Теми статей
Обрати теми

Підсумкова податкова накладна: проблемні запитання

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
У 2017 році підсумкова податкова накладна спричиняє «роздрібникам» немало клопоту. Адже тепер податківці вимагають кодувати товари/послуги і в ній. Крім того, є пряма загроза застосування до таких податкових накладних штрафу за несвоєчасну їх реєстрацію. Тобто потрібно уважніше поставитися до моменту виписки підсумкових податкових накладних і їх кількості. У сьогоднішній статті і розберемо ці питання.
роздрібна торгівля, податкова накладна img 1Чи можна складати підсумкову податкову накладну (з типом причини «11») не щодня, а рідше (наприклад, раз на тиждень або раз на місяць)?

У принципі, податківці не проти складання зведеної підсумкової податкової накладної один раз на місяць (категорія 101.17 ЗІР). Але! Дозволяється це тільки в разі, якщо виконуються обидві такі умови:

1) операції з поставки товарів/послуг здійснюються за готівку одному і тому ж покупцеві — неплатникові ПДВ два і більше рази на місяць;

2) з таким покупцем укладений відповідний договір, який передбачає періодичність постачання товарів/послуг і порядок оплати їх вартості.

У роздробі довести дотримання цих умов буде дуже проблематично. Якщо не сказати, що взагалі нереально. Тому на практиці застосувати цю консультацію неможливо.

Та і сама суть підсумкової податкової накладної, її назва «За щоденними підсумками операцій» полягає в тому, щоб складати одну податкову накладну на декілька операцій саме за підсумками дня, а не, скажімо, місяця ( п. 14 Порядку № 1307*).

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Але що загрожує платникові, якщо він відійде від цієї вимоги?

Раніше (до 01.01.2017 р.), якщо зобов’язання з ПДВ були задекларовані в повному обсязі, за це нічого не було. Навіть можливість застосування адмінштрафу за ст. 1631 КпАП була дуже примарна.

Але ось тепер із цим жарти погані . Адже «оновлена» з 01.01.2017 р. норма п. 1201.1 ПКУ «натякає» на те, що штрафи за нереєстрацію / несвоєчасну реєстрацію застосовуються до всіх податкових накладних, у т. ч. і до тих, які не видаються покупцеві.

Тому складання підсумкових накладних не щодня може обернутися неприємними наслідками у вигляді штрафів за нереєстрацію / несвоєчасну реєстрацію податкових накладних.

img 2Скільки підсумкових податкових накладних складати, якщо є декілька РРО?

Відразу відзначимо, що ні ПКУ, ні Порядок № 1307 не містять і натяку на те, що на кожен РРО повинна складатися окрема підсумкова податкова накладна. Податківці зараз у цьому питанні доволі ліберальні. Так, у консультації в ЗІР (категорія 101.17) вони говорять про те, що підприємство має право самостійно вирішити:

— складати окремі податкові накладні за щоденними підсумками операцій за показниками кожного РРО або платіжного пристрою;

— складати одну податкову накладну за щоденними підсумками операцій за показниками всіх РРО або платіжних пристроїв.

Щоправда, якщо РРО «розкидані» по ваших філіях, яким не делеговано право складання податкових накладних, податківці вже в іншій своїй консультації тієї ж категорії 101.17 ЗІР не такі ліберальні. У ній сказано, що під кожен РРО повинна складатися окрема підсумкова податкова накладна (виписується від імені головного підприємства). Хоча, на нашу думку, тут у підприємства також має бути право вибору: складати одну підсумкову податкову накладну чи окремі під кожен РРО.

Також варто пам’ятати про те, що якщо ви здійснюєте оподатковувані і ПДВ-пільговані постачання, об’єднати їх в одній підсумковій податковій накладній не вийде ( п. 17 Порядку № 1307).

img 3Як заповнити підсумкову податкову накладну?

Підсумкові податкові накладні не видаються покупцеві, про що в її верхньому кутку робимо позначку і вказуємо тип причини «11». У полі «Отримувач (покупець)» вказуємо «Неплатник», а в полі для ІПН покупця ставимо «100000000000» ( п. 12 Порядку № 1307).

Як заповнити табличну частину? У Порядку № 1307 щодо особливостей заповнення підсумкової податкової накладної немає ні слова.

Але є роз’яснення податківців. І воно не радісне . Виходячи з нинішньої консультації в категорії 101.17 ЗІР, податківці виступають проти запису «Товари в асортименті» в підсумковій податковій накладній. А радять групувати постачання всіх товарів/послуг за групами, що відповідають певним кодам УКТ ЗЕД / кодам послуг.

Звичайно ж, враховуючи асортимент товарів у роздробі, таке «кодування» може бути дуже морочливим. Тому багато платників почали вигадувати способи, як обійти таку вимогу податківців. Наприклад, вказувати код УКТ ЗЕД тільки якогось одного товару або прив’язуватися до послужного коду «47.00 — Роздрібна торгівля».

img 4У підсумковій податковій накладній не заповнюються графи 4 — 7 (категорія 101.17 ЗІР).

Відразу скажемо: усе це поки що прийнятно. Адже податкова накладна покупцеві не потрібна. І помилка в коді в підсумковій накладній нічим не загрожує. Головне, зареєструвати підсумкову податкову накладну.

Після 1 квітня 2017 року податківці вже можуть «ставити платникові запитання». Із цієї дати, нагадаємо, вводиться тестовий режим призупинення реєстрації податкової накладної. Але знову ж таки, фактичне блокування розпочнеться тільки з 01.07.2017 р.

Тоді варіант з «будь-яким» кодом просто може не пройти. Відзначимо, що підприємствам ресторанного господарства, судячи з усього, таке блокування загрожувати не буде (планується, що під можливе блокування потраплятимуть податкові накладні на продаж товарів, а виробників чіпати не будуть). Також обіцяють не чіпати податкові накладні із сумою менше 100 тис. грн.

Приклад підсумкової податкової накладної

img 5
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі