Теми статей
Обрати теми

Прибуток є, грошей немає: дивіденди частинами

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Ситуація. ТОВ за підсумками 2016 року отримало прибуток. Фізсоби-засновники хочуть направити 95 % від прибутку на виплату дивідендів. Проте одноразово виплатити всю суму дивідендів підприємству буде фінансово важко. Чи можна виплачувати дивіденди частинами?
дивіденди, ТОВ

Пропонуємо вам два варіанти вирішення проблеми.

1-й варіант: нараховуємо дивіденди, заборгованість погашаємо частинами. Один раз на рік (наприклад, на початку року) збираються загальні збори засновників ТОВ з питання розподілу прибутку, у тому числі й на виплату дивідендів. Їх рішення оформляється протоколом, у якому визначається граничний строк виплати дивідендів, наприклад, 31 грудня 2017 року.

На підставі протоколу керівник ТОВ видає наказ про виплату дивідендів. У ньому, серед іншого, вказує розмір дивідендів, належний до нарахування кожному засновникові ТОВ, і встановлює порядок погашення заборгованості перед засновниками — конкретні строки виплати дивідендів (з урахуванням граничної дати, встановленої в протоколі) і суми, які мають бути виплачені в ці строки.

Далі на підставі наказу бухгалтерія підприємства нараховує засновникам дивіденди і здійснює їх виплату в строки, встановлені в такому наказі.

Мінуси цього варіанта: 1) необхідність дотриматися граничних строків сплати ПДФО і ВЗ — 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, у якому нарахований, але не виплачений дивідендний дохід ( п.п. 49.18.1, п. 57.1 і п.п. 168.1.5 ПКУ); 2) складнощі з банком у разі виплати дивідендів у безготівковій формі або з каси за рахунок грошей, спеціально отриманих на ці цілі.

img 1У такій ситуації банк вимагатиме сплати ПДФО і ВЗ у день виплати дивідендів.

2-й варіант: нараховуємо дивіденди частинами. Загальні збори засновників ТОВ збираються з «дивідендного» питання кілька разів упродовж року. При цьому кожного разу на виплату дивідендів спрямовується не вся вільна частина прибутку, який засновники хочуть отримати у вигляді дивідендів, а певна його частина (з урахуванням фінансової можливості підприємства). Що і фіксується в протоколі зборів засновників ТОВ.

На підставі протоколу керівник підприємства видає наказ про нарахування і виплату дивідендів у сумі, вказаній у протоколі.

Але чи можна так часто збиратися, запитаєте ви img 2. Так, для ТОВ на законодавчому рівні обмеження щодо періодичності виплати дивідендів не встановлені. Тут орієнтир — положення конкретного (вашого) статуту ТОВ і рішення його загальних зборів.

img 3Не заперечує цього і Мін’юст (див. лист від 10.06.2011 р. № 379-0-2-11-8.1).

Виняток — товариство, яке працює на підставі модельного Статуту, затвердженого постановою КМУ від 16.11.2011 р. № 1182 (ср. ). У нього розподіл прибутку проводиться один раз за підсумками календарного року впродовж першого кварталу року, наступного за звітним (п. 30 Статуту).

Мінус цього варіанта — потрібно скликати збори засновників з питання розподілу прибутку кілька разів упродовж року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі