Теми статей
Обрати теми

Добірка запитань щодо лікарняних листів

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
Добре, коли все йде гладко, за накатаним сценарієм. Але так буває не завжди. Бухгалтер постійно стикається з «нестандартом». Візьмемо, наприклад, лікарняні: працівник приніс лікарняний, який відкрили у вихідний, або збіглися дата закінчення і початок наступного лікарняного, працівник захворів у той же день, який уже відпрацював, або захворів напередодні звільнення. Як бути бухгалтерові в цих випадках, як оплачувати «спірні дати»? Про це наша сьогоднішня стаття.

Лікарняний відкритий у неробочий (вихідний, святковий) день

Працівник надав листок непрацездатності, який відкритий 04.05.2019 р. Цей день є для нього вихідним за графіком роботи підприємства. Як нараховувати лікарняні за такий день?

За такий день (04.05.2019 р.) лікарняні слід нараховувати в загальному порядку. Адже оплаті підлягають усі календарні дні тимчасової непрацездатності, незалежно від того, на які дні припадає період хвороби — робочі, неробочі, вихідні чи святкові (лист ФСС з ТВП від 18.08.2016 р. № 2.4-46-1431).

Два лікарняні в один день

В останній день хвороби працівника (10.05.2019 р.) в нього захворіла дитина, і йому цим же днем відкрили лікарняний для догляду за хворою дитиною. Як оплачувати спільний для двох лікарняних день?

Маємо два листки непрацездатності, у яких фігурує один і той же день — 10.05.2019 р. Але незважаючи на те, що працівник має право на матеріальне забезпечення за кожним страховим випадком, спільний для обох лікарняних день має бути оплачений тільки один раз (лист ФСС з ТВП від 07.06.2016 р. № 5.2-32-924). При цьому другий лікарняний лист оплачується з дня його відкриття. А за першим лікарняним листом останній день хвороби не оплачують, оскільки один і той же день не може бути оплачений двічі.

Працівник відпрацював повністю день і захворів

Працівник відпрацював повністю 06.05.2019 р. і в цей же день звернувся по допомогу в медзаклад. Йому був виданий лікарняний лист з 06.05.2019 р. по 14.05.2019 р. включно. Як оплатити такий лікарняний, зокрема, 06.05.2019 р.?

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 22 3акону № 1105* допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу) у випадку хвороби або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві. Таким чином, якщо працівник у день відкриття лікарняного листа відпрацював повний робочий день за графіком роботи, отже, його потрібно оплатити (нарахувати зарплату). А раз заробіток у цей день не втрачений, то й компенсувати нічого.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Оплачувати такий день як день хвороби не потрібно.

Незважаючи на те, що за день-«накладку» нараховується зарплата, цей же день іде в рахунок перших п’яти календарних днів, які оплачуються коштом роботодавця. Залишаються ще чотири календарні дні — ось їх уже закривають лікарняними «за рахунок роботодавця».

Таким чином, перші 5 днів хвороби в цьому випадку відлічуються з дати відкриття лікарняного листа, незалежно від того, що цей день відпрацьований працівником і оплачений як робочий день (див. лист ФСС з ТВП від 17.05.2016 р. № 2.4-46-753).

Із шостого дня непрацездатності оплата здійснюється за рахунок коштів ФСС.

Будьте уважні з оплатою лікарняного (з «накладкою»), відкритого в останній день місяця. Наприклад, якщо лікарняний відкритий 31.05.2019 р. і цей же день був відпрацьований. Оплачувати його будуть починаючи з наступного дня, тобто з 1 червня 2019 року. Розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати є 12 місяців, що передують місяцю настання хвороби (!), а саме — травня. Розрахунковим періодом буде травень 2018 року — квітень 2019 року.

Помилка в лікарняному листі

Працівник у квітні 2019 року перебував на лікарняному. У травні 2019 року він теж хворів, про що також свідчить лікарняний лист. Але у квітневому лікарняному припустилися помилки. Працівник відмовився звертатися в медзаклад для її виправлення.

Чи підлягає оплаті квітневий лікарняний лист? Чи враховувати його при розрахунку лікарняних у травні 2019 року?

Квітневий лікарняний лист не підтверджує тимчасову непрацездатність працівника. Дні хвороби, зазначені в ньому, роботодавець не має права оплачувати, адже не підтверджена поважна причина відсутності на роботі. При цьому дні квітневого лікарняного залишаються в розрахунковому періоді при визначенні «середньої» для оплати лікарняного листа в травні 2019 року (див. лист ФСС з ТВП від 25.05.2016 р. № 5.2-32-812).

Якщо надалі працівник звернеться в медзаклад, щоб виправити лікарняний лист за квітень, і надасть його до установи, то роботодавець повинен буде його оплатити. При цьому бухгалтерові доведеться перерахувати і суму лікарняних за травневим листком непрацездатності.

Пам’ятайте, що оплачують тимчасову непрацездатність, якщо за її призначенням працівник звернувся не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності (ч. 5 ст. 32 Закону № 1105).

Працівник захворів напередодні звільнення

Працівник звільнений за власним бажанням 14.05.2019 р. При цьому з 13 по 21 травня 2019 року він хворів. Який порядок оплати такого лікарняного листа?

Право на матеріальне забезпечення і соціальні послуги зі страхування виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування і день звільнення), якщо інше не передбачено законом (п. 1 ст. 19 Закону № 1105).

У свою чергу, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку і розмірах, установлених законодавством (ч. 2 ст. 22 Закону № 1105).

Отже, незалежно від факту звільнення лікарняний лист має бути оплачений, оскільки тимчасова непрацездатність настала в той момент, коли працівник перебував у трудових відносинах з роботодавцем і вважався застрахованою особою.

При цьому дні тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця оплачуються за період перебування працівника із цим роботодавцем у трудових відносинах, а після звільнення — не оплачуються. У наведеному прикладі за рахунок коштів роботодавця перший і другий календарні дні непрацездатності (13 і 14 травня) будуть оплачені. Інші три дні не підлягають оплаті, оскільки між працівником і роботодавцем уже немає трудових відносин. А ось дні тимчасової непрацездатності за рахунок ФСС оплачуються повністю, починаючи з шостого дня і до повного одужання працівника: з 18 по 21 травня включно.

Оскільки страховий випадок почався до моменту звільнення такого працівника.

Лікарняний лист по вагітності та пологах після звільнення

Працівниці згідно з листком непрацездатності надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. За весь період такої відпустки (126 календарних днів) їй було нараховано і виплачено допомогу. Водночас вона написала заяву на звільнення за власним бажанням. Керівник установи видав наказ про звільнення її за власним бажанням із зазначеної в заяві дати. Проте у зв’язку з ускладненими пологами перший лікарняний лист по вагітності та пологах був продовжений ще на 14 днів, про що свідчить виданий другий лікарняний лист, який є продовженням першого. Чи потрібно оплачувати другий лікарняний лист по вагітності та пологах, що є продовженням першого, якщо працівниця вже не перебуває з установою в трудових відносинах?

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох і більше дітей — 70) календарних днів після пологів (ст. 25 Закону № 1105). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно і надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості календарних днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Отже, у разі ускладнених пологів жінці, яка на момент початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами перебувала в трудових відносинах з роботодавцем, має бути виплачена допомога по вагітності та пологах за 140 календарних днів. Проте факт виявлення ускладнення в пологах установлюється тільки після самих пологів, тому жінці, яка народила, додатково видається лікарняний лист на 14 календарних днів, що є продовженням першого лікарняного листа по вагітності та пологах, на підставі п. 6.2 Інструкції № 455**.

** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Таким чином, колишній роботодавець працівниці зобов’язаний нарахувати і виплатити за рахунок коштів Фонду допомогу по вагітності та пологах за 14 календарних днів.

За тією ж «середньою», за якою був оплачений і перший лікарняний тривалістю 126 календарних днів.

При цьому факт звільнення працівниці за власним бажанням у період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами значення не має.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі