Теми статей
Обрати теми

Помилка в коді послуг позбавляє податкового кредиту?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
У Реєстрі індивідуальних податкових консультацій* з’явилося декілька роз’яснень, присвячених запитанню: бути чи не бути податковому кредиту, якщо в податковій накладній допустили помилку в коді послуги? Пропонуємо їх обговорити.
помилки в податковій накладній, код послуг

* З Реєстром індивідуальних податкових консультацій можна ознайомитися на сайті ДФСУ у вкладці «Інформація з реєстрів» (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx).

Ідеться про індивідуальні податкові консультації ДФСУ від 17.05.2017 р. № 220/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — ІПК № 220) і від 17.05.2017 р. № 224/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — ІПК № 224).

Для відповіді на запитання, чи буде податковий кредит за податковою накладною, у якій допущена помилка в коді послуги, податківці звертаються до останнього абзацу п. 201.10 ПКУ (ср. ). Адже саме він визначає, яка помилка в обов’язковому реквізиті податкової накладної може бути пробачена для збереження податкового кредиту, а яка — ні. Нагадаємо, що цим пунктом установлено:

«податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 цієї статті (окрім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати виконану операцію <...> є підставою для віднесення покупцем сум податку в податковий кредит».

Як бачимо, помилка в коді УКТ ЗЕД — неприпустима. А ось стосовно коду послуг таких жорстких вимог немає. Головне, щоб можна було ідентифікувати виконану операцію.

Але ось у вищеназваних ІПК податківці доходять дуже несподіваного висновку. Так, в ІПК № 220 указано, що: «податкова накладна, складена починаючи з 16.03.2017 р., що містить помилки в коді послуги згідно з ДКПП (у тому числі, якщо код послуги взагалі не вказаний), не може бути підставою для відображення податкового кредиту, оскільки не дає змоги ідентифікувати здійснену операцію» img 1.

img 2Благо податківці погоджуються з тим, що відсутність коду послуг у податкових накладних, складених і зареєстрованих до 16.03.2017 р., не вважається помилкою і не є перешкодою для відображення податкового кредиту img 3.

Аналогічні висновки (щоправда, у дещо м’якшій формі) простежуються і в ІПК № 224. І вони просто вражають. Гаразд, якщо б фіскали стверджували, що обмеження, установлене для помилок у коді УКТ ЗЕД, стосується і коду послуг. Але вони говорять, що сама собою помилка в коді послуги заважає ідентифікувати операцію.

Цікаво, як тоді раніше (до 2017 року) ідентифікували операцію з постачання послуг?! Тим більше що, коли ще не було «ліберальної» норми п. 201.10 ПКУ, суди визнавали: помилка в коді УКТ ЗЕД сама собою не заважає ідентифікації операції (наприклад, постанова Львівського окружного адміністративного суду від 19.03.2013 р. у справі № 813/718/13-а). Відповідно, аналогічно і помилка в коді послуг не повинна заважати такій ідентифікації.

Хоча цілком можливо, що це просто невдалі консультації (адже навіть у тому ж ЗІР консультацій з подібними висновками немає).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі