Теми статей
Обрати теми

Помилка в реквізиті «дата подання» податкової декларації: хвилюватися?

Біляєва Олена, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Чи можуть податківці не визнати податкову звітність, якщо платник допустив помилку в реквізиті «дата подання»? При цьому є позитивна квитанція № 2 про прийняття звітності.

Дата подання звіту (чи дата заповнення — залежно від форми) — це обов’язковий реквізит податкової декларації (п. 48.3 ПКУ). Якщо при його заповненні допущена помилка, податківці можуть звернутися до п.п. 49.11.1 ПКУ, який надає їм право направити платникові письмове повідомлення про відмову в прийнятті податкової декларації протягом 5 робочих днів після її отримання в електронному вигляді.

Причому зверніть увагу, на нашу думку, така відмова повинна фіксуватися у квитанції № 2 (п. 12 розд. II Порядку № 557*). Якщо ж у квитанції № 2 вказано, що звітність прийнята, то надалі в податкових органів будуть відсутні підстави, щоб не визнавати її. Про це свідчить п.п. 49.9.1 ПКУ.

* Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557.

Але за традицією у фіскалів своя — відмінна думка із цього приводу img 1. Вони цілком допускають можливість невизнання податкової звітності навіть за наявності позитивної квитанції № 2 (див. категорію 135.03 ЗІР). Тож у цій ситуації деякий ризик отримати відмову в прийнятті декларації є img 2.

Водночас, на наш погляд, подібні дії носитимуть протиправний характер і можуть бути успішно оскаржені.

Прикладом одного з хороших рішень для платників податків може слугувати постанова ВАСУ від 06.07.2016 р. у справі № К/800/38493/15 (ср. ).

У ній суд звернув увагу на те, що декларація повинна містити обов’язкові реквізити. І навіть якщо в таких реквізитах допущена помилка, поданий платником документ є податковою звітністю.

Так, заповненою з помилкою, але все одно податковою звітністю.

Реквізит «дата подання» не впливає на значення показників звітності і не перешкоджає податковому органу в адмініструванні декларованого податку. І з цієї причини технічна помилка в цьому реквізиті не позбавляє поданий документ статусу податкової декларації.

Підтвердженням прийняття податкових документів платника є друга квитанція.

У разі допущення помилок у поданому документі платникові приходить інша друга квитанція — про неприйняття поданого документа.

Якщо ж платник отримав квитанцію про прийняття документа, то апелювати до пп. 49.11 і 49.15 ПКУ у податківців немає підстав. Як немає і повноважень, щоб відмовитися від визнання податковою звітністю тих документів, статус яких як податкової звітності вже підтверджений другою квитанцією про прийняття.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі