Теми статей
Обрати теми

З РК, КОРО, але без РРО, та ще й по-новому: розгадуємо ребус

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Упевнені, хто в темі, вже з перших слів назви зрозуміли, про що саме йтиметься. Якщо замість РРО ви маєте право використовувати розрахункові книжки (РК) з КОРО, то ця стаття — саме для вас. А причина для її написання з’явилася тому, що в постанову № 13361 ще наприкінці минулого року внесли суттєві зміни. Які саме?  Пропонуємо зараз же і розібратися.

1 Постанова КМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 23.08.2000 р. № 1336. Затверджений ним Перелік відповідно далі називатимемо Перелік № 1336.

Відколи? Винуватець нашої з вами розмови — постанова № 9842. Дата набрання нею чинності — 20.12.2017 р. Саме в цей день документ був опублікований у газеті «Урядовий кур’єр», 2017, № 240. А згідно з п. 2 цієї постанови вона набирає чинності з дня її опублікування.

2 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 № 1336» від 18.12.2017 р. № 984.

Але було б зовсім не цікаво, якби цим усе й обмежувалося. Є деякі положення, які вступлять у дію лише 20.06.2018 р. Їм присвячений останній підрозділ статті. Але давайте вже перейдемо до основного масиву новинок.

Що змінилося і кого стосується?

По-перше, для деяких форм і умов ведення діяльності постановою № 1336 встановлені граничні розміри річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг). При його перевищенні застосування РРО стає обов’язковим. Так ось, ці розміри «осучаснили»:

— де було 200 тис. грн., стало 500 тис. грн. (пп. 2, 3, 5, 6, 13, 14, 17, 22, 23, 27 Переліку № 1336) на один суб’єкт господарювання;

— де було 75 тис. грн., стало 250 тис. грн. (пп. 4 і 7 Переліку) на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів / надання послуг).

Для форм і умов проведення діяльності, визначених у пп. 1, 8 — 11, 15, 19 — 21, 24 — 26 Переліку, граничний розмір розрахункових операцій, як і раніше, не встановлений.

По-друге, в абз. 3 п. 2 постанови № 1336 тепер закріплено «особливе правило», що кореспондує з п. 296.10 ПКУ.

Означеною нормою ПКУ, нагадаємо, встановлено, що підприємці — платники єдиного податку груп 2 і 3 зобов’язані застосовувати РРО (а точніше, втрачають «РРО-імунітет») при перевищенні в календарному році обсягу доходу більше 1 млн грн.

Тепер у постанові закріпили, що такі підприємці, «перестрибнувши» мільйонну «планку», обов’язково застосовують РРО відповідно до п. 296.10 ПКУ (ср. ).

Тобто КМУ, по суті, узаконив раніше «поширену» податківцями ідею, що «надмільйонник», який втратив «РРО-імунітет», НЕ може працювати згідно з постановою № 1336, обходячись лише застосуванням РК з КОРО.

Знову-таки, пам’ятаємо прописну істину — якщо підприємець «на вході» має справу лише з класичною безготівкою, РРО йому не потрібен, так само як і РК з КОРО.

По-третє, згідно з новим п. 21 постанови дія цього документа не поширюється на суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами. Цим пояснюються також зміни в пп. 1 і 9 Переліку № 1336.

До підакцизних, нагадаємо, належать товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ (ст. 215 ПКУ) встановлені ставки акцизного податку. У тому числі пиво алкогольне (безалкогольне — не є підакцизним).

При цьому свіжа новина, про яку ми говорили в минулому номері журналу3, зі списку підакцизних товарів вибув із цього року квас «живого» бродіння.

3 Стаття «Новини «другого ешелону» (єдиний податок, плата за землю тощо)».

По-четверте, змін зазнали окремі форми й умови ведення діяльності. Давайте коротко пробіжимося по них.

1. Роздрібна торгівля пивом у пляшках і бляшанках без РРО більше не доступна img 1 для підприємців-єдиноподатників. Раніше п. 1 Переліку № 1336 передбачав для них таку можливість за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів. Тепер у вказаному пункті залишилася згадка лише про продовольчі товари (які були присутніми там і раніше). Причому окремо підкреслено, що підакцизні товари не можуть бути включені в продовольчі.

Нагадаємо, що раніше інтерес у підприємця-єдиноподатника до цієї норми міг виникнути хіба що в тому випадку, якщо він хотів торгувати пивом, але не хотів ставити РРО (а хотів обмежитися РК з КОРО)4.

4 Деталі знайдете в статті «Продаж алкогольних напоїв: про що слід знати» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 28).

Тепер виходить, щоб торгувати пивом алкогольним, у будь-якому випадку потрібен РРО.

Інакше не отримати ліцензію на торгівлю алкоголем (до якого зараз належить у тому числі й пиво алкогольне).

І не зовсім зрозуміло, навіщо взагалі залишена позиція щодо єдиноподатників (п. 1 Переліку № 1336) img 2. «Надмільйонникам» не можна, «з пивом» не можна. А продовольчими товарами до мільйона можна спокійно торгувати без РРО, КОРО, РК навіть без Переліку № 1336.

2. Продаж алкогольних напоїв і підакцизних непродовольчих товарів на підприємствах поштового зв’язку без застосування РРО був НЕможливий і раніше. Тепер у п. 9 Переліку, що встановлює таку заборону, внесли «косметичну правку», згідно з якою продаж газет, журналів, конвертів, листівок, знаків оплати поштових послуг, іншої друкованої продукції на таких підприємствах допустимий лише за відсутності продажу підакцизних товарів.

Інша обов’язкова умова не нова: питома вага вказаної продукції повинна складати більше 50 % загального товарообігу.

3. Продаж талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю в кіосках та салонах транспортних засобів для проїзду в електротранспорті і на морських та річкових судах можливий без застосування РРО. Зверніть увагу, що з п. 10 Переліку № 1336, яким це встановлено, зникла можливість проведення через РК і КОРО:

— продажу квитків у міжміському автотранспорті;

Знову ж таки не забуваємо про існування «звільняючої» норми з п. 4 ст. 9 Закону про РРО.

— продажу в кіосках телефонних карток, що застосовуються у таксофонних мережах.

4. По-новому зазвучали абз. 3 і 4 п. 11 Переліку. Тепер вони злилися в єдиний абзац такого змісту: «Надання побутових послуг з ремонту та встановлення побутових машин і приладів, радіоелектронної апаратури, телеантен, ремонту і складання меблів, прибирання квартир, догляду за дітьми, хворими та людьми похилого віку, фотографування, ремонту квартир, приготування їжі, прання білизни, хімічного чищення, ремонту взуття, швейних та трикотажних виробів, виробів текстильної та шкіряної галантереї, металевих виробів фізособами-підприємцями, які провадять господарську діяльність (окрім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та не використовують працю найманих осіб».

Звертає на себе увагу принципово новий суб’єктний склад «звільнених».

5. Уточнено також формулювання абз. 2 п. 25 Переліку № 1336, що дозволяє обійтися без РРО при наданні послуг з видачі дозволів на право здійснення любительського і спортивного рибальства на засадах спеціального використання водних живих ресурсів і на добування мисливських тварин.

Без застосування РРО тепер не обійтися при:

— наданні на вокзалах і в портах послуг носильниками з доставлення багажу пасажирів;

— реалізації білетів державних лотерей (там, де не працює звільняюча «лотерейна» пільга з п. 4 ст. 9 Закону про РРО).

Усе тому, що з 20.12.2017 р. видалені пп. 16 і 18 Переліку № 1336.

Літні новинки. На 20.06.2018 р. припаде «друга хвиля» змін. Підправлять пп. 8 і 15 Переліку № 1336 відповідно. Зараз вони дозволяють використовувати розрахункові книжки і КОРО при:

— продажу товарів (згідно з переліком, затвердженим Держкомзв’язку5) і наданні послуг поштовими відділеннями та пунктами зв’язку в селах. Зараз список таких товарів затверджений наказом № 5906;

5 І погодженим із Мінекономіки і Державною податковою адміністрацією (останнє — архаїзм постанови № 1336).

6 Наказ Мінінфраструктури «Про затвердження Переліку товарів, при реалізації яких дозволяється проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій об’єктами поштового зв’язку в селах» від 21.11.2014 р. № 590.

— продажу товарів з розносок і ручних візків, наданні послуг у салонах на залізничному, морському, річковому та повітряному транспорті за переліком, затвердженим Мінтрансом, а на повітряних суднах, задіяних у міжнародних повітряних сполученнях, — також продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Зараз для цих цілей слугує наказ № 1057.

7 Наказ Мінтрансу «Про затвердження Переліку товарів, які реалізовуються з розносок і ручних візків, та видів послуг у салонах на залізничному, морському, річковому та повітряному транспорті, які надаються без застосування реєстраторів розрахункових операцій, з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій» від 18.02.2004 р. № 105.

Так ось, із зазначеної дати постановою № 1336 буде передбачено, що відповідні переліки повинен установлювати КМУ за поданням Мінінфраструктури. Щиро сподіваємося img 3, що вони швидко впораються з покладеними на них обов’язками, щоб не допустити неприємних ситуацій.

Крім того, зникне застереження про те, що на повітряних суднах міжнародного сполучення можна продавати алкоголь і тютюнові вироби без застосування РРО8.

8 Чесно кажучи, не до кінця зрозуміло, як це застереження зараз співіснує з п. 21 постанови № 1336, який установлює, що його дія не поширюється на суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі