Теми статей
Обрати теми

«Помилкова» податкова накладна: важливі нюанси

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Сьогодні знову хочемо повернутися до теми складених помилково податкових накладних. Обговоримо такі важливі питання: чи включати їх у декларацію з ПДВ (незважаючи на очевидність відповіді на це запитання, спори з податківцями із цього приводу виникають достатньо часто); як впливають «помилкові» податкові накладні на регліміт; чи будуть штрафи за їх несвоєчасну реєстрацію?

Відразу окреслимо, про які саме «помилкові» податкові накладні (ПН) ітиметься в статті. Умовимося, що під «помилковими» розумітимемо ті ПН, які:

— складені на неправильного покупця (наприклад, неправильно вказали ІПН або склали ПН на покупця, до якого ця ПН жодного стосунку не має);

— виписані двічі на одну і ту ж операцію;

— складені на неправильну дату.

При цьому також умовимося, що в статті йтиметься про «помилкові» ПН, які вже зареєстровані в ЄРПН. Заблоковані «помилкові» ПН поки що чіпати не будемо.

Чи показувати зареєстровані «помилкові» ПН і розрахунки коригування (РК) до них у декларації з ПДВ? Якщо керуватися вимогами ПКУ, то відображати їх у декларації не потрібно. Адже податкові зобов’язання виникають за операціями постачання товарів/послуг (пп. 185.1 та 187.1 ПКУ). А складання податкових накладних — це вже наслідок виникнення податкових зобов’язань. І ніяк не навпаки. Якщо операції постачання товарів/послуг не було, то які можуть бути зобов’язання?

Та і п. 44.1 ПКУ забороняє формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинними документами/даними бухгалтерського обліку.

Що важливо! Погоджуються з вищесказаним і податківці. Так, у консультації в ЗІР (категорія 101.23) податківці зазначають:

«якщо платником податку помилково складена податкова накладна, то така податкова накладна не підлягає відображенню в податковій звітності з ПДВ. Розрахунок коригування, який може бути виписаний до такої податкової накладної, підлягає реєстрації в ЄРПН, але в податкову звітність також не включається».

Аналогічні роз’яснення про те, що «помилковим» податковим накладним не місце в ПДВ-декларації, є і в офіційному виданні податківців «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 31-32, с. 84, в ІПК від 29.01.2018 р. № 313/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Але! На практиці трапляються і погані, якщо не сказати абсурдні, консультації. Наприклад, в ІПК від 10.08.2017 р. № 1570/6/99-99-15-03-02-15/ІПК простежується думка про те, що навіть якщо операції постачання не було, але на неї помилково була складена і зареєстрована ПН, то податкові зобов’язання за нею повинні «фіксуватися» в ПДВ-декларації до тих пір, поки не буде зареєстрований «анулюючий» РК до «помилкової» накладної img 1.

Ось, зокрема, такі консультації і сприяли тому, що податківці «на місцях» іноді вимагають від платників уключати в декларацію і складені помилково ПН, і РК до них img 2.

Наполягають на поданні уточнюючого розрахунку або направляють ППР з донарахованою сумою податку.

Такі вимоги податківців неправомірні. Не місце складеним помилково ПН і РК до них у декларації. Як мінімум, за їх включення в декларацію можна притягнути винну особу платника до адмінвідповідальності за порушення порядку ведення податкового обліку (штраф за ст. 1631 КпАП — від 5 до 10 нмдг) img 3.

Та і де гарантія тому, що після включення в декларацію «помилкової» ПН і «виправляючого» РК до неї податківці потім визнають правомірним зменшення зобов’язань за таким РК у декларації (оскільки підстав для його включення не було).

Хоча, правду кажучи, відображення в декларації «помилкової» ПН і РК до неї може врятувати від появи проблем з реглімітом (див. нижче розділ «Помилкова»ПН і регліміт»).

Є і судова практика стосовно вимог окремих податківців щодо відображення в ПДВ-декларації «помилкових» ПН і РК до них. Скажемо відразу, вона, на подив, різношерста. Є і рішення, в яких суди погоджуються з тим, що «помилкова» ПН має бути включена в декларацію img 4.

Але на наш погляд, тут багато що залежить від того, чи були надані належні докази того, що ПН дійсно була складена помилково. Наприклад, якщо ви склали ПН з неправильним ІПН контрагента, то як докази «помилковості» ПН підійдуть договір з контрагентом (який підтверджує, що операція, відображена в ПН, насправді стосується не того контрагента, ІПН якого відображений у ПН), видаткова накладна на відвантаження. Якщо потрібно — дані з Реєстру платників ПДВ.

Так можна довести, що у вас операції за контрагентом із «помилковим» ІПН не було (див., наприклад, постанову окружного адмінсуду м. Києва від 27.11.2017 р. № 826/12939/17).

Якщо, наприклад, склали ПН неправильною датою, то знову ж таки посилаючись на договір (у яких можуть бути прописані умови і строки відвантаження/оплати товару), первинку (що на таку-то дату у вас не було операції, а вона у вас пройшла на іншу дату), ви можете довести «помилковість» ПН.

Зазначимо, що трапляються судові рішення, в яких при обґрунтуванні «помилковості» ПН суди звертають увагу і на те, чи складався і реєструвався «виправляючий» РК до неї (наприклад, постанова Харківського окружного адмінсуду від 23.01.2018 р. № 820/5980/17). А іноді навіть на те, якою він датою складався. Але такі вимоги нічим не обґрунтовані. Адже виходячи з норм ПКУ (пп. 44.1 та 185.1 ПКУ), ми взагалі маємо право не складати РК до «помилкової» ПН. «Помилкова» ПН взагалі не документ для податкового обліку. Складають і реєструють «виправляючий» РК тільки заради того, щоб компенсувати собі суму регліміту, витрачену на реєстрацію «помилкової» ПН.

Та і в консультації ЗІР (101.23), цитату з якої ми наводили вище, податківці використовують зворот «розрахунок коригування, який може бути виписаний» до «помилкової» ПН.

Стосовно дати складання РК до «помилкової» ПН — теж жодних жорстких строків ПКУ не встановлює. Такий РК складається датою виявлення помилки (інших дат для «виправляючого» РК немає).

Водночас, щоб не мати зайвих проблем (якщо «помилкова» ПН зареєстрована в ЄРПН, а в декларації її не показуємо), рекомендуємо вам:

— письмово повідомити фіскалів про реєстрацію в ЄРПН «помилкової» ПН;

Це можна зробити і одразу — подавши з ПДВ-декларацією відповідні пояснення та документи, що підтверджують помилковість складання ПН.

— складати і направляти для реєстрації покупцеві «виправляючий» РК. Він буде додатковим підтвердженням, що ПН складена помилково. Навіть якщо покупець вам не зареєструє РК, то скриншот з Електронного кабінету з інформацією про те, що ви відправляли цей РК покупцеві, буде вже вагомим доказом, що помилка в ПН була і ви вживали заходи щодо її виправлення.

«Помилкова» ПН і регліміт. Тут усе складається не дуже добре. Розпочнемо з того, що на реєстрацію «помилкової» ПН (якщо вона пройшла реєстрацію в ЄРПН) був витрачений регліміт. Повернути його може реєстрація «зменшуючого» РК. Ніби все просто. Принаймні, до вересня 2017 року регліміт за «помилковою» ПН після реєстрації «виправляючого» РК вирівнювався.

Але після того як з вересня 2017 року податківці налаштували розрахунок ∑Перевищ (з’являється, якщо зобов’язань за декларацією більше, ніж за даними ЄРПН) щомісячно, у платників почалися проблеми img 5.

Наприклад, ПН («помилкова») була складена і зареєстрована 13 жовтня 2017 року, а «виправляючий» РК до неї зареєстрований 25 листопада 2017 року (несвоєчасно). У цьому випадку, якщо ми не показували ПН і РК у декларації, відбувалося наступне:

— сума ПДВ за «помилковою» ПН у нас відносилася до ∑ЄРПН за жовтень. У цьому випадку зобов’язань за ЄРПН за січень у нас було більше, ніж за даними декларації, і ∑Перевищ не виникав;

— сума за «виправляючим» РК відносилася до ∑ЄРПН за листопад (періоду реєстрації РК), а в декларації за листопад «зменшуючий» РК показаний не був. У результаті — зобов’язань за декларацією за листопад виявлялось більше, ніж за даними ЄРПН, і з’являвся ∑Перевищ.

Період

Дія

Сума ПДВ, грн.

Вплив на формулу

Регліміт

1000

Жовтень

Складання і реєстрація «помилкової» ПН без включення в декларацію жовтня

1000

Збільшується показник ∑НаклВид (1000 грн.)

0

Листопад

Складання «виправляючого» РК без включення в декларацію листопада

-1000

Зменшується показник ∑НаклВид (- 1000), але збільшується ∑Перевищ 1000

0

Як бачимо, навіть після реєстрації «зменшуючого» РК регліміт залишився нульовим. Хоча він повинен був відновитися до 1000 грн.

Це системна помилка програми в податківців.

Якщо у вас «помилковість» ПН виявлена «по гарячому», тобто «виправляючий» РК до неї складений і зареєстрований у місяці складання ПН або зареєстрований на початку наступного місяця своєчасно, тоді не слід включати ні «помилкову» ПН, ні «виправляючий» РК до неї в декларацію. Проблем з ∑Перевищ виникати не повинно.

Якщо реєстрація «виправляючого» РК затягується, то тоді потрібно думати про те, що може і варто включити «помилкову» ПН і РК у декларацію, але тільки заради того, щоб не мати проблем з ∑Перевищ.

Якби за умовами наведеного вище прикладу ми показали б у декларації за листопад «виправляючий» РК (а для цього в жовтні потрібно було показати «помилкову» ПН), то в нас би показники декларації та ЄРПН за листопад збіглися і ∑Перевищ не виник.

Але не варто поспішати з висновками! З 1 січня 2018 року діють нові строки реєстрації «зменшуючого» РК, складеного на покупця, — 15 календарних днів з дня отримання його покупцем. Але ось до ∑ЄРПН якого періоду при підрахунку ∑Перевищ підв’яжуть ці «зменшуючі» РК, якщо їх реєстрація буде своєчасною, але в наступних періодах, не відомо.

Поки розрахунок ∑Перевищ під нові рядки реєстрації «зменшуючого» РК не налагоджений.

Приклад. «Помилкова» ПН складена в січні 2018 року, а «виправляючий» РК до неї, складений у січні 2018 року, направлений покупцеві 10 лютого 2018 року і зареєстрований 21 лютого 2018 року. Оскільки покупець зареєстрував такий РК протягом 15 днів з дня його отримання — він своєчасний. Тоді програма (якщо дотримувати аналогії підрахунку ∑Перевищ, яка діє зараз) його може відносити до ∑ЄРПН періоду складання (тобто до січня). При такому варіанті розвитку подій краще взагалі не включати «помилкову» ПН у декларацію. Інакше, щойно буде зареєстрований «виправляючий» РК до неї, — виникне ∑Перевищ за січень (адже в ЄРПН за січень пройде «зменшуючий» РК, а в декларації за січень його не буде).

Було б добре, якби саме так податківці налаштували своє програмне забезпечення. Адже в цьому випадку постачальникові головне було б датувати такий РК періодом складання «помилкової» ПН, а покупцеві — достатньо було зареєструвати його протягом 15 днів з дня його отримання. І тоді можна було б не включати ні «помилкову» ПН, ні «виправляючий» РК до неї і при цьому не мати проблем з реглімітом.

Але не виключено, що програму налаштують і по-іншому.

Тому висновки про те, включати чи ні «помилкову» ПН і РК до неї в декларацію, щоб уникнути ∑Перевищ, поки робити зарано.

Чи бути штрафу за несвоєчасну реєстрацію «помилкової» ПН? Якщо керуватися нормами ПКУ, то штрафу бути не повинно. Адже згідно з п. 1201.1 ПКУ штраф накладається на особу, на яку згідно зі ст. 192 та 201 ПКУ покладено обов’язок з реєстрації такої ПН/РК. А якщо операції постачання не було, то не було і обов’язку в продавця реєструвати таку ПН. Означає — немає підстав для застосування штрафу.

Що думають податківці? Ну, по-перше, вони за штрафи при будь-яких випадках несвоєчасної реєстрації ПН/РК. А по-друге, ЄРПН не відрізняє «помилкові» ПН від «непомилкових». Тому якщо хочете уникнути штрафів — повідомите податківців про те, що ПН складена помилково (додавши відповідні підтверджуючі документи).

Але не виключено, що за незастосування штрафів доведеться боротися в суді. Суди неоднозначні в цьому питанні. Але, в цілому, судова практика позитивна (див., наприклад, ухвалу Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 23.08.2017 р. № 804/1439/17, ухвалу Львівського апеляційного суду від 29.08.2017 р. у справі № 876/7396/17, постанову Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 05.09.2017 р. у справі № 804/1366/17 та ін.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі