Теми статей
Обрати теми

Сплата ПДВ: запитання і відповіді

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
У платників ПДВ досі виникають запитання щодо можливості «заліків» сум на особовому рахунку і наявних коштів на ПДВ-рахунку. Тому сьогодні вкотре коротко пройдемося по цих запитаннях.

Запитання

Відповідь

Куди сплачувати 3 %-й штраф та пеню за уточнюючим розрахунком з ПДВ? Безпосередньо до бюджету чи вони списуються з електронного ПДВ-рахунка?

Сплата штрафних санкцій і пені здійснюються з поточного рахунка (п. 25 Порядку № 569*). З ПДВ-рахунка штраф і пеню не можна сплатити, оскільки фіскали подають Держказначейству реєстри на списання коштів з ПДВ-рахунка тільки в межах суми податкових зобов’язань, задекларованих до сплати в поточній ПДВ-декларації (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). Відповідно, Держказначейство спише з ПДВ-рахунка тільки суму зобов’язань за декларацією

В інтегрованій картці (ІКП) значиться переплата з ПДВ. На ПДВ-рахунку — 0 грн. Чи можна зобов’язання за поточною декларацією погасити за рахунок переплати, яка значиться в ІКП?

Ні, не можна. Згідно з п. 2001.5 ПКУ податкові зобов’язань з ПДВ перераховуються до бюджету з ПДВ-рахунка. Після того як ви подасте податківцям декларацію з ПДВ, фіскали подадуть Держказначейству реєстри на списання коштів з ПДВ-рахунка за декларацією (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). Тому за першої ж появи коштів на ПДВ-рахунку вони тут же будуть списані Казначейством у погашення зобов’язань за поточною декларацією (п. 22 Порядку № 569). Звичайно ж, за наявності переплати в ІКП (що покриває суму зобов’язань за поточною декларацією) недоплати не буде (тобто штрафів за прострочення сплати погоджених податкових зобов’язань не буде)

Подаємо уточнюючий розрахунок (УР) на доплату. В ІКП є переплата. Чи можна погасити зобов’язання за УР доплатою?

Сплата за УР здійснюється з ПДВ-рахунка (п. 20 Порядку № 569). При поданні УР на доплату податківці подадуть Держказначейству коригуючі Реєстри на списання коштів за УР з ПДВ-рахунка. Якщо на дату подання УР значиться переплата на особовому рахунку, її можна використати тільки для погашення «самоштрафу» і пені

Є недоїмка за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних. При цьому на ПДВ-рахунку є зайві кошти. Чому податківці не зараховують їх у рахунок боргу за штрафом?

Усі штрафні санкції, у тому числі й штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, платяться з бюджетного рахунка (п. 25 Порядку № 569). З ПДВ-рахунка Казначейство списує гроші тільки в межах суми до сплати за поточною ПДВ-декларацією (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569)

На директора виписаний адмінштраф за несвоєчасну сплату ПДВ.Зателефонували до податківців уточнити реквізити, а вони назвали старий ПДВшний рахунок, чи правильно це?

Адміністративний штраф не накладають на юридичних осіб. Він підлягає в сплаті порушником-фізособою (ст. 307 КпАП), тобто особисто директором за рахунок власних коштів. Відповідно, він не підлягає сплаті навіть з поточного рахунка підприємства, не кажучи вже про ПДВ-рахунок. Адмінштраф вноситься порушником до установи банку (його реквізити зазвичай зазначаються в постанові про накладення адміністративного стягнення)

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі