Теми статей
Обрати теми

«Дорослі» правила для «дитячих» лікарняних

Александрова Олеся, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
На певному етапі починає здаватися, що осінньо-зимовий період застуди ніколи не закінчиться. За однією хвилею вірусу — інша. І найбільше під удар потрапляють діти. То зі школи щось принесуть, то в садку їх зачепить. А що робити дорослим? Доводиться йти на лікарняний. Запитань, присвячених саме лікарняним по догляду за дитиною (дітьми), у нас накопичилося досить багато. Проллємо світло на ті з них, що найчастіше трапляються.

Лікарняний і довідка

На сьогодні існує два документи, що засвідчують необхідність догляду за хворою дитиною: листок непрацездатності і довідка про догляд за хворою дитиною за формою № 138/о, видана лікувальною установою.

Водночас підставою для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності з Фонду соцстраху за «дитячою» хворобою є тільки лікарняний лист. Якщо працівникові виписана довідка, вона так само, як і лікарняний, засвідчує поважну причину відсутності працівника на роботі (необхідність догляду за хворою дитиною), але, на відміну від нього, не підлягає оплаті!

А якщо карантин? На жаль, для догляду за здоровою дитиною на період карантину листок непрацездатності не видається. І довідка, до речі, теж. Це прямо прописано в п. 3.15 Інструкції № 455*.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455.

Батькам доведеться на період карантину взяти або частину щорічної відпустки або піти у відпустку «на дітей» (за наявності права на неї), або, якщо вони вже «вичерпані», то взяти відпустку без збереження заробітної плати.

І ще один момент. Пункт 3.11 Інструкції № 455 установлює заборону на видачу листка непрацездатності (і довідки) по догляду за хворою дитиною в період: щорічної відпустки; додаткової відпустки у зв’язку з навчанням або творчої відпустки; відпустки без збереження заробітної плати.

Якщо все ж лікарняний лист «по догляду» був виписаний працівникові, то відповідно до вимог п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105** оплаті він не підлягає.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Але… якщо після закінчення такої відпустки дитина продовжує хворіти, то з дня, коли матері потрібно приступити до роботи, їй має бути виданий листок непрацездатності.

Мама у відпустці до 3 років: що з лікарняним?

Нас цікавить ситуація, коли жінка вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу, не перериваючи відпустки для догляду за дитиною до 3 років. І що буде, якщо її дитина захворіє?

А буде те, що їй лікарняний лист не видадуть.

Обґрунтування дій лікарів — п. 3.15 Інструкції № 455. У ньому встановлено: лікарняний лист не видається для догляду за хворою дитиною в період відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

А якщо в такої працівниці 2 дитини, одній з яких менше 3 років, а другій — більше, і захворіла старша дитина?

З приводу цієї ситуації є «старенький» лист Мінпраці від 17.07.2009 р. № 197/18/99-09, з якого виходить, що видати лікарняний лист на хвору старшу дитину жінці, яка перебуває у відпустці до 3 років з молодшою дитиною і працює в режимі неповного робочого часу, все ж повинні. Але, як показує практика, з формальних причин такій працівниці відмовляють у видачі листка непрацездатності по догляду за старшою дитиною img 1.

Що можна зробити в такій ситуації? Потрібно перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років. При цьому жінка може вийти на роботу також на умовах неповного робочого часу на підставі ст. 56 КЗпП.

У результаті проблема вирішена: підстав для відмови у видачі й оплаті лікарняного листа по догляду за хворою дитиною як віком до 3 років, так і старше, вже не буде.

Тепер розглянемо іншу ситуацію. Жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і не працює. В яких випадках можлива видача лікарняного листа батькові? Фахівці Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у своєму листі від 12.12.2013 р. № 04-06/А-3118з-1285 (ср. ) зазначали, що працюючому батькові може бути виданий лікарняний лист для догляду за дитиною до 3 років у суворо визначених випадках: пологи матері, хвороба матері або коли мати доглядає за іншою хворою дитиною.

Призначаємо і виплачуємо

Призначаємо. У принципі, з призначенням усе точно так, як і за звичайним «дорослим» лікарняним. Підставою для призначення лікарняних є виданий в установленому порядку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Для сумісника такою підставою будуть: копія листка непрацездатності, завірена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи, і довідка про середню зарплату з основного місця роботи.

Єдиний момент, який відрізняє «догляд за хворою дитиною» від «дорослої непрацездатності», — це відмітка в графі «Причина непрацездатності» лікарняного. Коли лікар виписує «дитячий» лікарняний, у цій графі він зазначає таку причину непрацездатності, як «догляд (вік) _____ — 10».

Зокрема, в цьому рядку ставиться вік хворої дитини.

Варіанти такі: кількість повних років, кількість повних років і місяців, рік народження. Який із цих варіантів обере лікар, значення не має.

Якщо у вас є декілька лікарняних «по догляду» за дитиною й інформація про вік дитини в них указана по-різному, комісії із соціального страхування не варто вважати якийсь із цих лікарняних оформленим неправильно.

Виплачуємо. У цілому механізм оплати аналогічний оплаті лікарняного у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Проте його відмітною особливістю є те, що оплата здійснюється з першого дня непрацездатності (захворювання дитини) за рахунок коштів Фонду соцстрахування (ч. 3 ст. 22 Закону № 1105). П’яти днів, які у звичайному випадку тимчасової непрацездатності оплачуються роботодавцем, у «дитячому» лікарняному немає.

«Уся» непрацездатність, указана в лікарняному листі по догляду за хворою дитиною, оплачується за рахунок коштів ФСС.

Приклади ніколи зайвими не бувають img 2. Давайте розглянемо декілька цікавих.

Діти хворіли по черзі

Приклад 1. Працівниця має двоє дітей 7 і 12 років. Молодша дитина хворіла з 26.12. 2017 р. по 15.01.2018 р., а старша — з 11.01.2018 р. по 19.01.2018 р.

У вказаній ситуації лікар повинен був виписати працівниці лікарняний лист (з 26.12.2017 р. по 08.01.2018 р.), що засвідчує хворобу молодшої дитини, — на 14 к. дн.; довідку за формою № 138/о (з 09.01.2018 р. по 10.01.2018 р.), яка засвідчує хворобу молодшої дитини; лікарняний лист (з 11.01.2018 р. по 19.01.2018 р.), що засвідчує хворобу старшої.

У разі призначення оплати за цими документами врахуйте таке:

1. Страховий випадок за першим лікарняним листом настав у грудні 2017 року. Значить, розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати, що розраховується для оплати цього лікарняного, буде грудень 2016 року — листопад 2017 року.

2. Страховий випадок за другим лікарняним настав уже в січні 2018 року. Розрахунковим періодом буде вже січень — грудень 2017 року. При цьому з розрахункового періоду потрібно виключити дні тимчасової непрацездатності за першим лікарняним листом, але не всі, а тільки ті, які припали на грудень 2017 року.

Тобто 26 — 31 грудня 2017 року.

3. Довідка за формою № 138/о, яка засвідчує хворобу молодшої дитини, оплаті не підлягає.

«Свій рахунок» і «дитячий» лікарняний

Приклад 2. Працівниці надали відпустку без збереження заробітної плати з 22 січня по 5 лютого 2018 року. У цей період у неї захворіла дитина (10 років). Лікар на період її хвороби оформив матері лікарняний лист: з 30 січня по 9 лютого 2018 року. Як оплачувати такий лікарняний?

Такий лікарняний лист міг бути виписаний тільки в тому випадку, якщо мати не повідомила лікаря, що на роботі в неї оформлений «свій рахунок». Тому їй був відкритий лікарняний лист з першого дня хвороби дитини. У наведеній ситуації «дитячий» лікарняний зачепив і період відпустки «за свій рахунок» і дні, коли працівниці вже потрібно було вийти на роботу. Як у цьому випадку діяти?

Відповідь така: дні тимчасової непрацездатності, які припали на відпустку «за свій рахунок», не оплачують. Лікарняний оплачують з дня, коли працівниця повинна була вийти на роботу після закінчення відпустки «за свій рахунок».

Таку думку висловив ФСС з ТВП у листі від 17.11.2016 р. № 2.4-46-2015.

Тобто у вказаній ситуації оплатити потрібно 4 календарних дні: 6 — 9 лютого 2018 року.

При призначенні оплати врахуйте: розрахунковий період дорівнює 12 місяцям, що передують місяцю настання страхового випадку. У цій ситуації страховий випадок настав з того дня, коли захворіла дитина згідно з листком непрацездатності, а не з дня, коли лікарняний підлягає оплаті.

Місяцем настання страхового випадку в цій ситуації є січень 2018 року. Тобто розрахунковий період складають 12 календарних місяців, що передують цьому місяцю: січень — грудень-2017.

«Дитячий» лікарняний після відпустки до 6 років

Приклад 3. Працівниця після відпустки для догляду за дитиною до 6 років вийшла на роботу з 5 січня 2018 року. З 9 по 18 січня 2018 року їй був оформлений лікарняний по догляду за хворою дитиною. Загальний страховий стаж працівниці — 7 років і 8 місяців.

У цій ситуації в працівниці немає страхового стажу в розмірі 6 місяців протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку.

Період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 6 років не зараховується в страховий стаж (ні в загальний, ні в спеціальний).

Тому при розрахунку лікарняних потрібно додатково виконати «спеціальне» обмеження, передбачене ч. 4 ст. 19 Закону № 1105: допомога розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше розміру допомоги, обчисленої з мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку***.

*** Деталі знайдете в статті «Пенсійна реформа: як зачепило «лікарняно-декретні» виплати» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 44.

Тому спочатку розрахуємо суму фактичної середньоденної зарплати. Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня зарплата, є 12 календарних місяців перебування в трудових відносинах (з першого до першого числа) за останнім основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (п. 25 Порядку № 1266****). Якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважної причини не мала заробітку або хвороба настала в перший день роботи, середня зарплата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на момент настання страхового випадку (пп. 5 і 28 Порядку № 1266).

**** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років за медичним висновком є поважною причиною (п. 3 Порядку № 1266). Тому в наведеній ситуації середньоденну зарплату потрібно розрахувати виходячи з посадового окладу працівниці, встановленого на момент настання страхового випадку.

Припустимо, посадовий оклад працівниці на момент настання страхового випадку (січень 2018 року) складає 4546 грн. Розраховуємо середньоденну зарплату згідно з вказівками в п. 5 Порядку № 1266: 4546 грн. : 30,44 к. дн. = 149,34 грн. Денну виплату розраховуємо так: 149,34 грн. x 70 % : 100 % = 104,54 грн.

Тепер проконтролюємо виконання вимоги, згаданої на самому початку нашого прикладу.

Сума лікарняних не має бути більшою, ніж розмір допомоги, обчислений з мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку.

Для цього розрахуємо середньоденну зарплату виходячи з розміру мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку: 3723 грн. : 30,44 к. дн. = 122,31 грн. Порівнюємо денну виплату (104,54 грн.) і граничний розмір середньоденної зарплати (122,31 грн.). Денна виплата виявилася меншою граничного розміру середньоденної зарплати. Тому суму лікарняних потрібно розрахувати виходячи з денної виплати (104,54 грн.). Порахуємо її: 104,54 грн. x 10 к. дн. = 1045,40 грн.

«Дитячий» лікарняний після відпустки до 3 років

Приклад 4. Працівниця перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років і вийшла на роботу 1 листопада 2017 року. З 12 по 19 січня 2018 року вона була на лікарняному «по догляду за хворою дитиною». Загальна сума зарплати за листопад і грудень 2017 року склала 7000 грн. Загальний страховий стаж — 9 років і 1 місяць.

Отже, працівниця незадовго до лікарняного була у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Тому перш ніж приступити до розрахунку лікарняних, зберемо «до купи» потрібні нам правила img 3:

Правило 1. Періоди відпустки для догляду за дитиною до 3 років включаються в страховий стаж як періоди, за які сплачені страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Див. лист ФСС з ТВП від 04.05.2016 р. № 5.2-32-685.

Правило 2. Відпустка для догляду за дитиною до 3 років є поважною причиною (п. 3 Порядку № 1266). Тому «її» дні повинні виключатися з розрахункового періоду при визначенні середньоденної зарплати.

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, також виключаються з розрахункового періоду. Застосуємо ці правила до нашого прикладу.

Оскільки період відпустки для догляду за дитиною до 3 років включається в страховий стаж, то в цьому прикладі в працівниці «набралося» більше ніж 6 місяців страхового стажу за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку.

Це означає, що при розрахунку лікарняних ми повинні керуватися нормами ч. 2 ст. 26 Закону № 1105 — «загальними» обмеженнями: сума лікарняних з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої в останньому місяці розрахункового періоду.

Немає сумнівів, що загальне обмеження буде виконано, оскільки зарплата працівниці в наведеному прикладі значно менша вказаного обмеження.

Розрахунковим періодом для визначення суми лікарняних буде: січень — грудень 2017 року. З нього з поважної причини «випадають» 10 місяців «відпустки до 3 років» (див. правило 2). Для розрахунку залишається тільки 2 місяці: листопад і грудень 2017 року, або 61 календарний день (30 + 31). Розрахуємо середньоденну зарплату: 7000 грн. : 61 к. дн. = 114,75 грн. Загальний страховий стаж працівниці — 9 років і 1 місяць. Відсоток оплати лікарняного листа дорівнює 100. Отже, сума денної виплати ідентична середньоденній. Сума лікарняних складе: 114,75 грн. x 8 к. дн. = 918 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі