Теми статей
Обрати теми

Лікарняні: якщо працівника звільнено

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівника звільняють у зв’язку із закінченням cтроку дії строкового договору. На момент звільнення він перебував на лікарняному. Листок непрацездатності не наданий. Чи підлягає такий лікарняний лист оплаті? Якщо так, то як бути з ПДФО, ВЗ, ЄСВ?

За загальним правилом строковий трудовий договір припиняється в останній день його дії і цього дня працівник підлягає звільненню на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП. Непрацездатність працівника — тут не перешкода для звільнення. Адже заборона на розірвання трудового договору в період хвороби працівника стосується лише випадків припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця (ч. 3 ст. 40 КЗпП). А припинення трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії до таких не належить.

Після того як уже колишній працівник надасть лікарняний, нараховуйте оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності і допомогу по тимчасовій непрацездатності, подавайте заявку до ФСС з урахуванням таких особливостей.

Якщо працівник захворів в останній робочий день, за рахунок коштів роботодавця оплачуйте тільки один з п’яти днів хвороби, якщо в передостанній — два з п’яти і т. д., а ось допомогу по тимчасовій непрацездатності нараховуйте за всі дні починаючи з шостого дня хвороби. Річ у тому, що ч. 1 ст. 19 Закону № 1105* гарантовано право застрахованої особи на допомогу по тимчасовій працездатності, якщо страховий випадок настав у період роботи, включаючи й день звільнення. При цьому, на відміну від Закону № 1105, у Порядку № 440** не сказано, що оплату днів хвороби за рахунок коштів роботодавця потрібно здійснювати незалежно від звільнення працівника. Тому роботодавець за рахунок своїх коштів оплачує тільки ті з п’яти днів тимчасової непрацездатності, які припадають на період до дати звільнення.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

** Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності… за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

Див. лист Мінсоцполітики від 19.01.2012 р. № 26/18/99-12.

ЄСВ. Якщо говорити про виплати колишнім працівникам (тобто таким, які на дату нарахування вже не перебувають із підприємством у трудових відносинах), то до бази нарахування ЄСВ включають нараховані після звільнення (1) зарплату (дохід) за відпрацьований час, а також (2) за рішенням суду середню зарплату за вимушений прогул. Лікарняні не є виплатою за відпрацьований час, вони навіть не входять до фонду оплати праці (див. пп. 3.1, 3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати від 13.01.2004 р. № 5). Тому на суму оплати лікарняного, нарахованого після звільнення, ЄСВ не нараховується (див. лист ДФСУ від 04.07.2017 р. № 956/6/99-99-13-02-01-15/ІПК).

Відповідно, до Звіту з ЄСВ така виплата не потрапить.

А ось ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %) не уникнути. До загального оподатковуваного доходу непрацівника такі лікарняні включають у складі інших оподатковуваних доходів (див. п.п. 164.2.20 ПКУ). У розділі I форми № 1ДФ такі виплати відображають з ознакою доходу «127».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі