Теми статей
Обрати теми

«Касове» і ФОП: «гарячі» запитання

Александрова Олеся, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Продовжуємо розбиратися з новим касовим Положенням № 148*. Запитання щодо нього виникають у підприємців найнесподіваніші.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Касова книга і витрати ФОП: чи є зв’язок? Як з’ясувалося, в деяких наших читачів викликає побоювання такий, здавалося б, не спірний момент з приводу ведення касової книги. Річ у тому, що на місцях трапляються роз’яснення податківців: якщо ФОП амортизує витрати на придбання основних засобів, то він веде бухоблік, а ведення бухобліку передбачає наявність касової книги. «Залізна» логіка, чи не так img 1?

Що тут скажеш? По-перше, ФОП, який нараховує амортизацію, не веде бухоблік. «На безриб’ї» йому доводиться звертатися до бухгалтерських стандартів. Але це в жодному разі не означає, що на нього вішається обов’язок вести бухоблік. По-друге, навіть якщо ФОП за власним бажанням веде бухоблік або в певних випадках користується правилами бухобліку, він не стає підприємством.

У ФОП немає обов’язку вести бухоблік, а право — є.

Водночас з п. 39 розд. IV Положення № 148 чітко видно, що касову книгу ведуть лише юрособи. ФОП вести її не повинен.

Про що пункт 13 Касового положення? Чи не випливає з нього обов’язок для звільнених від застосування РРО підприємців застосовувати прибуткові касові ордери (ПКО), заносити в Книгу обліку кожне надходження готівки окремо?

У п. 13 Положення № 148 сказано: підприємства і ФОП, яким Законом про РРО надано право проводити розрахунки готівкою зі споживачами без використання РРО з використанням відповідних книг обліку і специфіка функціонування яких робить неможливим оформлення ними кожної операції касовим ордером (продаж проїзних і перевізних документів; квитків державних лотерей; квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів), оприбутковують готівку наприкінці робочого дня сукупністю операцій у цілому за робочий день з оформленням касовими документами і відображенням у КОРО або РК.

Це норма-загадка. По суті, це «переробка» аналогічної норми зі «старого» касового положення.

До слова, у проектній версії Положення № 148 вона теж мала «старе» доступне для розуміння звучання.

Але підсумковий її варіант містить мало сумісні речі. Плутанина починається вже на етапі визначення суб’єктного складу — кого взагалі вона стосується. Усіх, хто звільнений від застосування РРО, чи тільки тих із них, хто застосовує розрахункові книжки. У будь-якому разі вважаємо, що з неї не випливає, що ФОП, звільнені від застосування РРО, повинні використовувати ПКО (розд. III Положення № 148 указує на зворотне). Як не випливає і те, що усупереч затвердженим порядкам ведення «підприємницьких» Книг обліку, їх заповнювати тепер повинні за кожним фактом надходження коштів, а не підсумком за день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі