше...

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Проблема стосується єдиноподатників групи 2, яким місцеві ради НЕ з початку цього року «обрубали» ставки єдиного податку. Програмне забезпечення податківців виявилося не готовим до такого повороту подій. У результаті на місцях панує хаос — десь вимагають подати лист про перерахунок, десь — заяву про перехід на єдиний податок за зниженою ставкою і т. ін. Із цією ситуацією і розберемося.
підприємець, єдиний податок, зміна ставки

На наш погляд, з тієї дати, коли рішення місцевої ради набуло чинності, можна платити єдиний податок за меншими ставками. Наприклад, у Харкові єдиноподатники групи 2 можуть платити єдиний податок за меншою ставкою (320 грн./міс.) уже з 01.03.2017 р.*

* Про це ми попереджали в березні (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 12).

Подавати податківцям якісь листи про перерахунок і вже тим більше заяви про перехід на сплату єдиного податку за зниженою ставкою, вважаємо, немає необхідності.

По-перше, від волі платника тут нічого не залежить. По-друге, подібні «рухи» тіла не передбачені чинним законодавством.

У принципі, навіть самі податківці в категорії 107.05 ЗІР визнають, що якщо ставка єдиного податку міняється не з волі єдиноподатника, а за рішенням місцевої ради, не потрібно подавати заяву про застосування спрощенки для зміни ставки єдиного податку — ПКУ це не передбачено.

img 1Тобто хіба що для самозаспокоєння можна було подати лист з проханням провести перерахунок.

Так, дійсно, програма ДФС доки не може адекватно сприйняти таке зменшення. Проте очевидно, що рано чи пізно, але податківцям доведеться привести все в норму. Відповідний запит уже спрямований голові ДФСУ (https://buhgalter911.com/news/news-1028589.html).

Тому ще раз відзначаємо: підприємці в тих регіонах, де ставка єдиного податку була понижена, можуть уже зараз платити єдиний податок за зниженою ставкою. Орієнтир при цьому — дата набуття чинності відповідним «місцевим» рішенням. Немає жодних законних підстав для того, щоб оштрафувати їх або зігнати зі спрощенки підприємця.

img 2З рішеннями місцевих рад можна ознайомитися, зокрема, за адресою http://sfs.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/.

Від того, напишете ви лист з проханням провести перерахунок / заяву про перехід на нижчу встановлену «місцевим» рішенням ставку чи ні, вважаємо, взагалі нічого не залежить. Щойно програмне забезпечення податківців приведуть у відповідність, зміна ставки буде врахована автоматично.

Тим, хто продовжував платити єдиний податок за «старою» ставкою, побоюватися нічого img 3. Ці гроші, ясна річ, не пропадуть. По суті, ви матимете переплату, «згорнути» яку можна буде в тому числі з поточними платежами за єдиним податком. При цьому, нагадаємо, навіть заяву в такому разі подавати немає необхідності (адже переплата зараховується в рахунок того ж єдиного податку).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі