Теми статей
Обрати теми

Держпраці: перевірка чи інспекція?

Коновалова Олена, заступник директора департаменту — начальник відділу з питань трудових відносин Державної служби України з питань праці
Наше підприємство вказане в плані перевірок Держпраці на 2017 рік. Проте з положень Порядку держконтролю* виходить, що органи Держпраці більше не проводять перевірки з праці. Чи це так?
трудове законодавство, перевірки

* Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295.

16.05.2017 р. набула чинності постанова КМУ від 26.04.2017 р. № 295, якою був затверджений Порядок держконтролю. Дійсно, цим документом не передбачено проведення Держпраці планових і позапланових перевірок роботодавців з питань дотримання ними законодавства про працю.

З означеної дати державний контроль за дотриманням законодавства про працю здійснюється інспекторами Держпраці у формі проведення інспекційних відвідувань і невиїзних інспекцій.

Водночас, як і раніше, Держпраці має право проводити перевірки суб’єктів господарювання з питань дотримання ними законодавства щодо:

img 1Перевірки з означених питань проводяться відповідно до положень Закону № 877**.

** Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

зайнятості населення в частині дотримання прав громадян при прийнятті на роботу і працівників при звільненні з роботи; використання праці іноземців і осіб без громадянства; найму працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця; дотримання прав і гарантій стосовно працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню; здійснення діяльності з надання послуг з посередництва і працевлаштування;

реклами стосовно дотримання суб’єктами господарювання вимог до реклами про вакансії (прийняття на роботу);

— зайнятості і працевлаштування інвалідів у частині реєстрації у Фонді соціального захисту інвалідів; представлення звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів, виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів;

охорони праці і промислової безпеки.

Таким чином, якщо згідно з графіком, затвердженим органом Держпраці, предметом перевірки вашого підприємства було виключно дотримання вимог законодавства про працю, можете не хвилюватися — перевірки не буде.

Проте якщо в графіку проведення перевірок на 2017 рік була запланована перевірка підприємства за іншими напрямами, контроль за якими здійснює Держпраці, то перевірка буде проведена в строки, встановлені в графіку проведення перевірок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі