Теми статей
Обрати теми

Продаємо товар з безкоштовною доставкою

Альошкіна Наталя, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
За умовами договору постачальник доставляє товар самостійно і безкоштовно. Чи буде безкоштовне надання послуг і що з ПДВ? Чи потрібно оформляти товарно-транспортну накладну? Якщо постачальник товару — підприємець-єдиноподатник, чи потрібний йому окремий вид діяльності — «транспортні послуги»?
безкоштовність, ПДВ, ТТН, ЄП

Вважаємо, що в даному випадку безкоштовне постачання послуг відсутнє.

Доставка товару у складі його вартості. Витрати на транспортування товарів зі складу підприємства покупцеві належать до витрат на збут ( п. 19 П(С)БО 16). Згідно з п. 14 П(С)БО 9 їх відносять до витрат того періоду, у якому їх понесли.

Зрозуміло, що такі витрати пов’язані з госпдіяльністю, оскільки спрямовані на отримання доходу ( п.п. 14.1.36 ПКУ). А оскільки є такий зв’язок, то немає підстав для нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань за п. 198.5 ПКУ (ср. ). Звичайно, за умови, що витрати на доставку пов’язані з постачанням оподатковуваних товарів.

Як випливає із запитання, покупцеві транспортну послугу надають не саму по собі, а тільки за умови придбання товару за узгодженою в договорі ціною. Тобто транспортування є необхідною складовою реалізації товару. Отже, про жодну передачу безкоштовної послуги не йдеться.

Виписка товарно-транспортної накладної. За загальним правилом її оформляє той, хто замовляє перевезення (п. 11.4 Правил № 363*). Найчастіше це вантажовідправник.

* Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. № 363.

Якщо для перевезення вантажу залучається транспортна компанія, то виписувати товарно-транспортну накладну потрібно обов’язково. Адже цей документ так і залишається основним, який оформляють при перевезенні вантажів автотранспортом.

img 1Її наявності вимагають Правила № 363, як обов’язковий документ вона згадується в п. 1 Переліку № 207**, а також є підставою для перевезення вантажів згідно зі ст. 48 Закону про автотранспорт***.

** Перелік документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні (додаток до постанови КМУ від 25.02.2009 р. № 207).

*** Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III.

Якщо використати для доставки власний транспорт, то товарно-транспортна накладна, строго кажучи, не обов’язкова: достатньо і товарної накладної. Але враховуючи, що через відсутність першої податківці можуть неабияк «помотати нерви», краще все-таки й у разі перевезення власного вантажу її випискою не нехтувати.

З приводу додаткового виду діяльності. Ми вже з’ясували, що доставка товару покупцеві є складовою операції з реалізації товару. Сама по собі послуга транспортування товару без його придбання не здійснюється. По суті, постачальник перевозить власний товар і здійснює транспортні послуги для власної підприємницької діяльності — торгівлі. Значить, транспортна послуга покупцеві не надається, а включається в ціну реалізації товару. Таким чином, вважаємо, підприємцю-єдиноподатнику вносити в Реєстр єдиного податку додатковий вид діяльності «транспортні послуги» не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі