Теми статей
Обрати теми

«З коли» набирає чинності нормативний документ

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Українське законодавство не від­значається сталістю. Бухгалтерам доводиться постійно відстежувати зміни, що відбуваються. При цьому завжди важливо знати, «з коли» новий нормативно-правовий акт набирає чинності. Про це сьогодні й поговоримо — є привід «освіжити» свої знання.

Розпочнемо з того, що єдиного документа, який би встановлював порядок набрання чинності всією нормативкою, немає img 1. Це питання регулюють: 1) Конституція України; 2) Указ Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» від 10.06.97 р. № 503/97 (далі — Указ № 503); 3) Закон України «Про Кабінет Міністрів України» від 27.02.2014 р. № 794-VII (далі — Закон № 794); 4) Закон України «Про Регламент Верховної Ради України» від 10.02.2010 р. № 1861-VI (далі — Закон № 1861); 5) Закон України «Про міжнародні договори України» від 29.06.2004 р. № 1906-IV (далі — Закон № 1906).

І це, до речі, далеко не повний список. Розібратися в правилах набрання чинності нормативними актами вам допоможе наступна таблиця.

Вид нормативно-правового акта

Порядок набрання чинності

Міжнародні договори

Після надання Україною згоди на їх обов’язковість відповідно до Закону № 1906 у порядку та в строки, передбачені договором, або в інший узгоджений сторонами спосіб (ст. 14 Закону № 1906)

Закони України

Через 10 днів з дня офіційного опублікування закону, якщо інший строк не передбачений самим законом, але не раніше дня його опублікування в офіційних виданнях (ч. 5 ст. 94 Конституції України)

Постанови ВРУ, що містять положення нормативного характеру

З дня їх офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачене самою постановою (ч. 5 ст. 138 Закону № 1861)

Постанови ВРУ, прийняті з конкретних питань з метою здійснення її засновницької, організаційної, контрольної та інших функцій

З дня їх прийняття, якщо інше не передбачене самою постановою (ч. 2 ст. 138 Закону № 1861)

Інші нормативно-правові акти ВРУ

Через 10 днів з дня офіційного оприлюднення, якщо інший строк не передбачений самими актами, але не раніше дня їх опублікування в офіційному друкованому виданні (ст. 4 Указу № 503)

Укази та інші акти Президента України

Постанови КМУ, крім тих, які містять інформацію з обмеженим доступом

З дня офіційного опублікування, якщо інше не передбачене самими постановами, але не раніше дня їх опублікування (абз. 1 ч. 1 ст. 52 Закону № 794)

Розпорядження КМУ

З моменту їх прийняття, якщо ними не встановлений пізніший строк набрання чинності

Нормативно-правові акти, якими затверджуються технічні регламенти і процедури оцінки відповідності

У строк, визначений цими нормативно-правовими актами, але не раніше ніж через 6 місяців з дня офіційного опублікування (ст. 19 Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» від 15.01.2015 р. № 124-VIII)

Акти міністерств, інших органів виконавчої влади, органів господарського управління і контролю, що зачіпають права, свободи та законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер

Через 10 днів після їх реєстрації, якщо в них не встановлений пізніший строк набрання чинності (ст. 3 Указу Президента України «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» від 03.10.92 р. № 493/92)

Нормативно-правові акти з питань митної справи

Через 45 днів з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачене самим актом, але не раніше дня офіційного опублікування (п. 1 ст. 2 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. № 4495-VI)

Нормативно-правові акти НБУ (крім тих, які містять інформацію з обмеженим доступом)

З дня офіційного опублікування, якщо пізніший строк не передбачений самим актом (ч. 6 ст. 56 Закону № 679*)

* Закон України «Про Національний банк України» від 20.05.99 р. № 679-XIV.

Як бачите, дата набрання чинності більшістю нормативно-правових актів прив’язана до офіційного опублікування. Причому датою офіційного опублікування вважається дата виходу відповідного номера офіційного видання, в якому зазначений акт був опублікований раніше, ніж в інших офіційних виданнях.

З 21.10.2018 р. у порядку офіційного опублікування нормативних актів відбулися деякі зміни — «завдяки» Закону України від 02.10.2018 р. № 2578-VIII (далі — Закон № 2578). У чому ж полягають ці зміни? Давайте поглянемо в розрізі окремих видів нормативно-правових актів (див. таблицю нижче).

Нормативно-правові акти

Офіційне видання для оприлюднення

Міжнародні договори

«Зібрання діючих міжнародних договорів України», інші офіційні друковані видання

Закони України

У ч. 1 ст. 139 Закону № 1861 тепер прописано, що опублікування в газеті «Голос України», а також у Відомостях Верховної Ради України вважається офіційним опублікуванням не лише для законів, але й для інших актів Верховної Ради. Від цієї правки, по суті, нічого не змінилося. Ця норма і раніше була закріплена в ч. 3 ст. 1 Указу № 503 (ср. ). До речі, згідно з цим Указом офіційними друкованими виданнями, як і раніше, залишаються також «Офіційний вісник України», газета «Урядовий кур’єр», а для законів — також «Офіційний вісник Президента України»

Інші акти Верховної Ради України

Зверніть увагу! У ч. 3 ст. 139 Закону № 1861 уточнили, що у випадку якщо виявлена невідповідність опублікованого нормативного акта Верховної Ради оригіналу, уточнений текст цього акта публікується в газеті «Голос України» і в черговому номері Відомостей Верховної Ради України, а також вносяться відповідні виправлення до офіційної електронної версії тексту акта в базі даних «Законодавство України» на офіційному веб-сайті Верховної Ради (http://www.rada.gov.ua/).

Ця поправка пов’язана, зокрема, з появою у ч. 5 ст. 139 Закону № 1861 норми про те, що окрім офіційного опублікування, закони та інші акти Верховної Ради доводяться до відома населення шляхом їх оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради (http://www.rada.gov.ua/)

Укази та інші акти Президента України

«Офіційний вісник України», газета «Урядовий кур’єр», «Офіційний вісник Президента України»

Акти КМУ

Акти КМУ (зазвичай, це постанови і розпорядження), як і раніше, офіційно публікуються в бюлетені «Офіційний вісник України» і газеті «Урядовий кур’єр».

З 21.10.2018 р. згідно із Законом № 2578 постанови КМУ можуть бути також офіційно опубліковані в інших офіційних друкованих виданнях і друкованих ЗМІ, визначених законом (див. вище) (поправки внесені до ч. 5 ст. 52 Закону № 794). Крім цього, прописано, що акти КМУ оприлюднюються (це не є офіційне опублікування) шляхом їх розміщення на офіційному веб-сайті КМУ (https://www.kmu.gov.ua/ua)

Нормативні акти міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, зареєстровані Мін’юстом

«Офіційний вісник України», газета «Урядовий кур’єр»

Нормативно-правові акти НБУ

«Офіційний вісник України», газети «Урядовий кур’єр», «Голос України». Також офіційним опублікуванням вважається перше розміщення на сторінці офіційного інтернет-представництва НБУ (https://bank.gov.ua/)

Нормативно-правові акти, якими затверджуються технічні регламенти і процедури оцінки відповідності

Підлягають опублікуванню в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» незалежно від опублікування в інших офіційних друкованих виданнях, визначених законодавством

Також установлено, що закони та інші нормативно-правові акти доводяться до відома населення не лише шляхом їх офіційного опублікування державними друкованими ЗМІ та офіційними друкованими виданнями, але і шляхом висвітлення аудіовізуальними ЗМІ, оприлюднення на офіційних веб-сайтах органів державної влади й органів місцевого самоврядування, а також іншим способом, визначеним законом.

Але знову ж таки — не варто плутати офіційне опублікування і просто оприлюднення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі