Теми статей
Обрати теми

Нежитлова нерухомість ФОП і земподаток

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Підприємець працює на загальній системі оподаткування. У його власності є декілька об’єктів нежитлового фонду в житлових багатоквартирних будинках (права на землю не оформлені). Чи потрібно платити податок на землю?

У загальносистемників немає жодних звільнень від земподатку img 1. Тому якщо є підстави платити земельний податокплатимо. Але сьогодні ми говоримо не про землю в «чистому вигляді» (земельну ділянку), а про нерухомість, яка перебуває на землі й пов’язана із землею.

Так ось, коли мова заходить про нежитлову нерухомість у житловому багатоквартирному будинку, то спираємося на п. 287.8 ПКУ, у якому сказано, що власник нежитлового приміщення у багатоквартирному житловому будинку зобов’язаний платити до бюджету земподаток за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частини прибудинкової території, починаючи з дати реєстрації права на нерухомість img 2. Тобто ніби як незалежно від оформлення права власності / постійного користування власне на земельну ділянку. Але!

Не можна сказати, що ця норма ПКУ виписана коректно, доказом чому є маса судових розглядів. Частина з них закінчилася для госпсуб’єктів добре, частина погано. Знову ж таки, не до кінця врегульовано питання з передачею землі під багатоквартирними будинками у власність / користування співвласникам.

Зміни до Земельного кодексу і Цивільного кодексу України внесли, але далі ця справа не пішла*.

* Маються на увазі зміни, передбачені Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 р. № 417-VIII.

Але, так чи інакше, ситуацію стабілізував Мінфін, видавши серію узагальнюючих податкових консультацій (УПК), затверджених наказом Мінфіну від 06.07.2018 р. № 602**. До речі, податківці висновки із цих УПК не оспорюють:

** Див. детальніше про це в статті «Три… в одній, або Мінфін розставив акценти з плати за землю» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 30).

— особу, яка володіє нерухомим майном, розташованим на земельній ділянці, права на яку для такої особи не оформлені, не можна вважати платником земельного податку в розумінні ст. 269 ПКУ до моменту виникнення відповідних прав такої особи на цю земельну ділянку відповідно до запису, сформованого в Державному земельному кадастрі;

До такого моменту зазначена особа відповідно до вимог ПКУ не повинна сплачувати земельний податок і вимоги п. 287.8 ПКУ цьому не перешкода.

— у випадку з багатоквартирним будинком (п. 287.8 ПКУ) власником/постійним користувачем земельної ділянки і безпосереднім платником земельного податку повинні виступати (після реєстрації прав на земельну ділянку): 1) установа/організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком держ- чи комунальної власності; 2) ОСББ, яке є суб’єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників.

Таким чином, підприємець у цьому випадку (на нього не оформлено право власності на земельну ділянку) земподаток не платить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі