Графік відпусток: складаємо вже зараз

Савченко Олена, налоговый эксперт
На початку нового року саме час буде зайнятися складанням графіка відпусток на 2019 рік. Про те, як правильно його скласти та яка відповідальність передбачена за відсутність графіка відпусток, — наша «нагадувалка».

Основні моменти. Якщо робити все за правилами, то про графік відпусток потрібно подбати не пізніше 5 січня поточного року (п. 20 Типових правил № 213*). На дотриманні цього строку наполягають фахівці Мінсоцполітики (див. лист від 25.08.2015 р. № 475/13/116-15). Якщо цього строку дотриматися не вийшло, нічого страшного. Але! Важливо встигнути до того, як у поточному році у відпустку вирушить перший працівник.

* Типові правила внутрішнього трудового розпорядку для робочих і службовців підприємств, установ, організацій, затверджені постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань від 20.07.84 р. № 213 (застосовується на підставі постанови ВРУ від 12.09.91 р. № 1545-XII).

Форма графіка відпусток може бути довільною — будь-яка зручна для роботодавця.

У графіку не зазначають конкретної дати виходу працівника у відпустку, а встановлюють місяці початку і закінчення відпустки. Конкретний же її період у межах, установлених графіком, роботодавець і працівник погоджують між собою. Хоча на бажання в графіку можуть бути проставлені й точні «відпускні» дати**.

** Примірну форму графіка відпусток ви знайдете в статті «Щорічна основна відпустка: надаємо й оформляємо» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 17).

Включайте до графіка не лише щорічні основні відпустки поточного року, а й щорічні додаткові відпустки та додаткові відпустки працівникам, що мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи (ст. 19 Закону про відпустки); щорічні відпустки і відпустки на дітей, не використані минулого року.

Не включайте до графіка навчальні відпустки.

У графіку враховуйте всіх працівників, з якими укладений трудовий договір, у тому числі сезонних і тимчасових працівників, працівників-сумісників, працівників, з якими укладені строкові трудові договори.

Черговість. Період надання відпусток має бути погоджений між працівником і роботодавцем.

При складанні графіків враховуйте особисті інтереси працівників і можливості для їх відпочинку, а також інтереси виробництва (ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки).

Важливо! При складанні графіка відпусток спочатку враховуйте працівників, що мають переважне право на щорічну відпустку. У ч. 13, 15 і 16 ст. 10 Закону про відпустки наведений перелік категорій працівників, яким щорічні відпустки надаються в зручний для них час.

Що з новенькими? Працівників, що відпрацювали менше 6 місяців, можна включати до графіка відпусток. За загальним правилом у перший рік роботи на підприємстві право на щорічну відпустку повної тривалості виникає після того, як працівник безперервно відпрацює 6 місяців. Але до закінчення шестимісячного строку можна реалізувати право на відпустку тривалістю, розрахованою пропорційно відпрацьованому часу (ч. 5 і 6 ст. 10 Закону про відпустки).

Надання соцвідпустки на дітей (ст. 19 Закону про відпустки), додаткової відпустки бійцям (ст. 162 Закону про відпустки) і «чорнобильської» відпустки не залежить від часу, який нещодавно прийнятий працівник відпрацював на підприємстві.

Обліковуємо правило розділення відпусток. Додаткова відпустка учасникам бойових дій / інвалідам війни і «чорнобильська» відпустка не належать до щорічних. Тому їх ділення на частини не допускається. Соцвідпустка на дітей також не є щорічною відпусткою. Тому працівник може скористатися такою відпусткою тільки повної тривалості — без розбиття на частини.

Щорічна відпустка на прохання працівника може бути поділена на частини, якщо основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів (ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки).

Погоджуємо і доводимо. Складений графік погоджують з виборним органом профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Після цього його затверджує керівник підприємства. Потім графік доводять до відома всіх працівників (ст. 79 КЗпП і ст. 10 Закону про відпустки). Краще — під підпис. Найоптимальніший спосіб — передбачити в графіку відпусток окрему графу «Підпис працівника про ознайомлення з графіком».

Якщо щось пішло не так. Може статися, що заплановані періоди відпусток зіб’ються і до графіка відпусток доведеться вносити зміни. Наприклад, якщо на підприємстві є «пільговики». Адже навіть якщо відпустка була запланована в графіку відпусток з урахуванням побажань таких працівників, вони мають право змінити своє рішення. Відмовити в перенесенні відпустки їм не можна. І якщо відпускні плани зміняться в працівника, який не належить ні до «пільговиків», ні до новачків, відпустку теж можна перенести. Якщо керівник не проти, то на підставі заяви працівника він видасть наказ (розпорядження) про перенесення відпустки і внесення змін до графіка відпусток. Інформацію про перенесення відпустки (дату і номер наказу) можна зазначити в графі «Примітка» або первісно при складанні графіка передбачити в ньому графу «Перенесення відпустки».

Покарають чи ні. Складати графік відпусток вимагає від нас ч. 4 ст. 79 КЗпП і ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки (ср. ). При перевірках невиконання цієї вимоги інспектори праці можуть кваліфікувати як «порушення інших вимог трудового законодавства», за яке: роботодавцеві «світить» штраф у розмірі 1 мінзарплати (див. абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП); посадовим особам роботодавця та ФОП — адмінштраф у загальному випадку в розмірі від 510 до 1700 грн. (ч. 1 ст. 41 КпАП). Але боятися цих штрафів слід, тільки якщо відсутність графіка відпусток зафіксована інспектором праці в акті інспекційного відвідування або акті невиїзного інспектування, винесено припис на усунення порушення, а ви цей припис проігнорували. У такій ситуації до фінансових санкцій за ст. 265 КЗпП та адмінштрафу за ст. 41 КУпАП його посадові особи отримають «бонусом» адмінштраф за ст. 1886 КУпАП (від 850 до 1700 грн.). А ось якщо припис буде виконаний у встановлений строк (складений графік відпусток), то фінансові санкції до роботодавця застосовуватися не повинні (при цьому щодо «амністії» від адмінштафу є нюанси img 1).

Детальніше про це ми писали в статті «Перевірки Держпраці: припис виконали, чи буде адмінштраф?» в журналі «Бухгалтер 911», 2018, № 18-19.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі