Теми статей
Обрати теми

Великий штраф на ФОП: «а що як…»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
За результатами перевірки на підприємця наклали великий штраф. Чи може він уникнути цього штрафу, знявшись із держреєстрації? Або вдавшись до процедури банкрутства? Корисні підказки — у статті.

Розреєстрація не допоможе

Анулювання підприємницького статусу, на жаль, проблему не вирішить img 1. Річ у тому, що підприємець — це не новий суб’єкт права, відмінний від фізособи.

Якщо ми реєструємо юрособу, то, так, ми створюємо новий суб’єкт правовідносин. Якщо ж ми реєструємо підприємця, то суб’єктом правовідносин залишається та ж фізособа. Просто вона отримує додатковий статус («підприємець»), який надає їй право займатися госпдіяльністю.

Але всі договори фізособа укладає від свого імені, так само як і всі податкові зобов’язання нараховуються цій же фізособі.

Тому навіть якщо ви надалі знімаєтеся з держреєстрації (тобто втрачаєте статус підприємця), цей факт не припиняє ваших зобов’язань за раніше укладеними договорами (ст. 598 — 609 ЦКУ).

Іншими словами, усі борги, які у вас виникли в процесі госпдіяльності, — це борги фізособи, причому неважливо, є в неї на сьогодні статус підприємця чи його вже немає. Таким чином, навіть якщо юридично ви вже не підприємець, це ніяк не допоможе позбавитися від боргів або зменшити їх.

Із цим згодні і суди (наприклад, постанова ВСУ від 04.12.2013 р. № 6-125цс13).

До речі, це стосується не лише боргів перед контрагентами, але й податкових боргів і штрафів. У п.п. 65.10.8 ПКУ прямо сказано, що припинення підприємця не припиняє його зобов’язань, не змінює строків і порядку їх виконання і не звільняє від санкцій за невиконання.

Отже, врятуватися від штрафу через припинення діяльності неможливо1.

1 Див. також статтю «Хвости з минулого життя», або Підприємницький борг після ліквідації» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 25).

Чи допоможе банкрутство?

Реєструючись підприємцем, потрібно відразу мати на увазі, що підприємці відповідають за своїми зобов’язаннями всім своїм майном, незалежно від того, чи використовувалося воно в бізнесі або ж було призначене для задоволення особистих і побутових потреб (ст. 52 ЦКУ і ч. 2 ст. 128 ГКУ).

Більше того, якщо ФОП перебуває в шлюбі, то забрати можуть навіть частину майна, яке належить йому на правах спільної власності з дружиною (чоловіком) img 2 (ср. ).

Тому мудрі підприємці починають свій бізнес, загалом, не володіючи нічим цінним (відповідно, і в ході госпдіяльності нічого цінного на себе не оформляють). І якщо раптом приходить час розраховуватися за боргами, яких накопичилося надто багато, втрачати-то, по суті, нічого img 3.

Що ж дає підприємцеві процедура банкрутства? Після того, як його визнають банкрутом, усі борги, які не вдасться погасити за рахунок майна, спишуться, тобто припинять існувати img 4.

Якщо процедуру банкрутства не запустити, борги, які залишилися непогашеними після продажу всього майна (за рішенням суду і виконавчим провадженням), залишаються і їх доведеться погашати в майбутньому img 5.

Перспектива розлучитися з боргами шляхом банкрутства — дуже принадна для підприємця. Але стати банкрутом не так-то просто.

На сьогодні ще діє Закон № 23432, але вже прийнятий і скоро буде введений у дію (з 21.10.2019 р.) Кодекс банкрутства3. Тому ми орієнтуватимемося вже на нові правила, попутно розповідаючи і про старі.

2 Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14.05.92 р. № 2343-XII.

3 Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 р. № 2597-VIII.

Отже, щоб запустити процедуру банкрутства, потрібно подати заяву про порушення провадження у справі про банкрутство до господарського суду.

Щоб подати цю заяву, підприємцеві доведеться розщедритися img 6. Сума судового збору — 10 прожитмінімумів (у 2019 році — 19210 грн.) — п.п. 9 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону № 3674.

За новими правилами це зможе робити тільки сам підприємець (за старими це поки ще можуть зробити і кредитори).

Головна умова для відкриття провадження у справі про банкрутство — це наявність прострочених зобов’язань підприємця перед кредиторами (у тому числі перед бюджетом) у розмірі ≥ 30 мінзарплат (у 2019 році — 125 190,00 грн.).

За старими правилами (до 21.10.2019 р.) ініціювання процедури банкрутства можливе за умови, що сукупна сума боргу підприємця ≥ 300 мінзарплат (1 251 900,00 грн.). Тож скоро планка для банкрутства впаде в 10 разів img 7.

Але тут є один важливий нюанс: і за старими, і за новими правилами до складу зобов’язань боржника не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції img 8 (ч. 3 ст. 10 Закону № 2343, ч. 3 ст. 115 Кодексу банкрутства). А це означає, що якщо з усіх боргів у вас найбільший борг — це штраф, то заяву про банкрутство можуть і не прийняти img 9.

Один з найбільших штрафів на сьогодні — це штраф за неофіційного працівника (30 мінзарплат) і 5-кратний штраф за неоприбуткування готівки. На жаль, це — фінансові санкції (ст. 265 КЗпП4, п. 1 Указу № 4365), тому вони не враховуються як борг при запуску процедури банкрутства.

4 Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. № 322-VIII.

5 Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Але якщо, крім штрафу, вам донарахували податки і збори, то ці суми враховуватимуться в загальній сумі боргів підприємця. І якщо сукупно вони перевищать 125 190,00 грн., то з осені можна сподіватися на банкрутство img 10.

Але є й інші умови для запуску процедури банкрутства (ст. 115 Кодексу банкрутства):

— наявність постанови, прийнятої в ході виконавчого провадження, про відсутність у підприємця майна, на яке можна звернути стягнення (тобто було рішення суду щодо погашення боргів, але майна підприємця не вистачило для їх погашення);

— наявність інших обставин, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконувати свої зобов’язання або поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

Корисні підказки для тих, хто бажає збанкрутувати

Утім, як ви бачите, урятуватися від штрафу навіть за допомогою банкрутства може бути проблематично. Але хто не ризикує img 11… Отже, корисні підказки:

накопичити 125 190,00 грн. боргів можуть допомогти дружні постачальники-кредитори;

— у ході цієї процедури майно боржника продається і розподіляється між кредиторами пропорційно наявним боргам img 12 (у кого більший борг, тому і піде більша частина грошей, виручених від продажу майна) — ч. 4 ст. 133 Кодексу банкрутства;

— насамперед погашаються борги за аліментами, відшкодування шкоди здоров’ю, ЄСВ і пенсійні внески. Усе, що залишилося після їх погашення, направляється на сплату податкових боргів і погашення боргів перед кредиторами. Якщо після повного погашення боргів ще залишилися кошти, вони спрямовуються на погашення штрафів (ч. 4 ст. 133 Кодексу банкрутства);

Якщо ж борги перед кредиторами були настільки великі, що всі кошти, виручені від продажу майна, пішли їм, штраф просто спишуть img 13.

— якщо у вас є майно, не намагайтеся його «злити», продавши або подарувавши родичам/знайомим. Усі договори, які ви укладете за рік до подання заяви про банкрутство (що стосуються вашої нерухомості, транспортних засобів, цінних паперів, часток у статутному капіталі та інші договори на суму ≥ 125 190,00 грн.), будуть переглянуті судом і можуть бути визнані недійсними img 14;

— за старими правилами до банкрутства або після нього підприємець зобов’язаний був знятися з держреєстрації і не міг стати підприємцем знову протягом 3 років. Проте в новому Кодексі банкрутства таких вимог щодо фізосіб-підприємців немає взагалі img 15.

Якщо ж «провернути» банкрутство вам не вдасться, то навіть після зняття з держреєстрації вам доведеться погашати борги. Стягнення можуть звернути на майно і на зарплату (якщо ви влаштуєтеся на роботу). Але пам’ятайте, що за загальним правилом, при кожній виплаті зарплати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі