Теми статей
Обрати теми

Готівка замість безготівки в чеку РРО: як виправитися?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Ситуація. Працівник підприємця помилково провів платіж картою з формою оплати «готівка». Помилку помітив, тому неправильний чек залишив у себе, пробив чек на повернення й оформив правильний чек («безготівка, карта»). Крім того, він написав пояснювальну на ім’я підприємця і додав обидва чеки («готівка» і «повернення»).
Чи правильно виправлена помилка?

Як виправити помилку

Просто виправити в чеку форму оплати, закресливши неправильну і вписавши правильну, ясна річ, не можна img 1. Для виправлень помилок у чеку РРО існує спеціальний алгоритм (пп. 7 і 8 розд. III Порядку № 547*).

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, які застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Яка б помилка не була (сумова чи у формі оплати, як у нашому випадку), помилковий чек потрібно анулювати. Адже інших способів виправитися Порядок № 547 не містить у принципі.

img 2

Як виправити неправильну форму розрахунків у чеку РРО

Як бачимо, працівник підприємця діяв правильно. Єдине, що потрібно доробити, — скласти акт про анулювання помилкового платежу. Акт передають до бухгалтерії, де він зберігається протягом 3 років. За відсутності бухгалтерії (це якраз наш випадок) акти підклеюють до останньої сторінки відповідної КОРО.

Цей обов’язок не потрібно скидати з рахунків, особливо у світлі останніх змін. Адже КОРО для підприємця, так само як і Книга обліку доходів (і витрат), слугують для підтвердження оприбуткування готівки**.

** Детальніше про це ми писали в статті «Касові операції у підприємця: чи є новини?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 26).

Акт можна скласти в довільній формі, але в ньому обов’язково потрібно зазначити дані про помилкову суму і реквізити чека РРО (варто зазначити реквізити помилкового чека і чека видачі коштів).

Виправляти такі помилки слід до закінчення робочого дня.

Адже чинне законодавство не передбачає механізму виправлення помилково проведеної через РРО суми наступного дня.

Зверніть увагу: при скасуванні помилково проведеної через РРО операції така сума не відображається в КОРО в графах 5 — 10, оскільки руху коштів по суті не було, було лише виправлення помилки.

Санкції за порушення

Відразу зауважимо: якщо ви виправили помилку так, як того вимагає нормативка, жодних штрафів не буде. Якщо ж підприємець допустив деякі вільності при виправленні, давайте поглянемо, чим це може обернутися.

У принципі, особливо завзяті перевіряючі можуть замахнутися і на 5-кратний штраф за неоприбуткування. Мовляв, «неправильне виправлення помилки» не вважається виправленням. Отже, «фейкову» готівку (яка насправді була безготівкою) потрібно було облікувати, а її не облікували.

Якщо «від’ємну» суму пробити, а про новий правильний чек «забути», то податківці можуть оштрафувати за нероздрукування розрахункового документа за п. 1 ст. 17 Закону про РРО:

— якщо це перше встановлене перевіркою протягом календарного року порушення — 1 грн.;

друге порушення — 100 % вартості проданого з порушенням товару. Під розміром проданого з порушенням товару в цьому випадку податківці, очевидно, захочуть розуміти суму неправильного чека.

Крім того, є ще адмінштраф за ст. 1551 КпАП за порушення встановленого порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Продавця можуть оштрафувати на суму 34 — 85 грн., а підприємця — на суму від 85 до 170 грн.

До речі, від цього штрафу може врятувати 3-місячний строк давності за ст. 38 КпАП.

Тобто якщо податківці не перевірять вас протягом 3 місяців, можна спати спокійно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі