Теми статей
Обрати теми

«Рятувальний круг» в 1 млн грн.: як він рятує від застосування РРО підприємця-єдиноподатника?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Підприємці-єдиноподатники, у яких річний оборот не досяг 1 млн грн., мають право працювати без РРО. Але чи завжди? І що робити, якщо вийшли за межі «рятівного» 1 млн грн.? Ви запитували — ми відповідаємо.
єдиний податок, РРО, 1 млн грн., складні побутові товари img 1Група 2, продаю за готівку товари з Переліку № 231*, але річний оборот менше 1 млн грн. Чи можна мені працювати без РРО?

* Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231.

Не можна img 2.

Так, дійсно, п. 296.10 ПКУ дозволяє працювати без РРО тим підприємцям-єдиноподатникам, у яких річний дохід менше 1 млн грн.

Водночас це звільнення не поширюється на тих, хто торгує товарами з Переліку № 231. Про це прямо сказано в останньому абзаці п. 296.10 ПКУ.

img 3Група 2, мій річний дохід менше 1 млн грн. Чи можу я продавати через РРО тільки товари з Переліку № 231, а інші — не проводити через РРО?

Знову ні img 4. Чому?

Річ у тому, що звільнення від РРО для єдиноподатників з річним оборотом менше 1 млн грн. просто «вимкнеться», якщо ви з 08.05.2017 р. продасте хоча б один товар з Переліку № 231 (ср. ). Причому неважливо, продали його за готівку чи за безготівку.

А раз звільнення («РРО-імунітету») за підприємцем немає, значить, на вас поширюється обов’язок застосовувати РРО за звичайними правилами.

Такі правила прописані в ст. 3 Закону про РРО і вимагають застосовувати РРО для кожної розрахункової операції (тобто при кожному прийомі готівкових або платіжних карток), а не тільки під час продажу якоїсь групи товарів.

img 5Група 3, підприємець, дохід за рік менше 1 млн грн., працюю тільки за безготівкою. Чи можу я торгувати (за безготівкою) товарами з Переліку № 231 без РРО?

Так, можете, оскільки в загальному випадку для безготівкових розрахунків РРО не потрібний img 6.

Але врахуйте: якщо ви приймаєте в покупців до сплати: платіжні картки, платіжні чеки, жетони і т. ін. замінники грошей, то РРО вам потрібний (оскільки «карткові» розрахунки хоча і належать до безготівкових, але потребують застосування РРО за ст. 3 Закону про РРО).

img 7Група 2, до травня 2017 року я торгував за готівку. Чи можна з травня перейти на безготівку і працювати без РРО, якщо мій річний дохід перевищив 1 млн грн.?

Так, можна. img 8 Якщо ви отримуватимете оплату від покупців виключно в «класичній» безготівковій формі (без прийому до оплати готівкових карт та інших замінників грошей), ви не зобов’язані застосовувати РРО. При цьому неважливо, який у вас оборот і якими товарами ви торгуєте.

img 9Група 2, з початку року перейшов у групу 3, оскільки виручка перевищила 1,5 млн грн. Поставив РРО. Чи можна повернутися в групу 2 без РРО з 2018 року (товар і обороти дозволятимуть)?

Повернутися в групу 2 з початку 2018 року ви зможете — якщо впишетеся за підсумками 2017-го в критерії для цієї групи (див. у тому числі роз’яснення в підкатегорії 107.01 ЗІР).

А ось позбутися РРО не так-то просто. Річ у тому, що одного разу поставивши внаслідок перевищення «бар’єру» в 1 млн грн. РРО, єдиноподатник отримує обов’язок застосовувати його: «… в усіх подальших податкових періодах упродовж реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку» ( п. 296.10 ПКУ).

Тобто, продовжуючи працювати на спрощенці, ви не зможете відмовитися від РРО, навіть якщо ваш дохід знизиться і стане менше 1 млн грн. img 10

Але чи можна, наприклад, попрацювати квартал у 2018 році на загальній системі, а потім «зайти» в групу 2 без РРО? Чи взагалі знятися з реєстрації як підприємець, а у 2018 році зареєструватися знову і стати спрощенцем групи 2 без РРО?

Однозначно відповісти складно, оскільки процитована вище норма з п. 296.10 ПКУ сформульована неоднозначно. Її можна тлумачити по-різному:

— варіант 1: щойно ви втратили статус єдиноподатника, «прокляття» у вигляді відсутності в єдиноподатника — «порушника мільйона» «РРО-імунітету» припиняється разом з втратою єдиноподатного статусу. Нам близьке саме це трактування. Власне саме воно і виходить з п. 296.10 ПКУ;

img 11Тому, на наш погляд, перехід на загальну систему або зняття з держреєстрації дозволять вам повернутися на спрощенку (у тому числі і в групу 2) без РРО.

варіант 2: обов’язок ставити РРО у зв’язку з перевищенням 1 млн грн. «помирає» при втраті статусу єдиноподатника, але «воскресає» при поверненні підприємця на спрощенку. Не можемо виключити на 100 %, що податківці можуть наполягати саме на такому трактуванні.

Раніше аналогічний підхід податківці застосовували до тих, хто способом «самоліквідації» намагався обійти межу доходу/виручки для перебування в статусі єдиноподатника. Цей підхід викликав сумніви. Як наслідок, на допомогу податківцям, «персонально» для таких підприємців-оптимізаторів безпосередньо в ПКУ прописали, що в дохід знятого з держреєстрації, а потім знову зареєстрованого підприємця при переході на спрощенку включаються навіть ті суми, які він отримав до (!) зняття з держреєстрації ( п.п. 298.1.4 ПКУ).

Але... стосовно РРО в п. 296.10 ПКУ такого зауваження немає img 12.

Тому, на наш погляд, перейшовши на загальну систему або знявшись з держреєстрації, ви можете потім повернутися на спрощенку без РРО (за умови, що дохід буде менше 1 млн грн.). Але! Краще із цього приводу отримати письмову індивідуальну консультацію податківців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі