Теми статей
Обрати теми

Таблиця даних платника ПДВ: як заповнити і подати

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
З відновленням «блокувального» режиму знову з’явилися запитання, пов’язані з поданням Таблиці даних платника ПДВ, яка запобігає блокуванню. Як її правильно заповнити і правильно подати у світлі нових змін? Давайте розбиратися.

Відразу зазначимо: «блокувальний» Порядок № 117* суттєвих нововведень щодо подання/заповнення Таблиці даних платника ПДВ (далі — Таблиця) не передбачає. Будь-яких нових роз’яснень від фіскалів теж немає. Тому підхід до подання і заповнення Таблиці поки що залишається таким же, як і діяв раніше.

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Кому може допомогти Таблиця? Допомогти вона може в тому випадку, якщо:

1) ви не ризиковий платник ПДВ (не відповідаєте критеріям ризиковості самого платника ПДВ);

2) але ось ваші операції підпадають під основний критерій ризиковості операцій (названий у п. 2.1 Критеріїв ризиковості операцій) — невідповідність обсягів товарів/послуг на «вході» та «виході» — і при цьому ви не відповідаєте хоча б одному Критерію позитивної податкової історії.

Так ось, якщо ваша ПН за даними моніторингу є ризиковою, але в ній зазначені коди товарів/послуг, які значаться в Таблиці даних платника податків як товари/послуги, які на постійній основі постачаються (виготовляються) платником, таку ПН блокувати не будуть. Інакше кажучи, Таблиця слугує для запобігання можливих блокувань ПН/РК.

При цьому подавати її можна:

1) як уже за фактом блокування ПН/РК. Причому зверніть увагу: сама собою Таблиця не «розблоковує» ПН/РК (для цього потрібно подавати «розблокувальні» документи, перелік яких названий у п. 14 Порядку № 117). Але вона дозволить відвернути подальші блокування ідентичних операцій («аналогічних» ПН, які подаватимуться на реєстрацію надалі);

2) ще до блокування ПН/РК (без наявності факту зупинення реєстрації ПН/РК).

Таблицю мають право подати всі платники без винятків: будь-яких обмежень за видами діяльності тут немає.

Увага! Якщо Таблиця вже була врахована ДФСУ в період починаючи з 01.07.2017 р., то подавати її ще раз не потрібно. Вона продовжує діяти (п. 38 Порядку № 117). Звісно, якщо за нею Комісією згодом не прийнято рішення про її неврахування.

За якою формою подається Таблиця? Сама форма Таблиці наведена в додатку 3 до «блокувального» Порядку № 117 (ср. ). При цьому в п. 39 цього Порядку зазначено, що вона може подаватися тільки в електронній формі.

Електронна форма самої Таблиці має код — J(F)1312302, а для «прикріплення» до Таблиці документів-пояснень використовується форма J(F)1360102.

Сформувати і направити Таблицю можна через:

— Електронний кабінет платника;

— Єдине вікно подання е-звітності.

Разом із цим платник має право подати Таблицю за допомогою будь-якої іншої програми, яку він використовує для відправлення електронних документів.

Які пояснення потрібно подавати до Таблиці? У п. 31. Порядку № 117 сказано, що Таблиця подається разом з поясненням, у якому зазначається інформація про діяльність платника з можливим посиланням на податкову або іншу звітність. Що це можуть бути за пояснення? Наприклад, в офіційному виданні податківців «Вісник. Право знаті все про податки і збори», 2017, № 47, с. 21-22 сказано, що вищеназвані пояснення можна подати у вигляді бухдовідки, в якій міститься інформація про наявність у платника достатніх матеріальних і трудових ресурсів для певного виду діяльності.

Ще раніше фіскали вимагали подавати разом з Таблицею:

1) інформацію про наявність: приміщень (власних, орендованих); виробничих потужностей (власних, орендованих); земельних ділянок (власних, орендованих); найманого персоналу (власного, за сумісництвом); доходу від здійснення діяльності за попередній період; залишків готової продукції (найменування); залишків сировини (найменування);

2) скановані копії документів, що підтверджують наведені вище дані.

Порядок № 117 не містить жодних конкретних вимог щодо того, які це мають бути пояснення. Проте, подаючи Таблицю, важливо в поясненнях зазначити не лише ті види діяльності, які ви здійснюєте, але й навести інформацію, яка дала б податківцям можливість оцінити, наскільки «реальна» у вас діяльність, — чи достатньо у вас персоналу, основних засобів тощо.

Тоді «шансів» на те, що фіскали врахують дані Таблиці, буде значно більше.

Як заповнити Таблицю? Таблицю заповнюємо на ті коди товарів/послуг, які для нас є «ризиковими» (тобто на які блокують ПН/РК).

Найменування графи

Пояснення

Порядковий номер

Зазначають порядковий номер запису

Код згідно з КВЕД ДК 009:2010

Зазначають вид економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010), за операціями з яким блокують ПН/РК або є ризик блокування

Код згідно з УКТ ЗЕД/ДК 016-2010

(придбання (отримання)

товарів/послуг)

Наводять коди товарів за УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП (ДК 016:2010), які платник на постійній основі придбаває (отримує).

Раніше фіскали говорили, що цю графу можна взагалі не заповнювати. І практика свідчить, що і без цієї заповненої графи Таблицю приймають. Проте радимо її заповнювати навіть у тому випадку, якщо на перший погляд здається, що відображати в «покупках» нічого. Наприклад, якщо платник постачає послуги оренди, то в кодах придбання можна зазначити коди комунальних послуг із «вхідних» ПН

Код згідно з УКТ ЗЕД/ДК 016-2010 (постачання

(виготовлення) товарів/послуг)

Вносять коди товарів за УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП (ДК 016: 2010), які платник на постійній основі постачає (виготовляє). Сюди ми і вписуємо наші коди товарів/послуг, з яких є ризик блокування.

Радимо не зазначати багато кодів в одній Таблиці (за потреби можна буде подати декілька Таблиць). Інакше — якщо податківцям «не сподобається» якийсь один код — відхилять усю Таблицю. І ще один момент. Якщо ви вже зазначали в Таблиці певний код товарів/послуг на постачання і фіскали прийняли Таблицю, то в наступних Таблицях його вже не дублюйте — інакше може прийти відмова в прийнятті такої наступної Таблиці з обґрунтуванням того, що такий код уже врахований фіскалами

І ще важливі правила:

1. Не можна в одному рядку показувати коди товарів/послуг, що і постачаються, і придбаваються. Тобто одночасне заповнення в одному рядку граф 3 і 4 не допускається.

Таблицю заповнюємо в «шаховому» порядку.

2. При подальшому складанні ПН у ній слід зазначати коди в тому вигляді, в якому вони зазначені в Таблиці, прийнятій податківцями.

img 1

Рішення за Таблицею. Таблиці розглядаються Комісіями ДФС регіонального рівня протягом 5 робочих днів після дня їх отримання (п. 32 Порядку № 117). Комісія може прийняти рішення про врахування Таблиці або її неврахування.

Рішення буде доступне в Електронному кабінеті.

Автоматично (без розгляду її Комісією) зараховують Таблицю:

1) сільгоспникам, якщо вони вписуються в такі умови (повинні одночасно виконуватися всі умови): внесені до Реєстру одержувачів бюджетної дотації або були на 31.12.2016 р. на спецрежимі ПДВ, установленому ст. 209 ПКУ; мають у власності/користуванні або орендують земельні ділянки загальною площею більше 200 га станом на 01.01.2018 р.; у Таблиці зазначені «пільгові» групи товарів, що постачаються (виготовляються), перелік яких названий у п. 35 Порядку № 117;

2) інших платників, у яких одночасно (!): (1) показник податкового навантаження більше 2 %; (2) показник приросту нарахованого ПДВ за місяць порівняно з максимальною місячною сумою за останні 12 місяців менше 40 % і (3) обсяг постачань товарів/послуг, зазначених у поданій ними Таблиці, за останні 12 місяців становить більше 25 % загального обсягу постачань.

Увага! Податківці можуть відмовити в урахуванні вже прийнятої Таблиці (навіть прийнятої «автоматом»), якщо отримають інформацію про те, що відомості в Таблиці недостовірні. У такому разі Таблицю доведеться подавати наново. При цьому якщо Таблиця була врахована автоматично, а потім податківці отримують інформацію про те, що дані в ній недостовірні, то надалі Таблиця розглядаються Комісією ДФС у «загальному» порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі