Теми статей
Обрати теми

Порядок оприбуткування готівки: готова «риба» для вас

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Нове «касове» Положення № 148*, що звалилося 5 січня «як сніг на голову», примушує підприємства розробити і затвердити свій порядок оприбуткування готівки в касі. На що звернути увагу підприємству при розробці такого внутрішнього документа? Про це — у нашій статті.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Що означає «оприбуткувати готівку»?

Уся готівка, що потрапляє в касу підприємства або його відокремленого підрозділу, має бути своєчасно оприбуткована (п.п. 2 п. 58 Положення № 148). Під оприбуткуванням готівки, що надійшла в касу, розуміють її облік у повній сумі в касовій книзі / книзі обліку доходів і витрат (п.п. 18 п. 3 Положення № 148).

Тобто для цілей оприбуткування готівки тепер призначені тільки дві форми книг обліку: 1) касова книга; 2) книга обліку доходів (і витрат).

Записом у книгу обліку доходів і витрат (доходів) прибуткують готівку фізособи-підприємці.

Увага! З визначення терміна «оприбуткування готівки» виключена книга обліку розрахункових операцій (КОРО). Тому відтепер запис у КОРО, з точки зору оприбуткування готівки, нічого не означає (на відміну від правил, що діяли раніше).

Врахуйте! Готівку, що надходить у касу, прибуткують у день її отримання в повній сумі (п. 11 Положення № 148). На суму, що фактично надійшла в касу, виписують прибутковий касовий ордер (ПКО). А потім на його підставі касир здійснює запис у касовій книзі теж, до речі, у день надходження готівки (п. 40 Положення № 148).

Якщо підприємство використовує РРО або РК з КОРО (без застосування РРО), той же п. 11 Положення № 148 припускає можливість оприбуткування готівки в касовій книзі на підставі фіскальних звітних чеків або даних розрахункових квитанцій. Проте ця норма дисонує з п. 25 Положення № 148. Останній вимагає здійснювати приймання готівки в касу виключно за ПКО. До самого ж ПКО може бути доданий документ, на підставі якого він складений.

Тому доки НБУ не прояснить ситуацію із цього приводу, «бігти попереду паровоза» не радимо — приймання готівки в касу оформляйте ПКО і вже його дані вносьте в касову книгу.

Коли потрібна «відокремлена» касова книга?

Кожне підприємство, що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів). До речі, зверніть увагу: у «касових» цілях відокремленими підрозділами є філії, представництва, відділення й інші структурні підрозділи, які наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи стосовно цього майна право оперативного використання або інше речове право, передбачене законодавством України (п.п. 2 п. 3 Положення № 148).

Так ось, відокремлені підрозділи касову книгу (п. 39 Положення № 148):

— повинні вести — якщо приймають готівку за продану продукцію (товари, роботи, послуги) за ПКО, а також видають готівку на виплати, пов’язані з оплатою праці, на госппотреби та інші операції за видатковими касовими ордерами (ВКО) і видаткових відомостями (абзац третій);

— не ведуть — якщо проводять готівкові розрахунки через РРО або РК з КОРО, але не приймають і не видають готівку за касовими ордерами (абзац четвертий).

Виходить, у відокремленому підрозділі обов’язково має бути касова книга тільки в тому випадку, коли він приймає/видає готівку за касовими ордерами.

Такого ж висновку доходять і податківці (див. http://zp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/323847.html).

А як бути з оприбуткуванням готівки? Адже оприбуткування — це облік готівки в повній сумі саме в касовій книзі. А якщо її не заводити для відокремленого підрозділу, що тоді підтвердить факт оприбуткування?

На наш погляд, таке послаблення поширюється тільки на ті відокремлені підрозділи, які здають виручку виключно в касу головного підприємства, де і відбувається оприбуткування готівки в його касовій книзі.

Причому, схоже, такі відокремлені підрозділи зобов’язані тепер усю виручку до копійки вигребти з ящика РРО і здати головному підприємству, щоб вона вважалася оприбуткованою, навіть якщо не порушений ліміт.

Якщо ж відокремлений підрозділ здає виручку до банку або небанківської фінустанови, минувши головну касу, без «відокремленої» касової книги йому не обійтися. Інакше в нього не відбудеться оприбуткування готівки. Цей висновок виходить із системного прочитання п.п. 18 п. 3 і п. 11 Положення № 148.

Щоправда, податківці «видали на-гора» консультацію, де роз’яснюють: без оприбуткування в касі підприємства (!) відокремлені підрозділи мають право здавати готівкову виручку (1) безпосередньо в каси юридичних осіб або (2) банків, або (3) небанківських фінансових установ, які отримали відповідну ліцензію на переказ коштів у нацвалюті.

Див. консультацію в категорії 109.15 ЗІР.

Тобто при такому ліберальному підході відокремлені підрозділи, які використовують РРО або РК і ведуть КОРО, можуть здати готівкову виручку до банку (самостійно або через інкасаторів), не прибуткуючи її в касі підприємства.

Яку саме касу мали на увазі контролери — головну чи відокремлену? Або ж одночасно і ту й іншу?

Трактувати тут можна по-різному. Так, якщо йдеться про касу головного підприємства, то в ситуації здачі отриманої відокремленим підрозділом виручки до банку (самостійно або через інкасаторів) усе логічно — готівка в такому разі проходить повз головну касу і відповідно без оприбуткування в ній. А ось якщо відокремлений підрозділ здає готівку безпосередньо в касу головного підприємства, то, зрозуміло, там її й оприбуткують. Якщо ж фіскали мали на увазі відокремлену касу, то, мабуть, вони ще не вникнули в «касові» зміни, що відбулися img 1.

Так, якщо по-чесному, ця їх консультація «до болю» повторює скасовану, з тією лише відмінністю, що вона тепер посилається на норми нового «касового» Положення № 148 (ср. ). Загалом, без індивідуальної податкової консультації (ІПК) на свою адресу користуватися цією ліберальною думкою, вважаємо, ризиковано!

Повторимо! Якщо відокремлений підрозділ з РРО (РК) і КОРО не веде касової книги (як дозволяє п. 39 Положення № 148), то його готівкову виручку безпечніше здавати в касу головного підприємства і прибуткувати там.

Адже запис у КОРО не вважається оприбуткуванням готівки.

Якщо ж відокремлений підрозділ з РРО (РК) і КОРО здає отриману виручку до банку (самостійно або через інкасаторів), то «відокремлену» касову книгу йому краще таки мати!

Імовірно, саме для подібного випадку НБУ і задумав здійснювати записи в касовій книзі на підставі фіскальних звітних чеків / даних розрахункових квитанцій. А норма про те, що відокремленим підрозділам касова книга взагалі не потрібна, — просто атавізм, що перекочував зі старого «касового» положення.

Тому доки загадка не розгадана, «відокремлену» касову книгу, вважаємо, потрібно мати в будь-якому відокремленому підрозділі підприємства, який не здає готівку в головну касу, незалежно від того, застосовує він РРО (або РК з КОРО) чи ні.

Принаймні до того моменту, доки «на руках» у підприємства не з’явиться «звільняюча» ІПК.

Що включати в порядок оприбуткування готівки?

Як чинити, коли режим роботи відокремлених підрозділів з РРО (або РК і КОРО), які не ведуть касової книги, не збігається з розпорядком функціонування бухгалтерії підприємства (у тому числі у вихідні і святкові дні)? Наприклад, графік роботи бухгалтерії підприємства — 5 днів на тиждень з 8:00 до 16:30 (вихідні — субота і неділя), а режим роботи відокремленого підрозділу — щодня з 9:00 до 23:00 без вихідних.

У подібній ситуації п. 40 Положення № 148 пропонує внутрішнім документом визначити порядок взаємодії відокремлених підрозділів з бухгалтерією підприємства — юридичної особи, який забезпечить своєчасність оприбуткування готівки в касі. Очевидно, що тут ідеться про ті господарські одиниці, які здають готівку в головну касу.

Одночасно із цим п. 12 Положення № 148 зобов’язує підприємства затвердити окремий документ — порядок оприбуткування готівки в касі (як для себе самого, так і для своїх відокремлених підрозділів або ж єдиний «касовий» документ для всіх).

Такий порядок повинен відповідати вимогам Положення № 148 і не суперечити законодавству України. У ньому варто максимально врахувати особливості роботи як підприємства, так і його відокремлених підрозділів:

— внутрішній трудовий розпорядок;

— режим роботи;

— графіки змінності;

— порядок і особливості здачі готівкової виручки до банку (див. п. 12 Положення № 148).

Строки розробки і затвердження свого порядку оприбуткування готівки Положення № 148 не визначає. Судячи з усього, тут потрібно діяти за принципом — чим швидше, тим краще.

Жодних штрафних наслідків відсутність власного порядку оприбуткування готівки не тягне. Проте в процесі перевірки касової дисципліни він напевно зіграє на руку підприємству при виникненні розбіжностей з контролерами (зокрема, щодо оформлення касових документів).

Що стосується п’ятикратного штрафу за ст. 1 Указу Президента від 12.06.95 р. № 436/95, то його застосовують за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) в касах готівки.

У внутрішньому порядку оприбуткування готівки в касі підприємства має сенс прописати:

— чи вестимуть касові книги відокремлені підрозділи;

— на підставі яких касових документів здійснюватиметься оприбуткування готівки;

— механізм взаємодії між бухгалтерією підприємства і відокремленими підрозділами, якщо їх режим роботи не збігається;

— порядок здачі готівкової виручки (підприємством до банків — самостійно, через інкасаторів чи за допомогою операторів поштового зв’язку, національних операторів або небанківських фінустанов; відокремленими підрозділами — безпосередньо в касу юрособи, до банку чи до небанківської фінустанови);

— строки здачі готівки відокремленими підрозділами в касу підприємства з урахуванням внутрішнього трудового розпорядку, режиму роботи, графіка змінності;

— строки здачі готівкової виручки до банку;

— посади осіб, відповідальних за здачу й оприбуткування готівки.

Шаблон порядку оприбуткування готівки в касі для підприємства роздрібної торгівлі — магазину (супермаркету), режим роботи якого не збігається з розпорядком функціонування бухгалтерії, наведемо далі. При цьому умовимося, що (1) бухгалтерія підприємства й об’єкт торгівлі знаходяться в одній будівлі, (2) розпорядок роботи директора магазину збігається з графіком роботи касира підприємства.

Порядок

оприбуткування готівки в касі ТОВ «Спектр»

I. Загальні положення

1. Цей Порядок розроблений відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі — Положення № 148), і встановлює порядок проведення, оформлення, обліку касових операцій з надходження і видачі готівкових грошових коштів у національній валюті України в ТОВ «Спектр»(далі — підприємство).

2. Цей Порядок обов’язковий для виконання всіма співробітниками підприємства, причетними до здійснення касових операцій.

3. У цьому Порядку терміни вживаються в значеннях, наведених у Положенні № 148 і законах України.

II. Організація готівкових розрахунків

4. Розрахункові операції, які проводяться відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР, оформляються згідно з вимогами цього Закону.

5. Для забезпечення правильного, повного і своєчасного оприбутковування готівкової виручки (готівки) й у зв’язку з незбігом режиму роботи магазину (з 9:00 до 23:00 без вихідних) з розпорядком функціонування бухгалтерії (з 8:30 до 17:30) встановлений режим роботи касира підприємства / касира підприємства (далі — касир), що виконує обов’язки: з 8:30 до 12:30 і з 20:30 до 23:30.

6. Для обліку операцій з готівкою підприємство застосовує касову книгу. Касова книга ведеться в електронній формі за допомогою комп’ютерної техніки з подальшим її роздруком. Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера.

7. Готівка, яка надходить у касу підприємства, прибуткується в день її отримання в повній сумі. Для оприбуткування готівки використовуються прибуткові касові ордери типової форми № КО-1 (далі — ПКО).

8. Здача готівкової виручки в банк для зарахування на поточний рахунок здійснюється підприємством через службу інкасації на підставі укладеного договору з банком. Відповідальним за інкасацію готівки до банку є касир.

9. При роботі з готівкою касир керується Правилами визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України, затвердженими постановою Правління НБУ від 23.10.2013 р. № 422.

III. Порядок оформлення касових операцій з оприбуткування готівки

10. Касові операції з надходження готівки в касу підприємства оформляються ПКО в паперовому вигляді.

11. Приймання готівки в касу підприємства (з місця проведення розрахунків — кас РРО, банку тощо) здійснюється за ПКО, підписаним головним бухгалтером або директором магазину. До ПКО додаються документи, які є підставою для їх складання (за їх наявності).

Про приймання готівки в касу підприємства за ПКО видається квитанція, підписана головним бухгалтером (директором магазину), підпис якого засвідчується відбитком печатки підприємства.

12. Здача готівки з місць здійснення готівкових розрахунків із застосуванням РРО в касу підприємства здійснюється наприкінці робочого дня магазину в міру закриття кас РРО з виконанням операції «службова видача». Відповідальним за повну і своєчасну здачу готівки касирами РРО в касу підприємства є директор магазину.

13. ПКО і квитанції до них заповнюються касиром з використанням комп’ютерної техніки, а потім роздруковуються на папері. У ПКО, які оформляються на загальну суму отриманої готівки (отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі), реквізит «Прийнято від» не заповнюється. Інші реквізити в ПКО є обов’язковими до заповнення.

У ПКО зазначається підстава для їх складання і перелічуються додані до них документи.

Видача ПКО на руки особам, які вносять готівку, забороняється.

Приймання готівки за ПКО проводиться тільки в день їх складання.

Виправлення в касових ордерах забороняються.

14. Реєстрація ПКО здійснюється касиром у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типова форма № КО-3) за допомогою комп’ютерних засобів.

15. Касир перед отриманням готівки за ПКО зобов’язаний перевірити:

1) наявність і достовірність на документах підписів головного бухгалтера (директора магазину);

2) правильність оформлення документів, наявність усіх реквізитів;

3) наявність перелічених у документах додатків.

У разі невиконання хоча б однієї з названих вимог касир дооформлює документи.

Після отримання готівки за ПКО касир підписує їх, а на доданих до них документах проставляє відбиток штампа «Оплачено» із зазначенням дати (число, місяць, рік).

16. За операціями отримання готівки касир здійснює записи в касовій книзі за кожним ПКО в день її надходження. За відсутності руху готівки в касі протягом робочого дня записи в касовій книзі цього дня не здійснюються.

Касир щодня наприкінці робочого дня підсумовує операції за день, виводить залишок готівки в касі на початок наступного дня і передає в бухгалтерію звіт касира з прибутковими і видатковими касовими ордерами під підпис бухгалтера на вкладному аркуші касової книги не пізніше 9:00 наступного робочого дня бухгалтерії.

17. Після складання касиром звіту та його обробки бухгалтером касові документи комплектуються в хронологічному порядку, нумеруються, формуються в справи відповідно до номенклатури справ і зберігаються в архіві підприємства.

Касові документи виносяться з приміщення підприємства тільки за письмовим дозволом головного бухгалтера. До кінця робочого дня такі документи обов’язково мають бути повернені в приміщення підприємства.

IV. Порядок здачі готівкової виручки (готівки) до банку

18. Установити строк здачі готівкової виручки (готівки) для її зарахування на поточні рахунки підприємства в банках — наступного дня за днем надходження готівкової виручки (готівки) в касу підприємства.

19. Готівкова виручка (готівка) здається до банку через службу інкасації.

Документом, який свідчить про здачу виручки до банку, є копія супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчена підписом і відбитком печатки інкасатора-збирача.

20. Видачу готівки з каси підприємства для її здачі до банку оформляють видатковим касовим ордером типової форми № КО-2 (далі — ВКО). ВКО заповнюються касиром з використанням комп’ютерної техніки, а потім роздруковуються на папері.

У ВКО, що оформляються на загальну суму проведених касових операцій (здача готівки до банку), реквізити «Одержав», «Дата», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу одержувача (заповнювані одержувачем готівки), не заповнюються. Інші реквізити у ВКО є обов’язковими до заповнення.

21. ВКО після видачі за ними готівки підписуються касиром, а на доданих до них документах проставляється відбиток штампа «Оплачено» із зазначенням дати (число, місяць, рік).

22. Касир здійснює записи в касовій книзі за операціями видачі готівки за кожним ВКО в день її видачі.

23. Готівка не підлягає здачі до банку, якщо вона не перевищує граничну величину встановленого ліміту залишку в касі підприємства.

Контроль за тим, щоб сума залишку грошових коштів на кінець дня в касі підприємства не перевищувала встановленого ліміту, здійснює касир.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі