Теми статей
Обрати теми

Звіт про суми податкових пільг: покваптеся

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Якщо суб’єкт господарювання протягом звітного періоду користувався будь-якими пільгами в оподаткуванні, йому потрібно відзвітувати про суми таких пільг. У зв’язку з наближенням строків подання річного Звіту про пільги нагадаємо основні моменти, пов’язані з його поданням.

Хто подає Звіт? Звіт про суми податкових пільг (далі — Звіт) повинні подавати суб’єкти господарювання, які не сплачують податки і збори у зв’язку з отриманням податкових пільг (п. 2 Порядку № 1233*). При цьому суб’єктами господарювання з метою подання Звіту про пільги є (ст. 55 ГКУ) як юрособи, так і фізособи-підприємці. Отже, не лише юрособи, але і підприємці, які отримують пільги з будь-яких податків, зобов’язані подавати «пільговий» Звіт.

* Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

Якщо пільгами ви не користуєтеся, то Звіт не подається (п. 3 Порядку № 1233). Зорієнтуватися в тому, потрібно подавати Звіт чи ні, допоможе Довідник податкових пільг. Звіт про пільги подають, якщо використовують пільгу, вказану в Довіднику податкових пільг. Якщо ваша пільга не потрапила в Довідник, то звітувати про неї не потрібно img 1.

Такий висновок виходить з консультації, розміщеної в категорії 102.22 ЗІР ДФСУ, в якій податківці стверджують, що в Довідниках пільг наведені всі податкові пільги.

При поданні Звіту за 2017 рік користуємося Довідником податкових пільг, що є втратами доходів бюджету № 85/1 і Довідником інших податкових пільг № 85/2 (наведені в листах ДФСУ від 29.12.2017 р. № 85/1 і № 85/2).

Окремо зазначимо, що неприбуткові організації стосовно пільг з податку на прибуток Звіт не подають. Вони не є платниками податку на прибуток (п. 133.4 ПКУ) і окремих кодів «прибуткових» пільг для них у Довідниках пільг немає.

Проте якщо неприбуткові організації користуються пільгами з інших податків (наприклад, земельного тощо), то «пільговий» Звіт потрібно подати.

Також не подають Звіт відокремлені підрозділи юридичних осіб. Вони хоча і належать до платників податків (п. 15.1 ПКУ), але суб’єктами господарювання не є. У такому разі про пільги «в цілому» відзвітує головне підприємство.

Форма Звіту. Подають Звіт за формою, затвердженою постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

Строки подання. Звіт подають протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду (п. 3 Порядку № 1233). Отже, Звіт про пільги за 2017 рік потрібно подати не пізніше 9 лютого 2018 року.

Звернемо увагу платників, які користувалися тільки пільгами з податку на прибуток (пільг з інших податків не мають). І «квартальні», і «річні» платники з податку на прибуток у цьому разі Звіт подають у загальні строки — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто за 2017 рік — не пізніше 9 лютого 2018 року. Раніше контролери дозволяли «річникам» подавати «пільговий» Звіт у строки подання річної декларації з податку на прибуток (60 календарних днів згідно з п.п. 49.18.3 ПКУ), про що свідчила консультація в категорії 102.23.01, яка зараз втратила чинність. У новій же консультації в категорії 102.23.01 вони вже вимагають від «річників» подавати Звіт про пільги в загальні строки — протягом 40 календарних днів, що настають за закінченням звітного періоду.

Звіт має статус податкової декларації. Звіт вписується у визначення податкової декларації з п. 46.1 ПКУ. Відповідно, за неподання/несвоєчасне подання Звіту загрожує штраф за п. 120.1 ПКУ у розмірі 170 грн. (при повторному порушенні протягом року — 1020 грн.).

Крім того, податківці в разі неподання/несвоєчасного подання Звіту говорять і про застосування адмінштрафу за ст. 1631 КпАП у розмірі від 85 грн. до 170 грн., а при повторному порушенні протягом року — від 170 грн. до 255 грн.

Категорія 138.01 ЗІР.

Крім того, статус податкової декларації означає і те, що для «пільгового» Звіту (як і для податкових декларацій) працює правило «святкових» перенесень з п. 49.20 ПКУ.

Як розрахувати суму податкових пільг і заповнити Звіт? Суму податкових пільг розраховуємо як суму податку/збору, яку повинен був би сплатити суб’єкт господарювання, якби не користувався пільгами. Також при розрахунку суми податкових пільг:

— з ПДВ орієнтуємося на Порядок, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2011 р. № 167**;

** Про те, як розрахувати суму податкових пільг з ПДВ і показати їх у Звітності ви можете прочитати в статті «ПДВ-пільги в «пільговому» Звіті» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 43).

— з податку на прибуток — на Методичні рекомендації щодо визначення втрат бюджету від застосування пільг з податку на прибуток (доведені листом ДПАУ від 06.06.2012 р. № 15709/7/15-1217).

Звіт заповнюється наростаючим підсумком з початку року.

Найменування графи

Що зазначається

«Код податку, збору»

Наводимо згідно з бюджетною класифікацією (беремо з наказу Мінфіну від 14.01.2011 р. № 11)

«Найменування податку, збору»

«Код пільги згідно з довідником пільг»

Беремо з Довідників податкових пільг. При заповненні Звіту за 2017 рік використовуємо Довідники № 85/1 і № 85/2

«Найменування податкової пільги»

«Сума податкових пільг»

усього

Наводимо обсяг пільг з платежів, здійснених до зведеного бюджету

у тому числі з державного бюджету

Із загального обсягу пільг виокремлюємо обсяг пільг за платежами, що здійснені до держбюджету

Перелік податкових платежів, що сплачуються до загального фонду держбюджету, наведений у ст. 29 БКУ. Склад доходів місцевих бюджетів визначається згідно зі ст. 66 — 69, прим. 1 БКУ

«Строк користування податковими пільгами у звітному періоді»

дата початку

Дата «число, місяць, рік» початку і закінчення дії пільги. Якщо строк користування пільгою встановлений до початку звітного періоду і триває після його закінчення, такий строк збігається з датою початку і закінчення вказаного періоду

дата закінчення

Сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням, гривень

усього

Заповнюють тільки суб’єкти господарювання, для яких податкове законодавство встановлює вимогу про цільове використання отриманих пільг

у тому числі з державного бюджету

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі