Теми статей
Обрати теми

«Цукровий» Закон набрав чинності: скасовані «цукрові» мінціни та максимальні обсяги постачання

Шевчук Михайло, податковий експерт
З 20.09.2018 р. набрав чинності Закон № 2518*, що поклав край держрегулюванню виробництва та реалізації цукру, відправивши у небуття Закон № 758**. Подробиці — у студію!

* Закон України «Про визнання таким, що втратив чинність Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» від 04.09.2018 р. № 2518-VIII. Опублікований 19.09.2018 р. у газеті «Голос України», 2018, № 175. Згідно із п. 1 розд. ІІ Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто з 20.09.2018 р.

** Закон України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» від 17.06.99 р. № 758-XIV.

Згідно з розділом I Закону № 2518 визнаний таким, що втратив чинність, Закон № 758, що до 20.09.2018 р. регулював правові, економічні й організаційні засади держполітики щодо виробництва, експорту, імпорту, оптової та роздрібної торгівлі цукром.

Зокрема, цей Закон установлював такі заходи держрегулювання:

— обмеження обсягів виробництва цукру, що постачається на внутрішній ринок України, квотою «А», граничні розміри якої щорічно визначав КМУ;

Обсяги виробництва цукру в межах квоти «А» Мінагрополітики розподіляло між цукровими заводами на конкурсних умовах.

— визначення квартальних і місячних обсягів реалізації цукру на внутрішньому ринку;

— встановлення мінімальних цін на цукровий буряк, що постачається для виробництва цукру квоти «А», і мінімальних цін на цукор квоти «А». Їх щорічно встановлював КМУ за пропозиціями Мінагрополітики, з урахуванням базисної цукристості;

— декларування наявності цукру, яка була обов’язковою для всіх суб’єктів підприємницької діяльності, які виготовляли цукор і зберігали його для подальшої реалізації, здійснювали оптову/роздрібну торгівлю цукром. Декларацію про наявні обсяги цукру за формою додатка 1 до Порядку № 851*** подавали щомісячно до 5-го числа територіальним органам Держсільгоспінспекції за місцем зберігання цукру.

*** Порядок декларування наявності цукру, затверджений постановою КМУ від 10.08.2011 р. № 851.

Тепер усе це в минулому й ринок цукру «вийшов у вільне плавання».

Законом № 2518 підправлена також ч. 1 ст. 5 Закону № 468****, згідно з якою тепер заборонено встановлення обов’язкових мінцін реалізації будь-якої сільгосппродукції вітчизняного виробництва.

**** Закон України «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції» від 17.07.97 р. № 468/97-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі