Теми статей
Обрати теми

«Зменшуючий» РК розблокували: зменшуємо податкові зобов’язання

В якому періоді постачальник повинен зменшити податкові зобов’язання (ПЗ), якщо розрахунок коригування (РК) складений і відправлений на реєстрацію в одному періоді, але в результаті блокування виявився зареєстрованим уже після подання звітності за період, у якому він був складений?
блокування РК, зменшення податкових зобов’язань

Відповідь на це непросте запитання надали фіскали одному з платників в ІПК від 13.06.2018 р. № 2596/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

Ситуація така. У липні 2017 року в «граничні» строки був поданий на реєстрацію червневий РК. РК був заблокований. Після подання розблокувальних документів була отримана відмова в реєстрації РК. Потім, за підсумками оскарження, в серпні 2017 року прийнято рішення про реєстрацію РК. У якому періоді постачальник показує зменшення ПЗ?

Відповідь від фіскалів: у цьому випадку ПЗ потрібно зменшити в червні 2017 року — шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) до декларації за червень. Чи мають рацію фіскали?

Слід врахувати, що на відміну від податкового кредиту, відображення якого можна відкладати на наступні періоди, для ПЗ такого «перетягування» не передбачено. Проводити зменшення ПЗ потрібно чітко «період у період». При цьому основне правило п.п. 192.1.1 ПКУ встановлює, що проводити коригування потрібно в періоді виникнення коригувальної події. Але! Згідно з п. 16 Порядку № 569* постачальник має право зменшити ПЗ тільки після реєстрації РК у ЄРПН.

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Свого часу визначати період для відображення зменшення ПЗ фіскали рекомендували з оглядкою на «своєчасність/несвоєчасність» РК. Якщо покупець зареєстрував РК: (1) «своєчасно» — постачальник зменшує ПЗ у періоді складання РК; (2) «несвоєчасно» — у періоді реєстрації такого РК.

Але особливість реєстрації розблокованих ПН/РК полягає в тому, що після розблокування вони реєструються датою їх первісного відправлення на реєстрацію. І виходить, що якщо РК був відправлений на реєстрацію своєчасно, то навіть якщо він буде розблокований через декілька періодів — він вважатиметься своєчасним.

Проте, незважаючи на це, на дату складання звітності за червень 2017 року РК не був зареєстрований. А отже, йому не місце в червневій декларації. І подавати УР потім до цієї декларації теж неправильно. Адже помилок у цьому випадку в декларації за червень немає!

Але, найімовірніше, рекомендації фіскалів про подання УР до червня пов’язані ще і з особливостями розрахунку ∑Перевищ.

∑Перевищ виникає, якщо ПЗ за деклараціями (з ряд. 9 розділу I) більше, ніж ПЗ за даними ЄРПН.

Враховуючи, що наш РК вважається своєчасним, система відноситиме його до ∑ЄРПН місяця складання (червня). У той час як у декларації за червень цей РК не показаний. А отже, щойно пройде реєстрація РК — з’явиться сума ∑Перевищ img 1. І ось тільки для того, щоб позбутися від ∑Перевищ, можливо, і є логіка в поданні УР до червневої декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі