Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток: розбираємо «точкові» зміни

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Цього року реформа торкнулася податку на прибуток, скажімо так, остільки-оскільки. А якщо врахувати, що основні зміни стосуються коригувань, передбачених розд. ІІІ ПКУ, то можна констатувати, що для малодохідних платників податку, що самостійно не підписали собі «вирок» у вигляді застосування різниць, правила гри залишаються майже незмінними. А податок на виведений капітал поки що «відпочиває» орієнтовно ще рік.

Говоримо про зміни, передбачені Законом № 22451. Строк набрання ними чинності — 01.01.2018 р.

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 07.12.2017 р. № 2245-VIII.

Розпочнемо з продовження строку подання декларації (новий п.п. 49.18.6 ПКУ) для квартальних платників податку на прибуток. Її можна буде подати протягом 60 к. дн., наступних за останнім календарним днем звітного року.

Норма ця процесуальна, а не матеріальна. Відповідно застосовувати її потрібно вже починаючи зі звітності за 2017 рік img 1.

1. Дивіденди і єдиноподатники. З нового року юрособи — платники єдиного податку видихнуть з полегшенням: їм більше не доведеться сплачувати авансовий внесок при виплаті дивідендів своїм засновникам — теж із числа юридичних осіб img 2!

Нагадаємо, що аванс із податку на прибуток з дивідендів, що виплачуються фізособам, узагалі не сплачується.

Відповідним чином змінений п.п. 57.11.2 ПКУ.

При цьому для високодохідних платників і малодохідників, що «не відписалися» від застосування прибуткових різниць, «симетрично» підправлена зменшуюча різниця, передбачена п.п. 140.4.1 ПКУ.

Вона більше не дозволятиме «вичищати» з фінрезультату доходи у вигляді дивідендів, отриманих платником податку на прибуток від платників єдиного податку.

Причому зміни зачепили обидві складові різниці (у додатку РІ до декларації з податку на прибуток2 їй присвячені 2 рядки):

2 Форма якої затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 20.10.2015 р. № 897.

— у рядку 3.2.2.1 тепер відображатимуть суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток підприємств і платників єдиного податку незалежно від групи (раніше лише платників єдиного податку четвертої групи);

— у рядку 3.2.3 тепер відображатимуть лише суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на користь платника від інших платників податку на прибуток3. Про дивіденди від платників єдиного податку в п.п. 140.4.1 ПКУ більше не йдеться.

3 Окрім інститутів спільного інвестування і платників, прибуток яких звільняється від оподаткування згідно з ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування.

Оскільки не факт, що декларацію змінять оперативно, будьте готові заповнювати по-новому старі рядки (квартальні платники — починаючи зі звітності за І квартал).

Далі говоритимемо про те, що цікаво лише високодохідним платникам податків і малодохідникам, які «не відписалися» від застосування прибуткових різниць.

2. Збільшуюча різниця для колишніх єдиноподатників — не для групи 4. Підправили збільшуючу різницю з п.п. 140.5.12 ПКУ, що зобов’язує збільшувати фінрезультат до оподаткування на суму доходу, отриманого як плата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощенці. Тепер на рівні Кодексу визначено, що застосовувати різницю не потрібно колишнім єдиноподатникам групи 4.

Це цілком логічно, адже особливості визначення доходу, передбачені ст. 292 ПКУ, з числа юросіб стосуються лише єдиноподатників групи 3.

Водночас непоміченою і відповідно невирішеною залишилася «перехідна» проблема, коли аванс отриманий на єдиному податку (відповідно обкладений єдиним податком), а відвантаження відбувається вже після повернення до платників податку на прибуток. Хоча відповідна консультація податківців з 01.01.2018 р. й переведена до розряду нечинних з формальних підстав, швидше за все, у такому разі відображення і повторного оподаткування операції не уникнути.

Див. консультацію в розділі 102.12 ЗІР.

3. «Понад 8 %-ва» різниця за неприбутковими організаціями. З «понад 4 %-ї» збільшуючої різниці (передбаченої п.п. 140.5.9 ПКУ) вичленували пожертвування на користь суб’єктів сфери фізичної культури та спорту і збільшили за ними поріг з 4 до 8 % (новий п.п. 140.5.14 ПКУ).

Так, як виняток із загальної «неприбуткової» «понад 4 %-ї» різниці з п.п. 140.5.9 ПКУ на виконання нового п.п. 140.5.14 ПКУ фінрезультат до оподаткування доведеться збільшувати на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) суб’єктам сфери фізичної культури і спорту, у разі якщо за звітний рік така сума перевищить 8 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (рядок 4 декларації за попередній рік).

Збільшити фінрезультат доведеться на суму «надлишку», тобто на суму, яка вийшла за межі допустимого 8 %-го розміру.

Під суб’єктами сфери фізичної культури і спорту новий п.п. 140.5.14 ПКУ має на увазі:

(а) дитячо-юнацькі спортивні школи;

(б) центри олімпійської підготовки;

(в) школи вищої спортивної майстерності;

(г) центри фізичної культури і спорту інвалідів;

(ґ) спортивні федерації з олімпійських видів спорту.

Такі організації мають бути неприбутковими і внесеними в Реєстр неприбуткових установ та організацій на дату перерахування коштів або передачі їм товарів, робіт, послуг.

Якщо в частині неприбутковості вимога не виконується, застосовувати потрібно збільшуючу різницю із п.п. 140.5.10 ПКУ.

4. Нова різниця за путівками на відпочинок, оздоровлення і лікування. З нового року п.п. 140.5.10 ПКУ, що досі встановлював збільшуючу різницю лише в частині безповоротної фіндопомоги неплатникам податку на прибуток і платникам на податкових канікулах, заграє новими барвами img 3.

Тепер згідно з його положеннями фінрезультат до оподаткування доведеться збільшувати і на суму повної або часткової компенсації один раз на календарний рік вартості путівок на відпочинок, оздоровлення і лікування на території України фізособи-платника податків та/або його дітей віком до 18 років роботодавцем, який є платником податку на прибуток. Коригування доведеться проводити в разі, якщо така компенсація відповідно до ПКУ не включається в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізособи — платника ПДФО.

Тобто те, що не обкладено ПДФО, буде фактично «вичищено» з бухвитрат (збільшить фінрезультат) img 4.

У зв’язку із цим будуть цікавими зміни в ПДФОшний п.п. 165.1.35 ПКУ, який доповнений (знову ж таки з нового року) нормою про те, що не включається в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізособи також: «вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його членів сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем — платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року».

У 2018 році — 18615 грн.

Тобто там, де спрацює ця ПДФО-пільга, повинна застосовуватися збільшуюча різниця. Єдине — різниця формально працює лише за працівниками та/або їх дітьми віком до 18 років. А ПДФО-пільга — за працівниками та/або їх членами сім’ї першого ступеня споріднення. Ця розбіжність, у свою чергу, не зовсім логічна.

5. Зменшуюча «безнадійна» різниця. У п.п. 14.1.11 ПКУ, орієнтуватися на який при списанні безнадійної заборгованості доводиться високодохідним платникам податків (і малодохідним «добровольцям»), не обійшлося без правки. Виключений п.п. «г» означеного підпункту, згідно з яким до безнадійної заборгованості відносили заборгованість фізичних осіб, прощену кредитором.

Заборгованість (1) осіб, пов’язаних з таким кредитором, (2) осіб, що перебувають з ним у трудових відносинах, і (3) осіб, що перебували з кредитором у трудових відносинах, якщо період між датою припинення трудових відносин таких осіб і датою прощення їх заборгованості не перевищував трьох років, до безнадійної не належала і раніше.

6. 30 %-ва різниця з п.п. 140.5.4 ПКУ буде змінена в її «нерезидентній» складовій. Так, фінрезультат до оподаткування доведеться збільшувати на суму 30 % вартості товарів4, придбаних у нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена в Перелік № 4805.

4 У тому числі необоротних активів, робіт і послуг.

5 Перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи, затверджений постановою КМУ від 04.07.2017 р. № 480.

Підправили/уточнили й абз. 3 п.п. 140.5.4 ПКУ, що стосується нерезидентів (у тому числі пов’язаних осіб — нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), указаних у п.п. 39.2.1.2 ПКУ.

Тепер коректно сказано, що мова йде про держави (території), включені в розроблений КМУ під п.п. 39.2.1.2 ПКУ Перелік6.

6 З 01.01.2018 р. це Перелік держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України, з додатка до постанови КМУ від 27.12.2017 р. № 1045.

7. Різниці для банків і небанківських фінансових установ. Також піддалися змінам різниці з пп. 139.3.1, 139.3.3 і 139.3.4 ПКУ (ср. ).

При цьому передбачений спеціальний підхід стосовно обліку для цілей оподаткування податком на прибуток результатів обліку резервів банків і перерахунку таких резервів (пп. 49 і 50 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

8. Різниці, пов’язані з відмінністю від ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки». Такі різниці передбачені пп. 140.5.1 і 140.5.2 ПКУ за реалізованими і придбаними товарами (роботами, послугами) відповідно. Так ось, уточнено, що під договірною (контрактною) вартістю товарів (робіт, послуг) мають на увазі вартість, за якою відповідна операція повинна відображатися при формуванні фінрезультату до оподаткування згідно з правилами бухобліку.

Саме з нею порівнюють ціну, визначену за принципом «витягнутої руки».

У декларації таким коригуванням присвячений додаток ТЦ, сумарні значення граф 15 і 17 якого переносять у рядки 3.1.3 ТЦ і 3.1.4 ТЦ додатка РІ.

Коротко також зазначимо, що:

1. Поставлена крапка в питанні сплати податку на репатріацію єдиноподатниками, що виплачують дохід на користь юрособи-нерезидента/уповноваженої ним особи. Потрібно платити (новий п.п. 297.5 ПКУ).

2. Передбачена можливість зменшення суми податку на прибуток на суму акцизного податку, сплаченого за дизпаливо (важкі дистиляти (газойль), що класифікуються в товарних підкатегоріях 2710 19 43 00, 2710 19 46 00, 2710 19 47 10 згідно з УКТ ЗЕД), використане дизельними локомотивами і самоскидами вантажопідйомністю понад 75 т (товарні підкатегорії 8602 10 00 00, 8704 10 10 10 згідно з УКТ ЗЕД).

При цьому перенести невикористаний залишок на подальші податкові (звітні) періоди (якщо платник податку у звітному періоді не отримав прибутку або сума податку на прибуток менша за суму акцизного податку) не вийде img 5.

3. Передбачено нове «цільове» звільнення від оподаткування для госпдіяльності з використанням газу метану вугільних родовищ. Звільнення тимчасове — діятиме до 01.01.2020 р.

Усі подробиці його застосування знайдете в п. 16 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

4. Дещо підправлена пільга для суб’єктів літакобудування, передбачена п. 41 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Визначено, що до 01.01.2025 р. звільнений від оподаткування прибуток підприємств — суб’єктів літакобудування, визначених відповідно до норм ст. 2 Закону № 26607. Тобто дія пільги поширюється не лише на тих суб’єктів, які займаються розробкою та/або виготовленням з кінцевим складанням літальних апаратів і двигунів до них (як було передбачено раніше).

7 Закон України «Про розвиток літакобудівної промисловості» від 12.07.2001 р. № 2660-III.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі