Теми статей
Обрати теми

Підприємці і ф. № 20-ОПП: ситуації з практики

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Одне з ліків від нудьги — реєстрація підприємцем. «Пригоди» не змусять на себе довго чекати. Сьогодні поговоримо про «облікові» пригоди з ф. № 20-ОПП.

Податківці забули внести в базу вашу форму № 20-ОПП… Ситуація така. Підприємець почав діяльність у далекому 2011 році і відразу подав форму № 20-ОПП, зазначивши в ній усі об’єкти оподаткування. Через 7 років інформація про один із цих об’єктів змінилася, і підприємець вирішив подати форму № 20-ОПП (про зміни) в електронному вигляді. Але він виявив, що не може цього зробити, оскільки первісні дані (подані у 2011 році) взагалі не відображаються в електронному кабінеті: їх там немає img 1! Як же бути?

Нагадаємо, що подавати форму № 20-ОПП розпочали з 2011 року. Інформацію із цього звіту податківці зобов’язані були вносити в електронний Єдиний банк даних юросіб/Реєстр самозайнятих осіб — п. 1.5 Порядку № 979*.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 979.

Порядок № 979 на сьогодні втратив чинність, але його наступник — Порядок № 1588** — містить усе ті ж вимоги (пп. 1.5 і 8.4).

** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Але оскільки протягом багатьох років форму № 20-ОПП подавали виключно в паперовому вигляді, «людський» чинник міг призвести до того, що якась інформація загубилася і «не дійшла» до Реєстру.

Відповідно і в його електронному кабінеті її немає, хоча за правилами вона там бути повинна img 2. Зрозуміло, що змінити дані, яких немає, та ще і за допомогою електронної форми № 20-ОПП, неможливо — система її не пропустить. Що ж робити? Є два варіанти:

1) поїхати в податкову, взявши із собою копію форми № 20-ОПП, яку ви подавали у 2011 році (первинне подання інформації), і домогтися того, щоб податківці внесли до Реєстру самозайнятих осіб раніше подані вами дані.

Врахуйте, що на це може піти до 30 днів (категорія 119.13 ЗІР), після чого ви зможете подати форму № 20-ОПП зі змінами (навіть в електронному вигляді);

2) або подати електронну форму № 20-ОПП (дубль тієї, що подавалася у 2011 році) з кодом «1» «Первинне надання…». У цьому випадку дані про ваші об’єкти оподаткування потраплять до Реєстру самозайнятих осіб того ж дня (категорія 119.13 ЗІР).

Про результати обробки документа підприємця проінформує квитанція 2.

Отже, вже наступного дня ви зможете подати електронну форму № 20-ОПП зі змінами (код «3» «Зміна відомостей про об’єкт оподаткування» в графі 2).

Щоправда, через гармидер зі «звітом, що загубився», 10-денний строк подання форми № 20-ОПП можна пропустити. А податківцям, які, по суті, самі винні в цій біді, може вистачити нахабства погрожувати за це 170-гривневим штрафом за п. 117.1 ПКУ, з них станеться img 3.

Але не поспішайте хвилюватися img 4. По-перше, у вас є копія форми № 20-ОПП, подана ще у 2011 році. Тобто ви легко доведете, що звіт з первинною інформацією подали вчасно. А по-друге, при зміні відомостей про об’єкти оподаткування конкретний строк подання форми № 20-ОПП узагалі не встановлений! Тому від штрафу можна відбитися img 5 ***.

*** Аргументи знайдете в статті «Декомунізація і форма № 20-ОПП: як уникнути відповідальності» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 38).

В Електронний кабінет потрапили зайві об’єкти. А тепер — зворотна ситуація. Підприємець узагалі не подавав форму № 20-ОПП, діяльність веде на території України (конкретного офісу немає). Проте в його Електронному кабінеті вказано, що в нього є офіс (об’єкт оподаткування), адреса якого = адресі прописки підприємця (насправді, це гуртожиток без права власності на нього). Давайте поглянемо, що тут не так.

Чи є помилка в Електронному кабінеті? Так, є. Оскільки в гуртожитку, де підприємець прописаний, він не веде підприємницької діяльності, його кімната не є: 1) ні об’єктом оподаткування; 2) ні об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням; 3) ні об’єктом, через який здійснюється діяльність. Адже наявність факту прописки не тягне за собою необхідності сплати податків і зборів (п. 8.2 Порядку № 1588).

Із цим цілком згодна і ДФСУ (категорія 119.11 ЗІР). Вона підтверджує, що вказувати у формі № 20-ОПП нерухомість, у якій підприємець прописаний, потрібно тільки в тому випадку, якщо: 1) за адресою прописки він займається підприємницькою діяльністю; 2) або ця адреса якось пов’язана зі здійсненням госпдіяльності.

Усе це наштовхує на думку, що адреса гуртожитку потрапила в Електронний кабінет помилково. Але чи небезпечна така помилка? У нашому випадку — ні img 6, оскільки, по-перше, кімната знаходиться в гуртожитку і не є власністю підприємця, тобто податківці в будь-якому разі не нарахують нерухом-податок.

Податок на нерухомість нараховується тільки власникам нерухомості і в принципі не нараховується на гуртожитки (п.п. «б» п.п. 266.2.2, п.п. 266.1.1 ПКУ).

А по-друге, як ми вже з’ясували, дані про кімнату підприємець не зобов’язаний був подавати податківцям у формі № 20-ОПП. Отже, вони не мають права застосувати до нього штраф за неподання цього звіту (170 грн. за п. 117.1 ПКУ).

Але якщо б подібна помилка торкнулася підприємця, прописаного у власній квартирі, наслідки були б значно гіршими. Через помилку він міг би втратити пільгу (60 кв. м) з нерухом-податку img 7. Тому зараз розповімо, як виправити ситуацію, що склалася (у принципі, якщо помилка ролі не відіграє, можна залишити все як є):

подати форму № 20-ОПП, в якій указати офіс з адресою прописки, поставивши в графі 2 код «6» «Закриття об’єкта оподаткування». У цьому випадку дані про «офіс»-гуртожиток мають бути видалені з Електронного кабінету img 8;

або ініціювати звірку з податківцями згідно з п. 13.4 Порядку № 1588 для усунення невідповідностей у Реєстрі самозайнятих осіб.

Якщо програма автоматично «призначила» офісом вашу квартиру, краще скористатися другим варіантом.

Перший варіант надасть податківцям формальний привід нарахувати нерухом-податок за період від держреєстрації ФОП до подання ним форми № 20-ОПП з кодом «6» img 9.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі