Теми статей
Обрати теми

Турзбір по-новому: платити побільше й авансом… бажано

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Щось давно не змінювалися правила нарахування та сплати туристичного збору! — подумали народні обранці й вирішили виправити це у межах податкової реформи — 2019. Давайте спробуємо розібратися в тому, що в них із цього вийшло…

Туристичний збір, як і раніше, є місцевим збором. Відповідно, низку питань, пов’язаних із його справлянням, як і раніше, уповноважені вирішувати місцеві ради*. Регулює питання справляння збору ст. 268 ПКУ. Так ось, Закон № 2628** її докорінно змінив.

* Тут і далі — сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаної територіальної громади, створеної відповідно до закону та перспективного плану формування територій громад.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 р. № 2628-VIII.

З нового року принципове значення матиме той факт, є туризм внутрішнім чи в’їзним. Внутрішній туризм визначений п.п. 14.1.277 ПКУ як переміщення в межах території України громадян України та/або осіб, які постійно проживають на її території, в пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях.

Забігаючи наперед, зазначимо, що статус неплатника за фізособами-резидентами, які прибули у відрядження, залишили (оновлений п.п. «б» п.п. 268.2.2 ПКУ)!

У свою чергу, в’їзний туризм — це прибуття на територію України та/або переміщення в межах її території осіб, які постійно не проживають на її території, в пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях.

Так ось, якщо максимальна ставка збору для внутрішнього туризму згідно з оновленим п. 268.3 ПКУ становить 0,5 % розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої на 1 січня звітного (податкового) року (у 2019 році — 20,87 грн.) за кожну добу тимчасового розміщення однієї особи в місцях проживання (ночівлі), то для в’їзного — 5 % (у 2019 році — 208,65 грн.). Тобто в 10 (!) разів більше.

Встановлювати конкретні ставки будуть місцеві ради.

Відповідно, базою справляння збору буде загальна кількість діб тимчасового розміщення в місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 ПКУ (зараз — вартість усього періоду проживання (ночівлі) в таких місцях, за вирахуванням ПДВ).

Не дивно, що місцеві ради отримали привілей у вигляді звільнення від дотримання вимог пп. 4.1.9, 12.3.3 — 12.3.4, 12.4.3 і п. 12.5 ПКУ, а також Закону № 1160*** (п. 49 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Нагадаємо, ними передбачений, зокрема, обов’язок місцевої ради приймати/змінювати рішення про встановлення місцевих податків і зборів не пізніше 1 липня року, що передує бюджетному періоду, у якому планується застосування встановлюваних місцевих податків і зборів (чи змін).

*** Закон України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2003 р. № 1160-IV.

Платниками збору, як і раніше, будуть «кінцеві споживачі» послуг з тимчасового проживання (ночівлі). Хоча з нового року п.п. 268.2.1 ПКУ, який визначає коло платників збору, буде змінено. Уточнять, що платниками турзбору будуть особи, які тимчасово розміщуються в місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 ПКУ. Але цю зміну навряд чи можна назвати суттєвою.

При цьому в п.п. 266.5.1 ПКУ буде зазначено вичерпний перелік місць проживання, розміщення осіб у яких призводить до необхідності сплати турзбору.

Доповнили коло осіб, які не можуть бути платниками збору:

— членами сім’ї фізособи першого та/або другого ступеня споріднення, визначеними відповідно до п.п. 14.1.263 ПКУ, які тимчасово розміщуються такою фізичною особою в місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. «б» п.п. 268.5.1 ПКУ****, які належать їй на праві власності/найму (новий п.п. «ж» п.п. 268.2.2 ПКУ);

**** Житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, інші будь-які (!) об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі).

— фізособами-резидентами (визначеними п.п. «в» п.п. 14.1.213 ПКУ), які тимчасово розміщуються в місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. «б» п.п. 268.5.1 ПКУ, що належать фізособам на праві власності/найму (змінений п.п. «б» п.п. 268.2.2 ПКУ).

За особами, які прибули у відрядження, статус неплатників зберегли, але звузили його до фізосіб-резидентів (визначених п.п. «в» п.п. 14.1.213 ПКУ).

Окреслено й перелік податкових агентів, які уповноважені справляти турзбір, — у п.п. 268.5.2 ПКУ.

Тепер місцеві ради повинні будуть розміщувати перелік податкових агентів та інформацію про них і оприлюднювати на своїх офіційних сайтах.

Платники збору згідно з новими правилами зобов’язані будуть сплачувати суму збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням осіб у місцях проживання (ночівлі). Збирати «данину» будуть податкові агенти в місцях справляння збору та з дотриманням інших вимог, визначених згідно з рішенням відповідної місцевої ради.

Якщо особа розміщується не в податкового агента, то розміщення можливе виключно за умови наявності в платника документа про сплату турзбору. Тобто турзбір має бути сплачений заздалегідь будь-якому податковому агенту.

Якщо місцева рада вирішить, то податковий агент буде зобов’язаний сплачувати турзбір щомісячно — авансовими внесками (така можливість буде передбачена п.п. 268.7.1 ПКУ). При цьому звітувати агент буде зобов’язаний, як і зараз, у квартальні строки.

Зверніть увагу також на те, що КпАП буде доповнено новою ст. 16317, якою встановлені штрафи:

— для платника збору за несплату турзбору — у розмірі 50 нмдг (850 грн.);

— для податкового агента, особи, яка здійснює тимчасове розміщення платника збору в місцях проживання (ночівлі), за порушення порядку та/або особливостей справляння та/або сплати збору — у розмірі 100 нмдг (1700 грн.) при першому порушенні і 200 нмдг (3400 грн.) — при повторному протягом року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі