Теми статей
Обрати теми

Демонтаж ОЗ: коли будуть резерв та різниці?

Солошенко Людмила, податковий експерт
У листі ДФСУ від 14.05.2019 р. № 2136/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці говорять, що в разі створення резерву для відшкодування майбутніх витрат на демонтаж основних засобів (ОЗ) фінрезультат збільшується на суму створеного забезпечення і зменшується на суму коригування (зменшення) забезпечення, на яку збільшився фінрезультат. Розбираємося.

Контролери вміють мутити воду своїми консультаціями, що спричиняють більше запитань, ніж відповідей. Тому, мабуть, зробимо акценти.

По-перше, хоча в листі лаконічно говориться про створення забезпечення (резерву) на демонтаж ОЗ, насправді резервують не всякий демонтаж. Він обов’язковий лише в тому випадку, коли зобов’язання з його створення передбачені за законодавством або, як варіант, узяті за домовленістю сторін (прописані в договорі). Тож резервування — швидше, вузький випадок, а не масовий. І найчастіше витрати на ліквідацію (розібрання, демонтаж) ОЗ не резервують, а прямо в періоді демонтажу включають в інші витрати (Дт 976 «Списання необоротних активів», п. 29 П(С)БО 16). А отже, і «резервні» податкові різниці при цьому не загрожують.

Але повернемося до нашої «резервної» ситуації. У такому разі, по-друге, врахуйте: створення «демонтажного» резерву (у розрахунковій сумі) в бухобліку згідно з п. 8 П(С)БО 7 збільшує первісну вартість об’єкта ОЗ (відображається записом Дт 15 — Кт 478). І через це осідатиме в бухвитратах поступово — у міру нарахування амортизації або через залишкову вартість ОЗ (при вибутті).

По-третє, за резервами в податковому обліку у високодохідників і малодохідників-добровольців виникають різниці за ст. 139 ПКУ. Суть різниць у тому, щоб створення резерву (тобто завчасне резервування майбутніх витрат) не вплинуло на об’єкт оподаткування, а витрати були враховані в податковому обліку тільки в періоді їх фактичного понесення (використання резерву). Для цього в податковому обліку створення резерву обнуляють (через збільшуючу різницю, п.п. 139.1.1 ПКУ, ряд. 2.1.1 додатка РІ) і відновлюють витрати за фактом їх понесення (використання резерву) з можливим коригуванням за зменшенням резерву (через зменшуючі різниці, п.п. 139.1.2 ПКУ, ряд. 2.2.1, 2.2.1.1 додатка РІ).

Причому, зверніть увагу, уся неприємність «демонтажного» резерву в тому, що збільшуючу різницю доведеться показати (на всю розрахункову суму резерву) з випередженням витрат, які в бухобліку виникнуть пізніше, — у міру нарахування амортизації.

Тож згортання (нульового результату) не отримаємо, оскільки збільшуюча різниця з витратами розірвана в часі.

І, нарешті, по-четверте, насторожує, що фіскали про збільшуючу різницю (у періоді створення резерву) сказали, а ось про зменшуючу різницю, яка «відновлює» витрати (у періоді використання резерву), не згадали. Як би то не було (випадково контролери умовчали чи навмисно), немає жодних сумнівів: витрати на демонтаж у податковому обліку не повинні пропасти. Адже якщо витрати резервуються, то їх податковий облік урегульований п. 139.1 ПКУ. А цей пункт передбачає не лише збільшуючу різницю (при створенні резерву), а й зменшуючу — яка відновлює витрати (при його використанні).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі