Теми статей
Обрати теми

Підприємець VS допомога по вагітності та пологах?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Якщо ви — жінка-підприємець, яка чекає на поповнення в сім’ї, то зараз саме час дізнатися про те, як отримати допомогу по вагітності та пологах. Чи видадуть її вам узагалі? Що буде, якщо ви вирішите знятися з держреєстрації? На що ще потрібно звернути увагу?
підприємець, декрет, допомога, припинення діяльності

Сумнів геть. В одному з наших «вівторкових» обговорень на порталі buhgalter911 прозвучала репліка від відвідувача: «заявки не приймають і нікому нічого не виплачують» img 1. Це в плані виплати декретних фізособам-підприємцям.

Ми зв’язалися з «областю». І отримали відповідь: проблем з виплатою немає. Можливо, підприємцеві відмовили через якісь особливі обставини. Що це за обставини?

Спершу нагадаємо, що з 2016 року всі підприємці сплачують ЄСВ «за себе» за єдиною «всестрахуючою» ставкою 22 %, яка потім розподіляється і йде до всіх фондів, у тому числі й до Фонду «непрацездатності»1.. А раз так, то підприємці в загальному випадку мають право на допомогу по вагітності та пологах.

1 Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Отримати відмову можна хіба що в таких випадках:

— підприємець перебуває в трудових відносинах з якимось роботодавцем (є найнятим працівником за трудовим договором). У такому разі Фонд наполягає на тому, що допомога може бути отримана тільки за місцем роботи.

img 2Див., зокрема, лист Фонду «непрацездатності» від 20.07.2016 р. № 2.4-46-1257.

Позиція, скажемо прямо, обговорювана. Але Фонд її строго дотримує вже тривалий час img 3;

— підприємцем не сплачений ЄСВ за місяці, які входять у розрахунковий період. Фактично право на допомогу підприємець отримає після сплати ЄСВ.

img 4Див., зокрема, додаток до листа Фонду «непрацездатності» від 29.04.2016 р. № 2.4-46-674.

Ви не поєднуєте підприємництво з роботою за трудовим договором? Тоді ще кілька нюансів, перш ніж перейдемо безпосередньо до механізму отримання допомоги.

Важливо, що на момент відкриття листка непрацездатності фізособа повинна перебувати в статусі підприємця (тобто не можна зніматися з держреєстрації!).

Якщо ж ви зніметеся з держреєстрації до того, як вам відкриють лікарняний, то допомогу саме як підприємець ви отримати взагалі не зможете. А зможете отримати лише як незастрахована особа через соцзабез в істотно меншому розмірі2.

2 Згідно із Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.1992 р. № 2811-ХII.

Важливо, що в періоді декретної відпустки ЄСВ потрібно продовжувати платити за загальними правилами! У цілях економії, якщо діяльності/доходу не буде (працівників також немає), можливий тимчасовий перехід до групи 1 спрощенки.

img 5Нагадаємо, що навіть перебуваючи в статусі загальносистемника, зараз не можна позбутися від сплати ЄСВ. Якщо чистого доходу немає — ЄСВ усе одно потрібно платити img 6.

Якщо ж ви зніметеся з держреєстрації до закінчення відпустки по вагітності та пологах, вам належатиме лише частина допомоги: за період з початку лікарняного до дня припинення підприємницької діяльності (зняття з держреєстрації).

Механізм. Тепер деякі нюанси в частині механізму отримання допомоги.

Підприємець суму допомоги розраховує самостійно. Цей процес ми вже описували3. Підприємець у цьому випадку відіграє роль уповноваженого із соціального страхування (рішення про призначення собі матеріального забезпечення оформляє рішенням уповноваженого із соціального страхування. Форму знайдете в Положенні № 254).

3 Про те, як це зробити, ми розповідали в статті «Підприємці і «всестрахуюча» ставка ЄСВ 22 %: нюанси отримання допомоги» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 14).

4 Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затверджене постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25.

Також підприємець заповнює заяву-розрахунок (її бланк можна знайти в порядку № 265), який подає в робочий орган Фонду. Важлива деталь. Якщо до того, як стати підприємцем, ви працювали за трудовим договором, розмір зарплати за таким місцем роботи не можна враховувати при обчисленні середнього доходу.

5 Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок засобів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою Фонду від 22.12.2010 р. № 26.

img 7Лист Фонду «непрацездатності» від 24.11.2016 р. № 5.2-32-2077.

Разом із заявою-розрахунком не забудьте подати копії лікарняного і платіжок, що підтверджують сплату ЄСВ за розрахунковий період (чи довідку з податкової про сплату ЄСВ) (лист Фонду «непрацездатності» від 27.04.2016 р. № 5.2-32-659).

Крім того, вам доведеться відкрити в банку спецрахунок для отримання фінансування з Фонду (якщо раніше ви не відкривали такого рахунку, наприклад, для виплати лікарняних найнятим робітникам).

Далі щасливим одержувачам потрібно пам’ятати, що, зв’язавшись з декретною допомогою з Фонду, у них з’являється обов’язок подавати «страховикам» звіт за ф. Ф4-ФССзТВП (подається наростаючим підсумком до кінця року).

Як зазначав Фонд «непрацездатності», зокрема, у своєму листі від 08.12.2016 р. № 3.2-29-2184: «загальна сума нарахованих фізичною особою — підприємцем витрат на матеріальне забезпечення і сума отриманого фінансування мають бути відображені ним у звіті по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за формою Ф4-ФССзТВП (ряд. 21 «Витрати з початку року», ряд. 6 «Отримано від Фонду з початку року»), поданому до робочого органу Фонду, що підтверджує виконання зобов’язань Фонду в частині забезпечення фінансування страхувальника за рахунок коштів Фонду».

Отримані декретні єдиним податком, ПДФО і ВЗ не обкладаються (див. консультацію в підрозділі 103.02 ЗІР).

img 8Але в декларації про майновий стан їх суму відображають у ряд. 11.3 «Інші доходи, що не підлягають оподаткуванню».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі