Теми статей
Обрати теми

Земля і нерухомість: а що у ФОП?

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
20 лютого спливають строки подання декларації з плати за землю, декларації з податку на нерухомість на 2018 рік. Зазвичай, ці звіти подають юрособи. А як же підприємці? Більшість з них «звільнені» від подання таких звітів. Але, на жаль, звільнення працює не для всіх. Кому ж не пощастило?

Податок на нерухомість, відмінну від землі. Що стосується податку на нерухомість, то нюансів немає. Декларацію з нього зобов’язані подавати тільки юрособи, про що прямо сказано в п.п. 266.7.5 ПКУ. І податківці із цим погоджуються (категорія 106.01 ЗІР). Отже, навіть якщо маємо справу з нежитловим «нерухом» і використовуємо його в підприємницькій діяльності, податок нам як «фізикам» розраховують контролери і декларацію подавати не потрібно.

До речі, в ПКУ із цього року прописали нюанси на випадок, якщо податківці у встановлений строк не надішлють (не вручать) вам податкове повідомлення-рішення з податку на майно. «Підкреслено», що:

— якщо повідомлення-рішення немає, то і сплачувати нічого не треба;

— за повідомленням-рішенням, надісланим (врученим) податківцями із запізненням, зобов’язання сплатити доведеться (його ніхто не відміняє), але без санкцій за порушення строків сплати (п. 126.3 ПКУ).

Тобто фактично у вас з’являється розстрочка на його сплату* img 1.

* Детальніше про це читайте в статті «Нове в обліку великих платників податків та інші зміни в адмініструванні податків» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 1-2).

Податок на землю / орендна плата за землю. А ось із платою за землю висновки вже чомусь інші. Нюанси такі:

1) якщо ви саме як підприємець орендуєте землю в сільради, міськради або ради об’єднаної територіальної громади і використовуєте її в господарській діяльності, потрібно уподібнитися юрособі і подати декларацію з плати за землю (у цьому випадку декларуємо орендну плату за земельні ділянки держ- і комунальної власності) (категорії 112.01 і 112.05 ЗІР).

Граничний строк подання деки на 2018 рік — 20.02.2018 р.

Якщо договір оренди оформлений як на звичайного громадянина, навіть у разі використання земділянки в госпдіяльності дека не подається (категорія 112.05 ЗІР);

2) якщо у вас є у власності земля, то переважно вона оформлена на вас як на фізособу-громадянина (аналогічно нерухомості). У цьому випадку податківці згодні з тим, що декларацію подавати не потрібно. Навіть якщо земля використовується в госпдіяльності img 2 (категорія 112.05 ЗІР);

3) деяким підприємцям у період з 19.01.99 р. по 20.07.2007 р. при купівлі земділянок документи про право власності оформляли не на громадянина, а на фізособу-підприємця img 3. Таким підприємцям, якщо вони використовують землю в госпдіяльності, на думку податківців, потрібно подавати декларацію із земподатку (не пізніше 20.02.2018 р.) img 4 (категорія 112.05 ЗІР);

4) якщо документів на землю немає (ще не оформили), то декларацію можна не подавати, навіть при використанні землі в госпдіяльності (категорія 112.05 ЗІР).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі